Connect with us

Hírek

Újabb változás a gépezetben: elfogadják a schengeni övezetben készült PCR-teszteket is

Újabb változás a gépezetben: elfogadják a schengeni övezetben készült PCR-teszteket is

Ez a hét kétségkívül az utazási szabályok folyamatos változásairól szól, nem beszélve a kötelező karanténról és tesztelésről. Nem könnyű követni, még számunkra sem. Alább mutatjuk a legfrissebb információkat a témában.

Advertisement

A járványügyi helyzetről és az ahhoz kapcsolódó intézkedésekről tárgyalt pénteki ülésén a kormány. Később közös megegyezéssel bejelentették, hogy a járvány második hulláma Magyarországot is elérte. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint összegezték a szeptember 1-jén életbe lépett utazási korlátozások tapasztalatait és úgy döntöttek, hogy: a magyar gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik. Tehát ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét Magyarország területére történő belépésekor az illető igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Továbbá megszületett a külföldön végzett tesztekkel kapcsolatos pontosított részletszabályozás is, amelynek értelmében: Szeptember 5-től Magyarországra történő beutazás esetén egy alkalommal, a hazai teszttel egyenértékűnek ismerik el a schengeni tagállamban, illetve a Kanadában és az USA-ban készült PCR teszteket is. Mint arról korábban írtunk eddig csak egyedül a V4-es országok kaptak bizonyos engedményeket, ők öt napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel szeptember elseje után is beléphetnek Magyarországra, ha már foglaltak szeptemberre szállást.

Természetesen pontosították a nemzetközi sportrendezvényekre vonatkozó szabályokat is. A nézőkkel kapcsolatban úgy fogalmaztak, hogy: a Magyarországon megrendezendő nemzetközi sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR-teszteredménnyel, van a rendezvényre jegye, és aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak. Köteles továbbá a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot. A pontos szabályozás péntek este megjelent a Magyar Közlönyben.

A könnyítésnek köszönhetően jelentősen rövidíthető a karantén

Mint arra az airportal.hu is felhívta a figyelmet, a könnyítésnek köszönhetően jelentősen rövidülhet a karantén ideje: „Ha az utas schengeni tagállamból tér haza, akkor érdemes egy öt napnál nem régebbi, de legalább 48 órával a megérkezést megelőzően, a schengeni tagállamban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában elvégzett, a magyar hatóságok által elfogadott, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálatként – SARS-CoV-2 PCR tesztként – elismert eredménnyel érkezni.”

A tesztelés pontos részleteiről itt írtunk: Gyakori kérdések, karantén és tesztek.

(kép forrása: Budapest Airport)

További híreink:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre
To Top