Connect with us

Hírek

Kivételek: 42 ország besorolásán lazít a külügyminisztérium!

Kivételek: 42 ország besorolásán lazít a külügyminisztérium!

A Konzuli Szolgálat honlapján megjelent tájékoztatás szerint szeptember 3-tól 42 ország besorolásán lazított a külügyminisztérium. Az I. kategóriából (utazásra nem javasolt térségek) a II. kategóriába (fokozott biztonsági kockázatot jelentő országok) minősítve azokat át. Ez a lazítás a külföldiek beutazásának tilalmára, illetve a magyarok hazatérésekor elrendelt kötelező két hetes karanténra azonban nincs hatással. Részletek alább!

A koronavírus miatt a szeptember 1-jén I. kategóriába sorolt országokba továbbra sem javasolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium az utazást, de előfordulhat, hogy halaszthatatlan ügyben mégis szükségessé válik az. Az ilyen esetek:

 • bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó eljárási cselekményen történő részvétel,
 • halaszthatatlan üzleti tevékenység vagy egyéb munkavégzés,
 • egészségügyi ellátás igénybevétele,
 • hallgatói vagy a tanulói jogviszony alapján fennálló tanulmányi vagy vizsgakötelezettség teljesítése,
 • fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban,
 • halaszthatatlan családi eseményeken (házasságkötés, keresztelő, temetés) részvétel,
 • a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti hozzátartozó gondozása, ápolása,
 • kiemelt jelentőségű, nemzetközi vonatkozású sport-, kulturális, illetve egyházi rendezvényen történő részvétel.

Ha a beutazási cél nem a felsoroltak valamelyike, úgy a minisztérium továbbra sem javasolja az utazást szeptemberben.

Az érintett országok listája: Amerikai Egyesült Államok, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Japán, Kanada, Kínai Népköztársaság, Koreai Köztársaság (Dél-Korea), Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta , Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszországi Föderáció, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svéd Királyság, Szerb Köztársaság, Szlovákia, Szlovénia, Vatikánváros.

Fontos, hogy a besorolás változása a szeptemberi határzárra nincs hatással, a külföldiek beutazása továbbra sem engedélyezett (néhány kivételtől eltekintve), illetve a hazautazáskor elrendelt két hetes karanténra sem, amelyet csak két (a V4-országok esetében egy), itthon elvégzett PCR-teszttel lehet kiváltani.

További híreink:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top