Connect with us

Hírek

GYIK: Hova utazhatunk – gyors áttekintés, szabályok, korlátozások

GYIK: Hova utazhatunk – gyors áttekintés, szabályok, korlátozások

Fáj a fejed attól, hogy az utazási információk napról napra változnak? Sajnos ez a 2020-as év, alkalmazkodnunk kell. De ne ess kétségbe, a koronavírus-járvány ellenére a pelikánok folyamatosan figyelik a járványügyi helyzettel kapcsolatos utazási információkat. Hogy segítsünk, elkészítettük számotokra ezt a rövid összefoglalót is. Mentsd el ezt a cikket új alkalmazásunkban, hogy mindig kéznél legyen.

Koronavírus-teszt és karantén nélkül felkereshető országok (EURÓPA):

 • BULGÁRIA: Magyar állampolgárok főszabály szerint továbbra is korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Bulgária területére, amennyiben bizonyítottan Magyarországról, vagy az EU valamely országából érkeznek. Olcsó repülőjegyek Bulgáriába.
 • LENGYELORSZÁG: Az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is – egyelőre szabadon beutazhatnak Lengyelország területére. A december 17-én bejelentett új korlátozások fényében azonban december 28 és január 17 közt az országba szervezett módon beutazó személyek kötelesek lesznek 10 napra karanténba vonulni. Bezárnak az eddig a szolgálati utak céljából vendégeket fogadó szállodák is. Továbbá a patikák, az élelmiszer- és illatszerboltok kivételével újból bezárnak a bevásárlóközpontok üzletei. Lásd az olcsó repülőjegyeket Lengyelországba.
 • SAN MARINO
 • ANDORRA: A COVID-19 járvány miatti be- és átutazási korlátozások megszűntek, karanténkötelezettséget sem írnak már elő a külföldről belépőknek, a határátkelőhelyek megnyitottak.
 • SVÉDORSZÁG: Olcsó repülőjegyek Svédországba
 • LUXEMBURG
 • PORTUGÁLIA: Kivéve az Azori-szigetek és Madeira (A kontinentális Portugáliától eltérően az Azori-szigeteken és Madeirán, a leszálláskor 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel kell rendelkeznie az utasnak.) Kedvezményes repjegyek Portugáliába
 • SVÁJC: SVÁJC: December 19-től Magyarország törlésre került a magas fertőzési kockázatú országok és területek listájáról ennek megfelelően a Magyarországról Svájcba 2020. december 19-én, 0:00 után belépő személyeknek nem kell tíznapos karanténba vonulniuk, feltéve, hogy a megelőző 10 napon belül nem tartózkodtak a listán szereplő országban vagy területen.
 • ROMÁNIA: Magyarország 2021. 01. 09. 20:00-tól ismét „kockázatmentes” besorolást kapott (nem része a „sárga zónának”). Így a Magyarországról a fenti időpont után beutazóknak nem kell karanténba vonulniuk Romániában.

Utazási korlátozások Magyarországgal szemben (EURÓPA):

 • AUSZTRIA: A beutazási szabályokat módosító új rendelet szerint 2020. december 19-től Ausztriába magyar állampolgárok nem utazhatnak korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül). A koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedések részeként január 15-étől kötelező előzetes elektronikus regisztrációval lehet csak belépni Ausztriába. Az online kitöltendő nyomtatvány ezen a linken érhető el angol és német nyelven.
 • HOLLANDIA: Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen beutazóknak öt napra karanténba kell vonulniuk. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy Hollandiában december 15-től január 19-ig az eddigi legszigorúbb lockdown került bevezetésre. Minden nem létfontosságú üzlet, illetve a közönség számára elérhető  intézmény és helyszín bezárt, a személyes kapcsolatokat érintő szakmák nem fogadhatnak vendégeket, az ország távoktatásra állt át. 
 • NAGY-BRITTANIA: Csak azok léphetnek be Angliába, akik indulásuk előtt koronavírus-szűrésen vesznek részt, és a teszt eredménye negatív. Kötelező továbbá a beutazást megelőző 48 órán belül online kitölteni a kontaktus-kutatáshoz szükséges nyomtatványt, azaz a passenger locator form-ot, amiről a visszaigazoló emailt belépéskor fel kell mutatni a határőrnek (nem feltétlenül kell kinyomtatni, elegendő telefonon). Továbbra is lehetőség van azonban arra, hogy az előírt karanténidőszakot negatív PCR-teszt birtokában lerövidítsük, az indulás utáni ötödik napon. 
 • ÍRORSZÁG: Írország kötelezővé teszi az országba belépők számára a negatív eredményű koronavírus-teszt meglétét, amelyet legfeljebb 3 nappal indulás előtt lehet elvégeztetni.
 • NÉMETORSZÁG: Németország kockázatos területnek minősítette egész Magyarországot. A besorolás azzal jár, hogy a Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, valamint értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. A karanténelőírások azonban tartományonként eltérőek lehetnek, így kérjük, hogy előzetesen minden esetben tájékozódjanak a tartományi rendelkezésekről az illetékes egészségügyi hatóságnál. 
 • CIPRUS: Magyarország a C kategóriába került. A C kategóriájú országok állampolgárai csak akkor utazhatnak Ciprusra, ha vállalják a 14 napos karantént, és családi vagy rokoni kapcsolatban állnak valakivel Cipruson.
 • GÖRÖGORSZÁG: A repülőgéppel Görögországba érkezőknek – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Ez alól kivételt csak a 10 évnél fiatalabb gyermekek jelentenek.
 • SZLOVÉNIA: A szlovén kormány 2020. november 9-től Magyarország egész területét „piros” besorolásba helyezte. A magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a hatósági karantén megszüntetése 5 nap elteltével lehetséges. 
 • BELGIUM: Magyarország egész területe a legmagasabb kockázatú, piros besorolású a Belgiumba történő beutazás, illetve a Belgiumból Magyarországra történő utazás szempontjából. A Magyarországról Belgiumba utazók számára kötelező a 10 napos karantén betartása. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy a Belgiumba történő beutazás előtt legfeljebb 48 órával minden esetben kötelező egy online űrlap kitöltése, amelyben nyilatkozni kell a beutazás előtti külföldi tartózkodás részleteiről. A belga hatóságok szankcionálhatják az űrlap kitöltésének elmulasztását!
 • BOSZNIA-HERCEGOVINA: Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A határrendészet a beutazást továbbra is kizárólag útlevél birtokában engedélyezi (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia). A helyi hatóságok PCR teszt bemutatását kérik, a gyorsteszt nem elfogadott!
 • DÁNIA: Csak olyan repülőgép szállhat fel és érkezhet Dániába (légitársaság felelőssége), amelynek utasai (állampolgárságtól függetlenül) rendelkeznek a beszállás előtt 24 óránál nem régebb elvégzett, negatív koronavírus teszttel (PCR vagy gyorsteszt).
 • CSEHORSZÁG: 2021. január 11-től Magyarország narancssárga besorolást kap a Cseh Köztársaság járványbiztonsági besorolási rendszere szerint. A narancssárga besorolás a cseh bel- és egészségügyi minisztériumok útmutatása szerint azt jelenti, hogy ugyanolyan feltelekkel léphetnek be a narancssárga besorolású országok állampolgárai Csehországba, mint a járvány kitörése előtt. 
 • ÉSZTORSZÁG: Észtországban 10 napos kötelező házi karantén van érvényben a Magyarországról érkezőkkel szemben. Az intézkedést minden pénteken felülvizsgálják. 
 • FINNORSZÁG: Magyarország is azon országok listáján szerepel, ahonnét korlátozzák a beutazást. A turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható célból be lehet utazni továbbra is (pl. munkavégzés, tanulmányok folytatása, rokonlátogatás), illetve visszatérhetnek a Finnországban életvitelszerűen élő magyarok is. A beutazót kérik, hogy 10 napra vonuljon karanténba. A karanténból előbb kijöhet, ha kettő – minimum 72 óra elteltével végzett koronatesztjének eredménye negatív.
 • MÁLTA: Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutóbbi felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől már negatív PCR-teszt is kell, ha utazunk.
 • SZLOVÁKIA: Szlovákiába belépni Magyarországról főszabály szerint csak uniós országban, 72 óránál nem régebben kiállított, negatív, (angol, német, cseh, szlovák nyelvű) RT-PC teszttel lehet. 
 • HORVÁTORSZÁG: 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. December 1-jétől csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba. A lakhely és tartózkodási hely elhagyási tilalom az országban várhatóan 2021. január 8-áig lesz érvényben.
 • SPANYOLORSZÁG: 2020. november 23. napjától a Spanyolországba légi vagy vízi úton történő beutazáskor rendelkeznie kell a beutazástól visszafelé számított 72 órán belül elvégzett, a SARS-CoV-2-re vonatkozóan negatív eredményű fertőzésdiagnosztikai tesztet igazoló elektronikus vagy papír alapú eredeti dokumentummal, amelyet spanyol, angol, francia vagy német nyelven állítottak ki (ezektől eltérő nyelven kiállított dokumentum esetén szükséges annak hiteles fordító általi lefordítása spanyol nyelvre). A tesztről kiállított dokumentumnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia: a beutazó neve, útlevél vagy személyi igazolvány száma (amelynek meg kell egyeznie a lenti formanyomtatványon megadottal), a teszt elvégzésének dátuma, a tesztet végző intézmény megnevezése és elérhetősége, alkalmazott módszer, a teszt eredménye. 
 • OLASZORSZÁG: A Magyarországról belépő személyek 2020. december 10-től kötelesek a belépést megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű SARS-CoV-2 PCR teszt bemutatásáraEnnek hiányában a személy 14 napos karanténkötelezettség alá esik. A karantén helyszíne az érintett lakó-vagy tartózkodási helye. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Olaszország egyes régióiba csak megfelelő jogcím alapján lehet beutazni. Az olasz hatóságok vörös és narancssárga zónán való beutazás esetén önigazoló nyilatkozat (ún. autocertificazione) kitöltését kérik. 
 • IZLAND: Augusztus 19-től minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig előzetesen megadott címen karanténban kell tartózkodniuk. 2021. január 31-ig a határon átutazók tesztelése ingyenes, és magában foglalja a második teszt díját is.
gyik: hova utazhatunk majd

Teszt és karantén nélkül felkereshető országok:

 • BRAZÍLIA: Brazília a tengerentúli célállomások közül azon kevesek egyike, ahova a turisták korlátozás nélkül léphetnek be amennyiben légiúton érkeznek az országbaNincs szükség COVID-tesztre, nincs kötelező karantén és az eddig kötelező utasbiztosítással sem kell mostantól rendelkezni. December 30-tól a beutazni szándékozóknak az induló járatra való felszállásnál egy a beszállás előtt 72 órával korábban kiállított negatív „RT-PCR” COVID-19 teszteredményt mutató angol nyelvű igazolást kell bemutatniuk a légitársaságnak. Az érkezésnél a beutazónak egy a brazil COVID-19 járványügyi helyzetben elrendelt egészségügyi szabályok betartására vonatkozó nyilatkozatot is alá kell írnia. Kedvezményes repjegyek itt!
 • ZANZIBÁR és TANZÁNIA: A belépés után a repülőtér dolgozói megmérik a turisták hőmérsékletét, és ha valakinek tünetei vannak, akkor tesztet végeznek rajta. Kedvezményes repjegyek, akár a jövő évre is!
 • DOMINIKAI KÖZTÁRSASÁG: A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. Az ország automatikusan ingyenesen biztosít kínál minden látogató számára, mely fedezi a COVID-19 költségeit. Akciós repjegyeket ide kattintva találsz!
 • MEXIKÓ: Cancún és Playa Del Carmen üdülőhelyei már korlátozás nélkül nyitva állnak a turisták előtt. A Mexikóba történő zökkenőmentes beutazáshoz ajánlott közvetlen járattal Cancunba utazni, azaz átszállás nélkül Mexikóvárosba. Kedvezményes repjegyek Mexikóba!
 • FRANCIORSZÁG: Január 24-e éjféltől a Franciaországba Európai Unión belülről érkezőknek is negatív, 72 óránál nem régebbi PCR teszttel kell rendelkezniük. Ez alól egyelőre kizárólag a kishatármenti és teherforgalom a kivétel. Karanténkötelezettség egyelőre nincs érvényben.

Ahol a negatív teszt elegendő a belépéshez:

Gyik: Hova utazhatunk, Panama.
gyik: hova utazhatunk

Országok, melyeket (bizonyos feltételekkel) újra felkereshetünk a 2020/2021-es téli szezonban:

 • KUBA: Július elején az ország bejelentette, hogy kész újra megnyitni számos szigetét az idegenforgalom előtt. Az utazók visszacsábításának az érdekében a nemzetközi látogatók számára érkezéskor ingyenes COVID-19 tesztet kínálnak, de magának a kötelező biztosításnak a költsége már az utazót terheli. 2020. november 15-től a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez – fogad kereskedelmi járatokat. 2020. december 1-jétől minden utasnak 30 dolláros higiéniai díjat is kell fizetnie. Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat. Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Havannába utazó (ennek helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney). Lásd ezt: kedvezményes repjegyek Kubába!
 • MAURITIUS
 • THAIFÖLD: A thai kormányzat az elmúlt napokban úgy döntött, hogy az úgynevezett közepesen fertőzött országok számára is lehetővé teszi a turistavízum megszerzését és a beutazást Thaiföldre. A kérelmezők tábora két új típusú vízumra pályázhat. Klasszikus turista vízum, amely 60 napra szól és hosszú távú vízum, amely érvényessége 90 nap. Lásd ezt: kedvezmények repjegyek Bankokba!
 • INDONÉZIA ÉS BALI
 • SEYCHELLE-SZIGETEK – A seychelle-i hatóságok legutóbbi közlése szerint azon beutazók esetében, akik a Covid-19 elleni oltás mindkét adagját megkapták, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet is fel tudnak mutatni, – állampolgárságuktól és érkezési országuktól függetlenül – szabadon és karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak az országba. szigetországba érkező turistáknak hitelesített igazolással kell igazolniuk az oltást. A nyitás második fázisát előreláthatólag március közepén indítjákonnantól már az oltás igazolása sem lesz szükséges, de az utasoknak továbbra is kötelező lesz egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet felmutatni. Előreláthatólag eddig az időpontig a Seychelle-szigeteki lakosok 25%-a be lesz oltva a koronavírus ellen.

Marad a határzár február 1-ig!

Az utazási korlátozások továbbra is élnek amíg azt a kormány vissza nem vonja. A Konzuli Szolgálat is változatlanul fenntartja az augusztus végén megjelent, a világ összes országára érvényes utazásra nem ajánlott besorolást, amit aztán néhány nappal később, szeptember 3-án 42 országgal szemben bizonyos feltételekkel enyhített.

Fontos hivatkozások:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.4/5 - (5 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top