Connect with us

Magazin

Csizmában utazva: 10 kevésbé ismert olaszországi város

Csizmában utazva: 10 kevésbé ismert olaszországi város

A legszebb olasz városoknak a legtöbben a „jól bevált” Romát, Velencét, Milánót vagy Firenzét tartják. Ez így rendben is van, az Olaszországi vakáció viszont még sok más kincset is rejt teleülések formájában. Talán számodra ismeretlen helyekkel lesz tele ez a lista, azonban ebben az esetben a népszerűség alacsonyabb szintje nem egyenesen arányos az eredetiséggel, pazarsággal és egy tartalmas utazás ígéretével.

Már csak azt kell eldöntened, hogy szeretnéd-e látni Olaszország meghittebb arcát is. És ha a válaszod pozitív, akkor ne menj sehová, gyere el velünk egy eszpresszó-pizza kombinációra vagy egy kiadós aperitivo-ra kevésbé ismer itáliai helyekre.

1. Siena

Talán az egyik legszebb középkori olaszországi város három dombon húzódik 70 km-re Firenzétől. A nevét Remus fia (aki egyben Romulus unokaöccse volt), Senus után kapta. A legenda szerint bátyjával, Aschiusszal érkezett ide, miután Rómában megölték apjukat. Ennek a történetnek köszönhetően a Romulust és Remust tápláló római nőstényfarkas szobra majd többször is eléd bukkan Sienában.

A város szíve az Il Campo főtér, mely a lóversenyiről (Palio di Siena) híres világszerte, és nemcsak az egyik James Bond-filmben való megjelenése miatt. Siena belvárosa egyébként az UNESCO Világörökségének a része.

2. Todi

Todi városát Olaszország középtáján, Perugia tartományában találod meg. Két dombon fekszik, amelyek büszkén emelkednek a Tevere-folyó partjai fölé. Egyedülálló panorámájával a település már messziről felhívja az utazók figyelmét. A bézs házak kaszkádja úgy néz ki, mintha éppen egy mese filmkockája lenne kivetítve a domboldalra. Egyébként különösen megfelelő úti cél párok számára. A paloták, a középkori tér tele kávézókkal és a szűk utcácskák minden megerőltetés nélkül és természetesen alakítja ki a végtelenül romantikus hangulatot. Ha érdekel a történelem, látogasd meg a Museo e Pinacoteca di Todi múzeumoz, melyben sok mindent megtudhatsz a múltról.

3. Palmanova

A szlovén határ közelében található egy tökéletesen szabályos csillag, ez Pamanova felülnézetből. Bár a város gyökerei időben évezredek távolságába nyúlnak vissza, a modern várost csak a 16-17. században építették a velenceiek. Először egy erődöt állítottak fel, ennek célja a török támadások megakadályozása volt. Palmanova végül is az olaszországi önellátó város utópiájaként épült fel, amely képes mindent előállítani, amire lakóinak szüksége van. Az alaprajz geometriai harmóniája is ezt a képességét kellett, hogy erősítse.

4. Riomaggiore

A híres Cinque Terre partvidék öt csodálatos falvának egyike (a többi neve: Manarola, Vernazza, Corniglia és Monterosso al Mare). Ezek színes házaikkal rabolták el az utazó nagyközönség szívét, melyek a sziklás teraszos parton tengetik életüket. Építésük nagy erőfeszítést és különösen türelmet igényelt. Ez az egyedülálló látvány biztosította be Cinque Terre helyét az UNESCO Világörökségének listáján. Riomaggiore a legnagyobb és legjobb állapotban lévő az összes közül, szinte minden Cinque Terre-i képeslapon szerepel.

olaszországi

5. Civita di Bagnoregio

Rómától csak kb. 120 km-re kell elutaznod, ha Civita di Bagnoregio-t, a művészlelkek menedékét szeretnéd meglátogatni. A vulkanikus városka azt az érzést kelti majd benned, hogy itt tényleg megállt az idő. A fő kapuját még az etruszkok vájták sziklába 2500 évvel ezelőtt. Noha valószínűleg egy turisztikai látványosságoktól hemzsegő listájára itt hiába várnál, a város minden kőcsempéje szó szerint lángol a történelemtől. Civita di Bagnoregio úgynevezett „haldokló város” néven is ismert. Alapja ugyanis sajnos fokozatosan évül el és lassan szétesik. Úgyhogy ne várj sokáig, ki tudja, mikor nyeli el a Föld.

olaszországi

6. Sabbioneta

16. századi kisváros, mely annak idején a reneszánsz időszak ideális városának elvei alapján épült fel. Vespasiana I Gonzaga humanista álmát váltotta így valóra, aki mind a mai napig a város patrónusa. Az volt a cél, hogy az antik emlékművekre emlékeztető monumentális építmények azt az érzést keltsék a látogatókban, hogy Atén kisebb változatába érkeztek meg. A kisebb méretű színházban, a Teatro Olipico-ban mindenképpen elfog majd ez az érzés.

7. Lecce

Lecce közvetlenül az Appennini-félsziget sarkában található. Dél-Olaszország barokk építészetének csúcsaként tekintenek tá. Az Apulia tartomány fővárosa azonban nemcsak a mindenütt jelenlévő barokk angyalainak köszönhetően vonzza a turistákat. Valódi olasz kávé, tenger gyümölcseivel megbolondított tészta és egy nagy elhagyatott római amfiteátrum varázsolják felejthetetlenné. Sőt, Lecce még emlékszik azokra az időkre, amikor a Római Birodalom uralta a világot.

olaszországi

8. Agrigento

Agrigento Szicília nyugati oldalán terül el. A város büszkén ad otthont ősi templomok komplexumának, amelyek simán felvehetik a versenyt azokkal, melyek mai Görögországra jellemzőek inkább. Ez a Templomok völgye, és hét jól megőrzött szentélyével a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat. Gyökerei Kr. 5.-6. századba nyúlnak vissza.

olaszországi

9. Bologna

Azt tudtad, hogy Bologna-t Pirosnak is becézik? Nem, ez nem a vörös bor vagy a bolognai spagetti paradicsomos mártása színével függ össze, hanem a piros épületekkel. Tipikus külsejüket a vakolatlan téglának köszönhetik. A legöregebb európai egyetem (1088) és a mennyei ízek otthona egy különleges ritkasággal büszkélkedhet: a több mint 35 km hosszú árkáddal. Függetlenül attól, hogy kint esik-e vagy havazik, Bologna-ban nyugodtan belevághatsz egy kiadós sétába, pont ennek köszönhetően.

olaszországi

10. Positano

Kampánia talán legfestőiebb és legfotogénebb városa. A tenger partján fekvő házak sorozatával tényleg nem mindennapi látvány. A rózsaszín, narancssárga, sárga vagy terrakotta színeiben pompázó épületeket virágokban úszó utcácskák szövik egybe, melyeken kis éttermek, divatbutikok és kávéházak állnak. És ha erre járnál, vigyél magaddal bikinit. Positano volt ugyanis az első olaszországi város, ahová a 60-as években behozták Franciaországból kétrészes fürdőruhát.

olaszországi

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.7/5 - (3 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top