Connect with us

Hírek

Friss: a szeptemberi határzár részletes szabályairól

Friss: a szeptemberi határzár részletes szabályairól

Szeptember 1-től megváltoznak a Magyarországra való beutazás szabályai, a kiutazást nem korlátozza a kormány. Az alábbi tájékoztatóban előbb összefoglaljuk az új szabályokat, majd megválaszolunk néhány gyakran felmerülő kérdést a határzár kapcsán.

Fél évvel a koronavírus-járvány kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának emelkedése miatt egyre több ország vezet be ilyen-olyan korlátozásokat, annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Így a kormány szeptember 1-től szigorú utazási szabályokat vezet be a koronavírus-járvány behurcolásának megakadályozása érdekében. A Magyar Közlönyben augusztus 30-án megjelentek a szeptember 1-jén életbe lépő utazási korlátozásokra vonatkozó szabályok. A kiutazást nem korlátozza a kormány, hazatéréskor azonban a karantén alól felszabadító tesztek költségét az állampolgároknak kell fizetniük. Sportolóknak, különösen focistáknak egyszerűbb lesz belépniük az országba, mint bárki másnak – írja a hvg.hu.

Mi marad változatlanul?!

 • Bár az állam szeptember 1-től egy hónapra visszaállítja a határellenőrzést, továbbra is beléphetnek a magyar lakcímmel rendelkező külföldiek, és a szomszéd országba való ingázás is engedélyezett lesz, de csak bizonyos feltételek mellett. Lásd lentebb!
 • A magyar állampolgárokon kívül csak az a külföldi léphet be az országba, aki állandó tartózkodási engedéllyel, vagy az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes, Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik.
 • Magyarország területére beléphet az is, aki hitelt érdemlően igazolja, hogy a  határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül átesett a COVID-19 betegségen.
 • Üzleti céllal bármely állam területéről érkező személy beléphet Magyarország területére.

Fontosabb változások!

Megszüntették az országok járványügyi besorolását. Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott.

 • A kormány a schengeni övezetbe tartozó országok felől is visszaállította a határellenőrzést. Okmányellenőrzésen esik át minden utas a repülőtéren (és az egyéb határokon is). A reptérre érkezéskor már célszerű egy előre kitöltött karanténűrlappal rendelkezni, mert az lerövidítheti a várakozást a reptereken.
 • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be.
 • Tíz napos házi karantén vár minden magyarra, aki átlépi határt, de ez öt napon belüli két, legalább 48 óra különbséggel már itthon elvégzett negatív vírusteszttel kiváltható.
 • Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.
 • A magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el, a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található.

Az új szabályokra reagálva a Wizz Air légitársaság is módosított a menetrendjén. Szeptember 1. és 6. között Budapestről 49 útvonalon összesen 112 járat közlekedik, Debrecenből pedig 5 útvonalon összesen 11 járatot indít majd. Szeptember 7-től azonban ez a szám tovább csökken, 12 útvonalon mindössze heti 30 járatot indítanak majd Budapestről. Erről részletesebben itt olvashatsz.

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.

További híreink:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top