Connect with us

Magazin

Programajánló: az év kedvenc városai a világutazók szerint

Programajánló: az év kedvenc városai a világutazók szerint

Ebben az évben 33. alkalommal szavazhattak a Condé Nast Traveler utazási magazin olvasói arra, hogy melyik város tetszett nekik a legjobban. Ezekből a szavazatokból állt össze, ahogy a korábbi években is, a Readers Choice Awards lista, amelyet most mi is megmutatunk nektek. Íme hát a 2020-as év kedvenc városai.

Bár idén lényegesen kevesebbet utaztunk, mégis voltak olyan városok, amelyek csábításának nem lehetett ellenállni. A népszerű utazási magazin, a Condé Nast Traveler az olvasói szavazatai alapján idén két listát is készített: az egyik a legnépszerűbb világvárosokat, a másik a kedvenc nemzetközi kisvárosokat sorolja fel. A listán a történelmi és művészeti értékekben bővelkedő városok szerelmesei, de a különleges gasztronómia és a napsütötte partok kedvelői is mind találhatnak kedvükre valót. Jöjjenek előbb az év kedvenc városai közül a némiképp ”kisebb” darabok.

10. Edinburgh, Skócia

Hogy mennyire okos dolog Edinburghot kisvárosnak nevezni azt ugyan nem tudjuk, de megértjük, hogy a top tízes listára felkerült. A skót korona gyémántja, a legtöbb skóciai kirándulás első állomása, Európa egyik legtöbb történelmi emlékét őrző városai közül az egyik. Gyönyörű gótikus épületeivel, macskaköves utcáival már régóta csábítja az utazókat. Ha idén nem is, jövőre mindenképp keresd fel a várost, szívd magadba a történelmet és a város hihetetlen látképét. Vagy vegyél részt egy szervezett irodalmi pub-túrán, amely során végigjárhatod a nagy skót írók (Robert Burns, Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson) kedvenc kocsmáit is.

9. Firenze, Olaszország

Noha Róma Olaszország szeretett fővárosa, Milánónak pedig komoly kozmopolita befolyása van, Firenze továbbra is a páratlan történelem, a művészet és az építészet hazája. Amellett, hogy a reneszánsz szülőhelye volt, az elmúlt években a kortárs kultúra központjává is vált. Lehetetlen nem szeretni.

8. Victoria, British Columbia, Kanada

Kanadát látni és megszeretni! Vancouverből egy egynapos kirándulás alkalmával te is felkeresheted a világ egyik legszebb kisvárosát Victoriát. Victoria a kanadai csendes-óceáni partvidék közelében fekvő Vancouver-szigetnek a Juan de Fuca-szorosra néző déli csücskén helyezkedik el. A város 1868 óta a Brit Columbiának a fővárosa, miután átvette ezt a szerepet a kontinensen fekvő New Westminstertől. 1858-ban a szerencsét próbálók innen indultak Cariboo-aranymezőkre, de itt ált Fort Victoria, a Hudson’s Bay Company erődje is. Manapság rengeteg program és fesztivál kerül itt megrendezésre. A Victoria Day, Kanada nemzeti ünnepe, a városban általában egy egész hétig is eltart.

7. Siena, Olaszország

A toszkán Siena városánál kevesebb festőibb dolog létezik, így hát nem csoda, hogy az év kedvenc városai közül ő az egyik. Sőt, ha egy középkori itáliai témájú filmet forgatnánk, biztosan Sienában találnánk az ideális forgatási helyszín. Az 55 ezer lakosú város alapítását Rómáéval teszik egy időre és hosszú időn át Firenzével vetélkedett a helyi dominanciáért. És úgy tűnik, most ezen a listán is… A viharos ostromoktól, járványoktól terhelt városka rengeteg mindent megélt már az elmúlt évszázadokban, de mindez csak erősítette jellemét. Ha erre jársz, csodáld meg a gótikus építészetet, az élénk utcákat, a kisvárosi forgatagot. Brunelleschi, Michelangelo, Raffaello, Botticelli és Leonardo da Vinci csodás műveit. És persze feltétlenül kóstolj bele az ízekbe is, elvégre Olaszország legfinomabb borait itt találod.

6. Salzburg, Ausztria

A klasszikus Salzburg, Mozart szülőhelye. Ismerjük és mind szeretjük. A város alpesi tájai, tavai, műemlékei, izgalmas látnivalói, kulturális rendezvényei miatt méltán világhírű és bármilyen járművel könnyen elérhető. A júliusban és augusztusban megrendezett világhírű Ünnepi Játékok ideje alatt nyugodtan ki lehetne rá tenni a megtelt táblát. A városban kihagyhatatlan látnivaló a város jelképének számító Festung Hohensalzburg, de az óváros számtalan emléke is, mint a Dóm impozáns kora barokk épülete, vagy a pompakedvelő hercegérsekek egykori székhelye, a barokkban tobzódó Residenz, és a város legrégebbi apátsága, a román alapokra épített rokokó berendezésű Szent Péter apátsági templom.

5. Valletta, Málta

Törpeállamhoz, mini főváros jár. Valletta alig 1 km2 és mindössze 6500-an lakják, így szezonban több a turista, mint a helyi lakos. Hivatalosan az EU legkisebb fővárosa, a „kulturális központnak” nevezett Valletta azonban sok mindent kínál, különösen a barokk építészet és friss tenger gyümölcsei szerelmeseinek.

4. Monte Carlo, Monaco

Szerelmünk Monte Carlo, a száguldó cirkusz, a hercegi méltóság és a hazárdjáték hazája. Monaco apró városállama a világ második legkisebb és egyben legsűrűbben lakott országa. A Földközi-tenger partján, ez az elbűvölő hely a popkultúra révén igencsak híressé vált. Számos filmben szerepelt, így szinte bűncselekmény lenne nem meglátogatni, életünkben legalább egyszer.

3. Mérida, Mexikó

Mérida utcái tele vannak a spanyol gyarmati építészet színes házaival, ugyanakkor, mint a Yucatán-félsziget legnagyobb városa, praktikus kiindulópont a térség maja romvárosainak meglátogatásához. A városban megfelelő választék van szállodákból és szórakozóhelyekből, az egyik legjobb program azonban méridai piac meglátogatása, ahol alkudozni kötelező!

2. Chiang Mai, Thaiföld

A nyugodt város, Chiang Mai ideális hely a kikapcsolódásra egy hosszabb ázsiai körutazás végén. Nem hagyhatod el Chiang Mai-t anélkül, hogy kipróbálnál egy tál khao-soyt, amely egy hagyományos thai étel párolt csirkével és sült tésztával, kókuszos curry levesben.

A nyertes: San Miguel de Allende, Mexikó

Mexikóvárostól négy órára északnyugatra található San Miguel de Allende ékköve. A világörökséghez tartozó, egykori gyarmati várost gyakran Pueblo Mágico-ként (mágikus helyként) is hívják.

Hogy a nagyvárosok kedvelői se szomorkodjanak, alább azon nyerteseket is közöljük. Egyetértetek a listával? Írjátok meg nekünk!

Az év kedvenc (nagy)városai:

 • 10. Lisszabon
 • 9. Koppenhága
 • 8. Helsinki
 • 7. Porto
 • 6. Tokió
 • 5. Bécs
 • 4. Sydney
 • 3. Singapore
 • 2. Lyon
 • 1. Kyoto

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top