Connect with us

Hírek

Koronavírus és az utazás: minden, amit tudnod kell

Koronavírus és az utazás: minden, amit tudnod kell

A cikket március 25-én frissítettük.

Ebben a cikkben minden fontos információt és tanácsot megtalálsz a az új koronavírussal kapcsolatban, amely a kínai Vuhan városból származik, és először 2019. december 31-én jelentették.

Hogyan juthatok haza?

Tekintettel a jelenlegi helyzetre, amely nemcsak a légiközlekedést érinti, az egyes információk óráról órára változnak, ami meglehetősen megnehezíti a már lefoglalt repülőjegyek visszatérítését vagy sztornózását. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megválaszolunk a legfontosabb kérdéseket, és segítő kezet adjunk neked.

Ha szeretnél hazajutni és járatod törölték, azt javasoljuk, hogy minél hamarabb vásárolj új repjegyet, vagy ha ez nem lehetséges, próbálj meg más utazási eszközt biztosítani.

Március 17-én, kedden lépett életbe az a kormányrendelet, amely külföldi állampolgárok részére megtiltja a Magyarországra való belépést. Okmányellenőrzés után Magyarországra csak a magyar állampolgárok és az EGT országok azon állampolgárai léphetnek be, akik állandó tartózkodásra jogosultak Magyarországon. A többi külföldi állampolgárt a hatóság visszafordítja, ők az elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzit részen várakozhatnak.

Ugyanakkor sürgős esetekben azt javasoljuk, hogy kövesd az alábbi utasításokat, amelyek segíthetnek ebben a nehéz helyzetben és a hazatérésében:

 • Regisztrálj a Konzuli Információs és Ügyviteli Rendszer Külgazdasági és Külügyminisztérium weboldalán ITT
 • Vedd fel a kapcsolatot a Magyar külképviseletekkel ITT. Amennyiben ez nem lehetséges, javasoljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot a Cseh Köztársaság, Ausztria, Németország, Lengyelország, Szlovákia legközelebbi nagykövetségével vagy az Európai Unió bármelyik országának konzulátusával.

A jelenlegi információk szerint a Cseh Köztársaság, Ausztria, Németország és Lengyelország hazatérő állampolgáraik számára különböző indulási helyekből szerveznek járatokat. Amennyiben Magyarország állampolgárai szeretnének hazatérni, szükséges regisztrálniuk Magyarország Külügyminisztériumának weboldalán, valamint az adott ország nagykövetségén vagy konzuli szolgálatánál. 

Ezért azt javasoljuk, hogy sürgős esetekben vedd fel a kapcsolatot a fent említett európai országok képviseleteivel, és a Magyar Nagykövetséggel együtt kérj segítséget hazatérésedben. Amint a magyar Külügyminisztérium további információkat közöl vagy megerősíti a magyar állampolgárok számára a hazaszállítás megszervezését, kapcsolatba lépnek veled az illetékes szervezetek a nagykövetségen keresztül.

Ha a Pelikánon foglaltál és segítségre van szükséged, kérjük, vedd fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal.

Koronavírus – jelenlegi helyzet:

 • Az Európai Unió 30 napra lezárja határait a külföldiek számára
 • Magyarország Kormánya vészhelyzetet rendelt el
 • Lezárták Magyarország határait a külföldiek előtt
 • A külföldről érkezők kötelesek önkéntesen 14 nap karanténba vonulni
 • A bécsi repülőtér és egyre több járatot töröl
 • Szlovákia is lezárta határait a külföldiek előtt

A Pelikán kapcsolatba lépett partnereivel, az egyes légitársaságokkal és folyamatosan nyomon követjük a kialakult helyzetet az Egészségügyi Világszervezet és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának honlapján is.

Mely országokba nem ajánlott utazni?

Nem ajánlott Kínába Dél-Koreába, Iránba, Olaszországba, Spanyolországba, Svájcba, Németországba vagy Franciaországba utazni.

A Konzuli Szolgálat ezúton tájékoztatja a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is. 

Törölni / módosítani szeretném járatom, mi a teendő?

Ha a pelikan.hu oldalon foglaltál és szeretnéd sztornózni vagy visszatéríteni járatod, akkor vedd fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal.

További hasznos cikkek:

Mikor van jogom a visszatérítésre?

Kompenzációra való jogosultság akkor keletkezik, ha például egy bizonyos ország határait lezárják, vagy ha a Külügyminisztérium tiltja a területre történő utazást.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége tájékoztatja az utazóközönséget, hogy a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatának weboldalán tájékozódhatnak az I. biztonsági kategóriába sorolt, utazásra nem javasolt, valamint a II. biztonsági kategóriába sorolt, fokozott biztonsági kockázatot rejtő úti célokról.

„Utazási csomag vásárlása esetén mind az utazó, mind az utazásszervező bármikor felmondhatja az utazási szerződést, az utazási irodák általános szerződési feltételeit szabályozó, az utazási szolgáltatásokra vonatkozó szerződésekről, különösen az utazási csomagra és az utazási szolgáltatásegyüttesre vonatkozó szerződésekről szóló 472/2017. (XII.28.) Korm. rendeletben foglaltak szerint.” – írja a MUISZ.

Fontos információk az Európai Utazási Biztosító Zrt.-től

 • A biztosító nem fedezi a költségeket, amennyiben nem jelenik meg a reptéren vagy a járvány, vírus miatt sztornózná az utat.
 • Ha az utas egy külföldi országban reked a kialakult járvány miatt, valamint a Külügyminisztérium kiutazási tilalmat rendel el az adott országba, a biztosító fedezi költségeit.
 • A külföldi kezelési költségeket vírusfertőzés esetén a biztosítás fedezi.

Konzuli Szolgálat – biztonsági besorolások

 • A III. (hármas), legenyhébb biztonsági besorolási kategória
 • A II. (kettes) biztonsági besorolás, a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriája
 • Az I. (egyes) biztonsági besorolás, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriája

Igényelhetem a jegyem visszatérítését?

IGEN:

Ha Kínába vagy az utazásra nem javasolt országok egyikébe repülnél, vagy a végső úti célodba kínai átszállással utaznál. Ezek a jegyek módosíthatók vagy visszatéríthetők. A megkezdett, de még nem lerepült utak esetében is, a kínai átszállások esetében is ajánljuk az új alternatívák keresését.

1. példa: Olaszországba repültem volna a Ryanair-rel, visszatéríthetem a jegyem? Az ilyen repjegyek esetében az adott légitársaságra vonatkozó feltételek alapján kell eljárni. Jelenleg a Ryanair engedélyezi visszatérítést, vagy megváltoztathatod az indulási dátumot, és csak az új jegyárhoz viszonyított különbséget fizeti meg.

2. példa: Pozsonyból repültem volna Európán belül, de mivel lezárták a repteret visszaigényelhetem a repjegyem árát. Ebben az esetben a légitársaság köteles visszatéríteni a repülőjegy árát, vagy alternatív dátumokat kell felajánlania.

3. példa: Budapestről utaznék Londonba, de nem szeretnék repülni, visszaigényelhetem a repjegyem árát? Amennyiben a járatok üzemelnek és az érkezési hely nem tartozik a kritikus országok köze, nem vagy jogosult visszatérítésre. Ha módosítanád vagy törölni szeretnéd a jegyed, be kell tartanod az általános üzleti feltételeket. A jelenlegi helyzetben, viszont ez gyorsan változhat, ha a légitársaság úgy dönt, hogy törli járatait, és visszatérítést vagy egyéb kompenzációt nyújt az utasok számára.

Hogyan történik a visszatérítés?

Ha a Pelikánon keresztül foglaltál, 2 lehetőséged van:

Ajándékutalvány – a visszatérített repjegy árának teljes összegét ajándékutalvány formájában kapod meg, amit 2021 év végéig használhatsz fel. Az utalvány segítségével foglalhatsz repjegyet, nyaralást, wellness hétvéget, és az ajándékutalványon lévő összeget nem kell egyszerre felhasználnod. Ha emellett az opció mellett döntesz, csak vedd fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal.

Visszatérítés számládra – ezt az opciót akkor ajánljuk, hanem szeretnél sehova utazni. A Pelikán a te nevedben kommunikál a légitársasággal és biztosítja a visszatérítést. A repülőjegyek visszatérítésének hosszadalmas eljárásai és a helyzet súlyossága miatt azonban ez több hétig tarthat.

Ne ess pánikba

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívja a figyelmet az utóbbi időben terjedő “masszív információs járványra”, azaz a koronavírussal kapcsolatos információkra. Egyes információk helyesek, mások nem. Az új koronavírussal kapcsolatos legfontosabb és ellenőrzött információkat ezen a linken találod:

Ferihegyen, azaz a budapesti repülőtéren az óvintézkedéseket január 29-én kezdték el. A forgalom emiatt nem állt le, a repülőtér felkészült minden helyzetre. Az utasok védelme érdekében folyékony vírusölő kézfertőtlenítő szereket helyeztek ki, de a fokozott higiéniai óvatosságra táblák is figyelmeztetnek a nyilvános területeken. Ezenkívül gyakrabban takarítanak, természetesen megfelelő fertőtlenítőszerek használatával.

Kép forrása: bud.hu

Mi a teendő, ha fertőzött területről utazol és jelentkeznek nálad a koronavírus tünetei?
Hőmérséklet, köhögés és légszomj esetén a következő ajánlott:

 • Ha a repülés során légúti betegség tüneteit tapasztalod, azonnal értesítsd a fedélzeti személyzetet.
 • Ha már a repülőtéren tartózkodsz, ne hagyd el a repülőteret, és fordulj orvoshoz a repülőtéren.
 • Ha otthon vagy, ne hagyd el a lakást. Kerülj el másokat és értesíts mindenkit a környezetedben.
 • Hívd fel háziorvosod.
 • Gyakran moss kezet szappannal és meleg vízzel.
 • Vagy használj alkoholos fertőtlenítőszereket.
 • Köhögés esetén takard el arcod a kezeddel vagy zsebkendővel.
 • További információkat ITT TALÁLSZ

Hogyan lehet csökkenteni a fertőzés veszélyét?

 • Gyakran moss kezet szappannal és meleg vízzel.
 • Használj alkoholos fertőtlenítőszereket.
 • Takard el az orrod és a szádat, amikor köhögsz és tüsszentesz egy zsebkendővel vagy hajlított könyökkel.
 • Kerüld el a zsúfolt helyeket.
 • A húst és a tojást alaposan főzd, süsd meg.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top