Connect with us

Hírek

Koronavírus: Hírek a nagyvilágból

Koronavírus: Hírek a nagyvilágból

A cikket március 18-án frissítettük

Advertisement

Az elmúlt héten Európába tolódott a koronavírus világjárvány súlypontja. Számos ország utazási korlátozásokat vezetett be, több európai országban rendkívüli állapotot hirdettek. Cikkünkben több olyan fontos utazással kapcsolatos hírt összegzünk, amely segít számotokra eligazodni. Mi történt az elmúlt pár nap során…

Lezárják Európa határait

Az Európai Unió (EU) tagállamainak miniszterelnökei és elnökei tegnap megállapodtak abban, hogy 30 napra lezárják az EU külső határait. Ezt az Európai Tanács elnöke, Charles Michel jelentette be, majdnem három órás videokonferencia után.

Az állam- és kormányfők megállapodtak abban, hogy biztosítják az Unió belső határain a gyógyszerek és élelmiszerek zökkenőmentes szállítását.

Magyarország lezárja határait a külföldiek előtt

Orbán Viktor a mai parlamenti ülésen bejelentette, hogy hetfő éjféltől lezárják Magyarország határait. Csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére.

Az airportal.hu weboldal szerint: “Ez a döntés az utasszállító járatok számának drasztikus csökkenéséhez, további járattörlésekhez, és akár légitársaságok teljes leállásához is vezethet.”

Rendkívüli kormányintézkedések Magyarországon!

Tovább nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. Hétfő reggel már 39 fertőzöttet tartanak számon – olvasható a koronavarius.gov.hu oldalon elérhető közleményben. A magyar kormány operatív törzset hozott létre az új koronavírus elleni küzdelem érdekében, megteremtve ezzel a megbízható információáramlás alapjait. Ezen a honlapon hiteles és naprakész tudósításokat találsz. Nemcsak a hatósági intézkedésről, de a megelőzéshez szükséges lépésekről is.

Ebben a cikkben a múlt hét folyamán kihirdetett intézkedésekről olvashatsz!

Trump Európa ellen!

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke szerda este beutazási tilalmat hirdetett Európából az Egyesült Államokba. A tilalom március 13-án, pénteken lépett érvénybe, és 30 napra kell alkalmazni.

Az elnök elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. A tiltás szerint azokat az embereket nem engedik be az Egyesült Államokba, akik az érkezést megelőző 14 napban a Schengeni-övezethez tartozó országokban jártak. A beutazási tilalom nem vonatkozik az Egyesült Királyságból érkezőkre, illetve az amerikai állampolgárokra, valamint azoknak a legközelebbi családtagjaikra.

Külföldön rekedt magyarok – mi a teendő?

“A külképviseleteken jelentkezzenek a kint ragadt magyarok, őket aztán összesítik majd, és a külképviseletek egyeztetnek a kormánnyal, hogy mi legyen velük.” – írja az Index.

Magyar külképviseletek elérhetőségei:

A jelenleg foglalt repjegyekre a hagyományos lemondási vagy módosítási feltételek vonatkoznak, míg a légitársaságok más feltételeket nem biztosítanak. Amennyiben a www.pelikan.hu oldalon foglaltad le a repjegyed és az elkövetkezendő 30 napban kellene utaznod, vedd fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal.

Elérhetőség:

E-mail: repulojegy@pelikan.hu

Tel.: 06 (1) 999 5657

Segítségre szorulsz? Tölts ki a következő űrlapot, 72 órával az indulás előtt.

Kevesebb repülőgép az európai légtérben. Drámai helyzet Olaszországban!

Az egész világon egyre több légitársaság függeszti fel üzemeltetését, vagy jelentős kapacitáscsökkentést hajtanak végre a kényszer-intézkedések miatt: a LOT légitársaság március 15-től 10 napra felfüggesztette minden nemzetközi járatát, a Lauda légitársaság március 17-től április 8-ig törölte minden járatát, valamint az Austrian Airlines március 18-28 közötti időszakban nem indít járatokat. Nem ők azonban az egyedüliek… Az intézkedések miatt a múlt pénteken 17 százalékkal közlekedett kevesebb repülőgép az európai légtérben, országonként azonban nagyobbak az eltérések.

A legszigorúbb intézkedések kétségkívül Olaszországot érintik. Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma. Számos régiót hermetikusan lezárták, a rendszeres járatokat felfüggesztették. Az országba jelenleg egyetlen légitársaság nem üzemeltet járatokat. A repülőterek vesztesége a világon az első negyedévben várhatóan 1,32 milliárd euróra rúg majd.

Brüsszel így kívánja orvosolni a félig üres repülőgépek helyzetét…

Március 10-én, kedden az Európai Bizottság megállapodott abban, hogy felfüggeszti azokat a szabályokat, amelyek szerint a légitársaságoknak az üres járatokat is üzemeltetniük kell. Ezzel az intézkedéssel nem csak a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásait szeretnénk csökkenteni, de a környezetre gyakorolt negatív hatásokat is minimális szinten tartanák.

New Yorkban is megállt az élet!

Az USA legnépesebb városában, New Yorkban is megállt az élet, miután a polgármester, Bill de Blasio előbb a város iskoláinak, majd az éttermek, színházak, mozik és bárok bezárását rendelte el helyi idő szerint múlt vasárnap. A demokrata párti polgármester úgy nyilatkozott a lépés elkerülhetetlen volt, a vírus rohamosan terjedt azokon a helyeken, ahol a New York-iak találkoztak. A rendelkezés értelmében 50 ezer étterem kénytelen bezárni a városban.

A cikket folyamatosan frissítjük

Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

A British Airways felfüggesztette gatwicki járatait https://t.co/3O1X059WBqMennyi ideje jött ki ez a hír? 17 óra
Veszélyben a Budapest Airport útvonalhálózata? https://t.co/oJTOt9VLE9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 20 óra
Milyen hatással van a klímaváltozás a világ emlékműveire? https://t.co/iLCAIJ9IT0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 21 óra
Tavasz a havon, szerelem a gleccseren. Skandinávia legszebb helyei https://t.co/C3KzahOtTGMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Útmutató az istenek szigetére, Balira https://t.co/IiOe6GHxySMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Leálltak az EasyJet kereskedelmi járatai https://t.co/2k5EvRcA9iMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Mentesítő járatok indulnak szerdán az USA-ból és Kanadából https://t.co/FYXn3tn9Q9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Kóla piszoárban, avagy 5 furcsa kávézó szerte a világban… https://t.co/eKvbiumj9BMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
Várhatóan teljesen leáll az utasforgalom a budapesti repülőtéren https://t.co/DC52uYkY36Mennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
Vulkáni vacsora a szabadság 9 árnyalatában. Ja, bocs, szigetén. Azori-szigetek, megyünk! https://t.co/WVa4kPo384Mennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top