Connect with us

Hírek

Gyakran ismételt kérdések: karantén és tesztek, lépésről lépésre

Gyakran ismételt kérdések: karantén és tesztek, lépésről lépésre

A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak szeptember 1-től 10 nap karanténba kell vonulniuk, ebből öt napnál nem régebbi, 48 óra különbséggel elvégzett két, negatív PCR-teszttel lehet szabadulni. Ebben nyújtunk most segítséget. Gyakran ismételt kérdések a karantén és a tesztek kapcsán. Lépésről lépésre forrón tálalva. (frissítve az aktuális információk alapján, 2020.10.12)

A WHO és a kormányszervek az új koronavírus elleni harc fő eszközeként jelölték meg a vírus tesztelését. A megfelelő diagnosztikai eljárás lehetővé teszi a fertőzés jelenlétének gyorsabb felismerését és a beteg megfelelő ellátását. A SARS-CoV-2 kimutatására többféle diagnosztikai teszt létezik. Nem mindegy azonban, hogy melyiket mikor végzik el, mint ahogy az sem, hogy mit szeretnénk megtudni: korábban átestünk-e már a fertőzésen, vagy hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e. Szeptembertől minden külföldről hazatérő magyar állampolgárnak két hetes karanténba kell vonulnia, a karantént szigorúan csak itthon végeztetett (értelemszerűen) negatív PCR-teszttel lehet kiváltani. Nézzük, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A határon való belépés

Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a  magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, amelynek tűrésére köteles. A kormány a schengeni övezetbe tartozó országok felől is visszaállította a határ-ellenőrzést, így bárhonnan érkezve okmányellenőrzésen esik át minden utas, beleértve ebbe a repülőtereket is. A reptérre érkezéskor már célszerű egy előre kitöltött karanténűrlappal rendelkezni, mert az lerövidítheti a várakozást Ferihegyen. Az országba történő belépéskor minden utas kap egy határozatot a járványügyi megfigyelés elrendeléséről, és egy piros papirost, amelyet a lakása bejáratára kell kiragasztania (ismét csak értelemszerűen) jól látható módon.

Ingázókra vonatkozó szabályok

Mind a szomszédos országok állampolgárai, mind a magyar állampolgárok is karantén mentesen jöhetnek be az országba vagy térhetnek haza, amennyiben a határtól 30 km-en belül laknak és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 km-es sávban jogosultak tartózkodni.

Milyen laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki a fertőzés?

Az, hogy valaki érintett-e a fertőzésben, többféle laboratóriumi módszerrel állapítható meg:

  • a vírus RNS kimutatásával: az orr-vagy szájgaratüreg nyálkahártyájáról vett mintából a vírus örökítő anyagát (RNS) polimeráz láncreakcióval (PCR) detektáljuk
  • a vírus-specifikus antigén(ek) kimutatásával: rapid fluoreszcens immunoassay-vel légúti mintából
  • és az antitestek kimutatásával: ekkor a szervezet által a kórokozó ellen termelt antitesteket vizsgáljuk vérből.

Ezeknek a vizsgálati módszereknek az eredményei más-más információt közvetítenek az orvosok számára, ezért a szerepük is eltérő a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikájában. A PCR vizsgálat bonyolultabb, költségesebb és hosszabb idő (36-48 óra) után ad eredményt. Természetesen (és értelemszerűen persze) a magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el, a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján, azaz itt található.

Felmentés a karantén alól, hogy érheted el

Az utazó választhat, hogy letölti a 10 napos kijelölt vagy hatósági házi karantént, vagy ha szeretne az alól felmentést kapni, azt kérelemre,  önköltségen – a belépést követően 5 napon belül legalább 48 óra különbséggel – két alkalommal elvégeztetett negatív PCR-teszt megléte esetén teheti meg.  A PCR-teszt tehát nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól.

Minél előbb szabadulnék…

Az országba lépést követően kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakó/tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, illetve Budapesten a kerületi hivatalhoz, amelynek díja háromezer forint. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy email útján kell benyújtani. Az Ügyfélkapura történő bejelentkezés után az https://epapir.gov.hu/ felületen a Dokumentumok alatt tölthetik fel a kérelmet, amelyet a lakóhely, tartózkodási hely szerint illetékes kormányhivatalhoz vagy járási hivatalhoz kell megküldeni. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amelynek birtokában a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént és felkeresheti az általa választott mintavételi helyet.

Ha gyorsítani szeretnénk a karantén feloldási folyamatán, érdemes az érkezéskor a repülőtérre rendelni a mintavételt, vagy érkezésünk napján az otthonunkba” – tájékoztatta olvasóit az airportal.hu. Érdemes megfogadni a tanácsukat, ugyanis a szabad időpontokra gyakorta napokat kell várni.

A mintavétel előtt jó ha tudod…

FRISSÍTÉS 2020.09.17

A mintavételi helyek felkereséséhez tömegközlekedési eszközt nem lehet igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell érkezni. A mintavételhez éhgyomori állapot szükséges, a mintavételt megelőző 4 órában szigorúan tilos enni, inni (vizet sem fogyaszthatunk), dohányozni, fogat mosni, szájfrissítőt használni, és rágógumit, cukorkát sem szabad fogyasztani. Ahogy a Kelen Kórház oldalán olvasható: „legalább 4 órán át koplaljon”…

Fontos, hogy a mintavételkor meg kell adni, hogy milyen emailcímre kérjük a vizsgálat eredményét, de ezeket a leleteket is feltöltik Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (röviden: EESZT), így aki rendelkezik működő ügyfélkapu hozzáféréssel és TAJ-számmal, online is hozzá tud majd férni a vizsgálat eredményeihez.

A második teszt…

A második tesztet 48 óra elteltével lehet elvégezni, szintén érdemes házhoz hívni a mintavételt végző szakembert. Ha  mindkét PCR-teszt negatív,  akkor a területileg illetékes járási/kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről.  Csak a határozat megérkezését (ezt elektronikusan küldik meg) követően hagyható el a karantén és vehető le az ajtóról a piros cédulás karantén figyelmeztetés.

A PCR-tesztek áráról

A kormány határozata alapján a PCR-tesztek hatósági ára darabonként 19 500 forint lesz, és semmilyen jogcímen nem kérhetnek ennél többet a különböző szolgáltatók.

(Forrás: airportal.hu, koronavirus.gov.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (5 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top