Connect with us

Magazin

Toszkána beszámoló: Volterrától egészen Firenzéig!

Toszkána beszámoló: Volterrától egészen Firenzéig!

Tavaly volt anyukám 50. szülinapja, hosszadalmas fejtörés után arra jutottunk a család többi részével (értsd apa, bátyám és természetesen én), hogy kihagyjuk a megszokott ajándékokat és egy igazán különleges meglepetést szerzünk neki. Mivel mondhatni anyum egy kicsit Toszkána megszállottja (szinte mindig Firenze vagy Siena volt a háttérképe), ha esetleg TV-ben vagy bárhol máshol erre a régióra lett figyelmes, akkor következett a hosszadalmas sóhajtozás – “Márpedig egyszer én is eljutok oda!” Na, szóval eldöntöttük, hogy Toszkána, novemberben meg is leptük vele, de inkább tavaszra terveztük meg az utazást. Hat nap, négy felnőtt, nyolc repjegy (amiből egyet már az induláskor elhagyott apum), egy autó és Toszkána legjobbjai!

Advertisement

Indulás

Budapestről repültünk Pisába, az út zökkenőmentes volt, a gép nem késett, egyetlen probléma a security check-nél volt, gondolom már többen utaztatok szüleitekkel. 😀 Szóval megérkeztünk a pisai reptérre, ami eléggé kicsi, megvártuk a csomagjainkat és elindultunk az autókölcsönző felé. Ide eljuthatunk shuttleval, de kb. 5 perces gyalogútra fekszik a reptértől. A Sicily by Car cégtől béreltünk kocsit, egy Citröen C4-es Picasso-t kaptunk, kb. 120 €-ba jött ki 6 napra, plusz a tankolás. Bepakoltuk a kocsiba a csomagjainkat és már úton voltunk Volterra felé. Fontolóra vettük, hogy minden nap más helyen szállunk meg, de így egyszerűbbnek tűnt.

Az tudni kell, hogy ami az autópályákat illeti Olaszországban, ugyanúgy működnek, mint Horvátországban, tehát kapukon kell átmenni és ott kifizetni a díjakat. Nem a spórolás miatt, de mi nem utaztunk autópályákon, inkább a kanyargós utakon, mert Toszkána valóban varázslatos.

Volterra kb. 40 perces autóútra fekszik Pisától. A szállásunkat az airbnb-n keresztül foglaltuk, tipikus kőház, hatalmas terasszal és lélegzetelállító kilátással. Első napunkat Volterrában töltöttük, az óváros nagyon szép, dombra épült, tornyokkal és várfallal van övezve. A macskaköves utcák pedig telis-tele vannak apró szuvenír boltokkal, éttermekkel, kávézókkal és cukrászdákkal, és az üzletek polcain alabástromból készült remekművek sorakoztak.

2. nap – Firenze

Tudom, tudom, Firenzére távolról sem elég egy nap. Ezt mi is tudtuk, de lehetetlen 6 napba mindent beszorítani. Korán reggel indultunk, Volterrától 70 km-re fekszik Toszkána fővárosa, a város végén fizetős parkolót is találsz, viszont mi egy picit tovább mentünk és teljesen ingyen parkoltunk. Tipp: Olaszországban kék vonallal jelölik a fizetős parkolókat, fehérrel az ingyeneseket és a sárgával jelölt helyeken tilos megállni. Villamossal kb. fél óra volt az út, a vonatállomásnál szálltunk ki és onnan már csak 10 perc gyalog. A firenzei dóm valóban hatalmas és mondani sem kell, hogy gyönyörű. De érdemes előre megvásárolni a jegyeket mert kb. kilométeres sorban állásra számíthatunk. Mivel nem volt pontos tervünk, hogy mit nézünk meg, ezért a dómba se vettük meg a jegyeket, amit mondanom se kell, hogy nagyon megbántuk. A kilométeres sor csak az egyik dolog, de a dóm előtt kb. 45-50 € /fő árulták a jegyeket. Bánatunkban megettünk egy fagyit majd a Piazza della Signoria felé vettük az irányt.

A Piazza della Signoria a 14. század óta a firenzei politikai élet középpontja, a híres Palazzo Vecchio pedig büszkén emelkedik ki a téren. Nagy győzelmeknek volt a színhelye, mint például Medici 1530-as visszatérésének, valamint Girolamo Savonarolat 1498-ban a téren akasztották fel, majd égették el eretnekként, miután az inkvizíciós törvényszék elitélte. A piacon egy márvány kör jelzi a kivégzés helyét.

Az Arno folyó nem is egy, de több gyönyörű híddal is büszkélkedik, de mind közül a legszebb az Öreg híd, a boltoktól túlzsúfolt Ponte Vecchio. Ma túlnyomórészt ékszerüzletek portékáiból vásárolhatunk. A Ponte Vecchiot, nevezhétnénk a Szerencse hídjának is, mivel 1944-ben Firenzén keresztül vonultak vissza a német katonák. A városban több száz épületet és hidat bombáztak le, kivéve az Öreg hidat. Vannak, akik úgy tartják, hogy maga Hitler nagy kedvence volt és azért menekült meg, de ez korántsem igaz. A környező épületek romjai miatt nem tudták megközelíteni és lebombázni, így sikerült megmenekülnie.

A művészet megszállottjainak csak ajánlani tudom az Uffizi képtárat, ami a Mediciek gyűjteményeként jött létre. A számtalan kép mellett, több tucat antik szobrot csodáltunk meg. A 45 kiállítóteremben olyan remekműveket láttunk, mint Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete, Piero della Francesca az urbinói nagyhercegi párról készített portréi, Ghirlandaio A Szűzanya a Kisdeddel és Szentekkel, Botticelli Vénusz születése és a Tavasz című festménye, Michelangelo Szent Családja, vagy a híres római kori Medici-Vénusz szobor.

Egyébként sikerült feljutnunk a Dómba, délután visszatértünk és 18 €-ért vásároltuk meg a jegyeket (állítólag a csoport lemondta). Szóval, legyetek nálunk okosabbak és vegyétek meg előre.

3. nap – Siena

30 000 lépés után Firenzében és egy kiadós alvás után, harmadik nap Siena felé vettük az irányt. Be kell vallanom, nekem sokkal jobban bejött, mint Firenze. Sokkal kisebb, hangulatosabb, meghittebb és kevésbé turistás, de emiatt nem veszít szépségéből. A középkori városka Toszkána legismertebb rendezvényének, a Palio-nak is az otthona, mely egy középkori lovasjáték.

A vonatállomásnál parkoltunk, pontosabban a Galeria PortaSiena bevásárlóközpont parkolójában. A bevásárlóközponttól indulnak buszok a középkori központ felé, de gyalog se tartott tovább tíz percnél. Siena pont az a város, amit lassan, komótosan kell végigjárni. Lépteink a katedrális felé vezettek, amitől mondhatni mindenkinek eláll a szava, lélegzetelállító kívülről és belülről is egyaránt. A belépőket a katedrális szembeni recepción is meg lehet vásárolni 6 €-ért. A dóm másik ékessége Donatello bronzszobra, a Heródes lakomája, valamint Bernini és Michelangelo szobrai.

A dómhoz tartozik még a Piccolomini könyvtár, a földalatti kripta, Museo dell’Opera Metropolitana és San Giovanni keresztelőkápolnája. A 6 eurós belépő csak a dómba érvényes, de természetesen lehet kombinált jegyet is venni.

Másik nagy szerelem volt számomra a Piazza del Campo, a város kagylóformájú főtere. Itt aztán érdemes elidőzni és egy hagyományos olasz gelato mellett pihenni. Nagyon sok helyi, turista gyűlik össze a téren. A teret gyönyörű paloták és a Torre del Mangia övezi, ahova szintén érdemes felmenni, mert egy másodperc alatt elédtárul a toszkán régió. Egyébként a torony és a duomo egyforma magasságú, mivel a torony nem egyházi, ezzel is azt jelezték, hogy az állam és az egyház egyenlő szerepet tölt be.

Ha lesz időtök ajánlom a torony melletti Palazzo Pubblico meglátogatását, a mai sienai városháza otthona. A palotában gyönyörű freskók láthatók, Ambrogio Lorenzettitől, Simone Martinitől, és Duccoóból.

Imádtam a sienai kis éttermeket és még annál is apróbb, két személyes kávézókat, a helyieket, ahogy pletykáltak, a piros robogókat, a friss gyümölcsöket. Nálam tízből tíz!

4. nap – San Gimignano

Bár Sienát már nálam semmi sem tudta fölülmúlni, azért nagyon vártam San Gimignanot. A középkori Manhattan (tornyai miatt) mindössze 30 km-re feküdt Volterrától. Ahogy már korábban említettem nem használtuk az autópályát, a kanyargós utakon a 30 km-es táv jóval tovább tart. Félreértés ne essék, nem panasz, mert a táj, az kárpótol mindenért.

San Gimignano Toszkána legismertebb falucskája, középkori arculatát hála Istennek a mai napig őrzi. Közvetlen a városfal közelében parkoltunk, a faluban remekül vannak feltüntetve az egyes parkolók. Egy picit hűvösebb volt az idő, de még kora reggel értünk oda, a turistahadak előtt, ezért sokkal inkább élvezhető volt. A macskaköves utcákon haladva a szuvenír boltokat, apró kávézók, butikok, porcelán üzletek és kézműves remekművek váltották egymást. A Piazza della Cisterna és Piazza del Duomo a falu két főtere, a legtöbb tornyot is találod. Egyébként a múltban 72 torony magaslott ki, de a háborúk és a természeti katasztrófák miatt mára már csak 12 maradt fenn. Egykor San Gimignano fontos szerepet töltött be Toszkánában, de a pestis járvány után elnéptelenedett, ezek után Firenze vált a régió fővárosává.

A Piazza del Duomón található Collegiata-t csak kívülről néztük meg, de ne tévesszen meg egyszerű külseje. A belterét Ó- és Újszövetségi freskók borítják. Mi inkább a Torre Grossa felé vettük az irányt, ami San Gimignano valaha állt legmagasabb tornya. A 254 lépcső egy picit megterhelő lehet, de a felfelé vezető úton kivetítést nézhetsz meg a falu történetéről. Fentről valóban pazar a látvány, a narancssárga cseréptetők, a kőházak és a buja zöld táj, mintha egymásnak lett volna teremtve. 9 €/fő vettük meg kombinált belépőjegyeinket, amik érvényesek a Museo Civico-ba is. Leginkább freskók és firenzei festők képei láthatók.

Egyébként San Gimignano gyorsan bejárható, de nem ajánlok így tenni! Ne hogy elfelejtsem! Ha itt jártok, mindenképp fagyizzatok a Gelato Dondoli-ban, a fagyizó már számtalanszor elnyerte a világ legjobb gelato-ja címet, csak egy problémával kell számolni, nem fogtok tudni választani.

San Gimignano után ismét Volterra felé vettük az irányt. Útközben megálltunk egy tipikus étteremben, a semmi közepén. A házias koszt és a hangulatos berendezés miatt érdemes az ilyenfajta vendéglőt is kipróbálni.

5. nap – Cecina, San Vincenzo, Massa Maritima

Utolsó előtti napunkat leginkább a tengerpartra szántuk, első megállónk Cecina volt. A posta közelében parkoltunk le és gyalog vágtunk neki a partnak. Hát nem mondanám, hogy elvarázsolt. Se a város, se a part. Viszont olcsó, ezért sokan látogatják. Elidőztünk még egy picit a strandon, megittunk egy kávét, majd indultunk San Vincenzo felé.

Véletlenül vettük észre, de megakadt rajta a szemünk. Az itteni építészetet inkább mondanám mediterránnak, a városka, vagy inkább nagyközség strandján számos gyönyörű apartmanház és villa áll. Májusban nagyon nyugis, csendes volt, a tengerpart tiszta és a helyi kikötő is bejött nekünk. A mólón végigsétáltunk, itt el is időztünk egy kicsit, majd pár fotó után, korgó gyomorral kerestünk éttermet. A part mellett többet is találsz, de mi a központban, egy olasz pizzériában laktunk jól.

San Vincenzo-t követte Follonica, szinte a part mellett álltunk meg, de nekem a toszkán táj után, hatalmas csalódás volt. Lehet, hogy a főszezonban egy picit más, de szemetes, mint a part úgy az utcák is. Ezért egy rövid parti séta után meghagytuk Follonicat a helyieknek is már robogtunk is Massa Maritima felé.

És jól is tettük, ismét kőházak, dombok és kacskaringós utak fogadtak. Massa Maritima székesegyháza előtt érdemes egy kicsit elidőzni, a főtér boltíves teraszán egy forró espresso és fincsi sütemények mellett vettük át a napot.

6. nap Pisa és Lucca

Utolsó nap búcsút vetünk a gyönyörű szállásunktól, a reggeli kávé mellett utoljára gyönyörködtünk a tájban, majd Lucca felé vettük az irányt. Személyszerint rám Lucca nem volt akkora hatással, mint az útikönyvek íróira, de ízlések és pofonok. Ismét egy kijelölt parkolóhelyen hagytuk az autót, ami kb. 5 percnyi sétára feküdt a központtól. A téren elidőztünk egy picit, ahol kisebb nagyobb sikerrel nagyon sok biciklis hajtott el a turisták és a helyiek között. Egyébként biciklizni akár a masszív várfal tetején is lehet 😉 Puccini szülőháza az egyik legérdekesebb terek otthona, a Piazza Anfiteatro-é. Az egykori amfiteátrum 10 000 fő befogadására volt képes, de a hatalmas épületből semmi sem maradt fel az utókornak. Helyette középkori épületek sorakoznak szorosan egymás mellett, egy egyedi kört kialakítva.

Érdekes látvány a Torre Guigini, aminek a tetején fák vannak. Az egykori lakótorny az egyetlen, ami épen fennmaradt. A tetején a kezdetektől fogva egy kert működött, csak idővel lecserélték a növényeket. A városban még ott van a Torre delle Ore, a tetejére az eredeti falépcsőkön lehet felmenni. Egyébként a belépők mind két toronyba 4 €-ba kerülnek. Luccára nem igazán volt időnk, mivel az indulás előtt még meg akartuk nézni a ferde tornyot!

Mivel Lucca mindössze 19 km-re fekszik, gyorsan elértünk Pisát. Előtte még tankoltunk és úgy vittük vissza a kocsit a kölcsönzőbe, érdemes benzinkúton tankolni, nem az autókölcsönzőben, így is lehet spórolni pár eurót. A kölcsönzőben villámgyorsan leadtuk a kocsit, a reptéri megőrzőben hagytuk a csomagjainkat, ami egyébként 6€/főre jött ki. A pisai reptér elég közel fekszik a központhoz, gyalog is meg lehet tenni a távot, de busszal, vonattal és taxival is utazhatsz. Mi a vonat mellett döntöttünk, ami minden 10 percben 5,40 euróért közlekedik. A pisai vonatállomáson, vagyis a végállomáson szálltunk ki és onnan gyalogoltunk.

A Csodák terét 15 percnyi gyaloglás után pillantottuk meg. És valóban csodás! A Ferde torony, Keresztelőkápolna mind-mind nagy hatással vannak az emberre, és a fotózkodó kínai turisták is dobtak egyet a hangulaton. A toronyba 24 €-ért lehet felmenni, a túra kb. 30 percig tart. Nekem még nagyon tetszett az Arno folyó melletti Santa Maria della Spina ici-pici gótikus templom. Kacifántos neve onnan ered, hogy a spina tüskét jelent, mivel a templom Kirsztus fején lévő koronából őriz egy tüskét. Amúgy mindenképp sétáljatok a Via Santa Maria utcán, valóban nagyon hangulatos sok jó étteremmel, fagyizóval és természetesen olasz butikokkal.

Ennyi fért bele hat napba, vagyis több is belefért volna, de nem rohantunk, nézelődtünk, ámultunk tátott szájjal, jókat ettünk és egy életre szerelmes lettem Sienába!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.5/5 - (16 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Rodosz májusban! Foglalj most 28 290 Ft-tól https://t.co/rIe8IhQlOTMennyi ideje jött ki ez a hír? 8 óra
Málaga áprilisban most akár 12 410 Ft-tól! (Bécsből) https://t.co/ACyjJf6WgLMennyi ideje jött ki ez a hír? 9 óra
Az Emirates és más légitársaságok is felfüggesztették egyes amerikai járataikat az 5G-bevezetés miatt https://t.co/YIocQsiL5FMennyi ideje jött ki ez a hír? 10 óra
Az Emirates légiutas-kísérője ismét a világ legmagasabb épületének tetején áll. https://t.co/ORoo9DHpVkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
4 nap Santanderben repjeggyel és szállással 23 485 Ft-tól https://t.co/pwvnf8Y0TMMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mexikó eltörölte az online űrlap kitöltését https://t.co/QkLTWSVoZLMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mallorca Bécsből februárban most 8 400 Ft-tól! https://t.co/JpPo5n0XqZMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Ciao Italia! Foglald le repjegyed Olaszországba 4 855 Ft-tól https://t.co/Fq6WFO87vBMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
New York Budapestről? Repülj a LOT-tal 129 900 Ft-ért! (június) https://t.co/TSx9hpMtHLMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Édes élet olasz módra: mit eszik az olasz s mit (és hol) kóstoljunk mi https://t.co/VRNGUch41dMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top