Connect with us

Magazin

Délután hattól Olaszországban – Az aperitivo

Délután hattól Olaszországban – Az aperitivo

Olaszországi visszajáróként egyszerűen lehetetlen megkerülni az aperitivo jelenséget és persze nem is akarnád. Aki most a főétkezés előtt felhajtandó pár cent likőrre gondol, tágítsa ki jól a tudatát! Az aperitivo, amiről itt szó lesz, jobban hasonlít egy nyitott büféhez vagy egy mini-svédasztalhoz. Lássuk mit rejt ezt az eredetileg észak-olasz tradíció!

Advertisement

Olasz aperitivo – bónusz az italozók védőszentjétől?

Az olasz bárokat sorra véve, egyre figyelmesebb lettem arra, hogy főleg Észak-Olaszországban nagy természetességgel csúsztatnak kis falatokat ital mellé. Leggyakrabban chipset, földimogyorót, olívabogyót vagy ezek kombinációit automatikusan porciózzák már egyetlen italhoz, még egy pohár sörhöz vagy egy kis pohár borhoz is a nyitvatartás bármely szakaszában.

Ajándékfalatok italhoz Caserta két bárjában, Nápoly közelében

Na, ez még nem a neves aperitivo főszerepe! Maga a gesztus így is, úgy is kedves, de egy idő után már nem pislogsz tőle, és odakinn utazó vendégként is elkezded alapvetőnek felfogni a fenti (“anti”)szentháromság egyszerűbb tételeit, és duplán értékelsz minden vendéglátóhelyet, ami ezek helyett vagy mellé extrább kóstolókkal lep meg: sós keksz, grissini, fűszeres pufi és így tovább.

Mi akkor az aperitivo – étel, ital, büféasztal, szertartás, alkalom?

Az ital mellé járó fenti harapnivalókat is nevezik ugyan aperitivonak, de itt nem feltétlen az étvágygerjesztésről van szó, ahogy a szó eredete megkívánná. Inkább arról, hogy az olaszoknál az italozással az evés mindig együtt jár. Vannak azonban órák, amikor minden a kis falatokról szól. A bárok, bisztrók és kávézók délután öt körül kezdenek kipakolni a pultra vagy külön asztalra, és szépen kiterítik tányérokon, amijük van. Jó alapot jelent ehhez, hogy minden átlagos bárban is adott egy péksüteményes pult, ami szinte sosem ürül ki, mert eleve több bennük a muníció, mint amennyi elfogyna a nap során.

Aperitivo előtt és aperitivo idején – Mio Bar, Bologna

A vacsoraidő előtt fogyasztott falatokon és italon kívül már magát a szociális rítust is joggal hívjuk aperitivonak. Ez két oldalról is remek szokás, hiszen a bárokban a pult aktuális kínálatarának nagy részét felkockázzák és felkínálják az ívóvendégeknek. Kiegészíti egymást a pazarlás csökkentése és az olasz bárok egy újabb vonzereje.

Készülnek a falatkák az aperitivora – Bar Royal, Ferrara

Így kerül a tányérra a jellemzően olasznak mondható tramezzini, bruschetta és foccaccia falatok mellett néhány kicsit csavarosabb fogás: wrap szerű tekercs felvágva, piadina darabkák, de eljuthatunk a hely adottságainak megfelelően egész hidegkonyhai készítmények vagy a sült javak kínálatához: sajtok, sonkák, majonézes saláták főtt tojással, rántott krumplipüré, sült padlizsán, lazac-tatáros bruschetta vagy frittata – hogy csak a személyes tapasztalataimat említsem.

Coffee of the law – Lecce, Puglia régió

Faros Beer – Bari, Pulgia régió

Ferrara egyik bárjában egész tepsi házi pizza sült az alkalomra. Visszatérő szereplő a tortilla chips, de a salsa és sajtszószon túl akár koktélszósszal vagy pesztós-parmezános mártogatóssal felturbózva. Édesség frontról bekerülhetnek a ház édes péksüteményei, fánk, cornetto vagy regionálisan jellemző falatok. Magukat a falatokat, mint étvágygerjesztőket is nevezhetjük aperitivonak, de a szerepünkön túl inkább stuzzichiniként (=előétel) hivatkoznak rájuk.

Aperitivo az olasz bárokban

Leszögezem, hogy a környező bekezdések inkább az olasz bárokban, mintsem éttermekben átélt aperitivózás tapasztalatai alapján íródtak. A legegyszerűbb kocsmák is igyekeznek valamivel előrukkolni. Szerencsére a kínálat csekélyebb minősége cserébe nem megy a mennyiség rovására. Bologna talán legfelkapottabb kocsmautcájában (Via del Pratello) az egyik – leegyszerűsítve – diákkocsma jó szélesen megpakolt, abroszos terül-terülj asztalkát fordított a vendégek felé, és hiába 90%-ban chipsekből, kekszekből és egyéb száraz rágcsákból állt, bőséges és választékos volt. Persze, minél feljebb mész az egységek színvonalában, annál váratlanabb, színesebb, változatosabb kínálattal szembesülsz az aperitivo büfében. Érdekes délután hattól (náluk még délutánnak számít) figyelmesen végigmenni az estig, néhol éjjelig tartó kereskedelmi népélelmezési rítuson és látni, hogy mennyire élénk ilyenkor Olaszország. A vendégek, miután szedtek maguknak, állófogadásokat rögtönöznek a vendéglátóhelyeken és kínálja magát a helyzet ismerkedésre, beszélgetésre, jó olaszosan. Szervezd úgy, hogy legyen időd és közben cseveghetsz a többi vendéggel, részt veszel egy helyi szokásban, és ezalatt megismersz pár új szokást, környékbeli érdekességeket az diskurzusok, elbeszélések során.

Il Calice, Bologna

Az aperitivo módjai

Nem mindig nyitott a büfé. Több helyen, miután rendelsz, automatikusan kivisznek egy előre összekészített tálat az asztalodhoz. Erről a rendszerről viszont érdemes tudni, hogy általában az egy ital-egy tál elven működik. Ezt elméletben fel lehet ugyan szorozni az italok számával, de ha többet is iszol, gyakorlatban gyorsan megbukhat a matek. Én Bolognában egyszer olyan jól laktam valahol az első kapott tállal, hogy  egyszerűen el kellett utasítanom a fröccs után a sörhöz is járó második tányért. Az olaszok alkoholfogyasztó imázsát sokszor túlfinomítják, és azt hallani, hogy ők szigorúan csak egyet isznak aperitivokor, hiszen csak előkészítik a vacsorát. Szerintem is távol állnak az aratópálinkás túlkapásoktól, de a megfigyeléseim szerint sokszor több körre beszippantja őket is az általuk kedvelt társasági élet.

Aversa, Campania

Úti tipp, hogy egyszer-egyszer a vacsorát is kibekkelheted az aperitivoval. Semmiképp sem azt mondom, hogy egy helyen zabáld fel a készletet egy személyben. Na, azzal nem szereznél barátokat. Ám ha szeretnél helyi szokás mentén inni és falatozni is egyszerre, megtalálhatod a mértékedet! Az ital sok helyen nem lesz tőle drágább, cserébe két pohár mellé jól lakhatsz finom harapnivalóktól. A ház részéről általában Aperol Spritzet fognak javasolni a szertartáshoz, de az eddigiek alapján egy pohár sörért és borért cserébe is ugyanabban a bánásmódban részesülsz. Egy magyar árakhoz képest drága 3 eurós pohár sör vagy Észak-Olaszországban 4-5 eurós fröccs, így már is jobb üzlet lesz aperitivo idején elfogyasztva, de jól megválasztott helyszínen egy 7 eurós Aperolhoz is megtérülő földi javak dukálnak.

Aperol Spritz és aperitvo falatok – eszményi páros

Az aperitivo távlatai

Minden résztvevő olasz bárnak, bisztrónak új arcát jelenheti, hogy aperitivo idején is megismerd. Extra meglepetés, hogy kinek mi a vendégvárója. Lehet már akár kedvenc, visszajárós aperitivos bárod is. Ráadásul az alapján is bogarázhatsz magadnak egy új városban a késő délután vagy kora este óráira olasz bárt, hogy hol a legszimpatikusabb a kínálat a csatolt falatkákból. Az aperitivo akár egy randialkalom is pároknak, ahogy láttam, de kollégák is összeülnek rá munka után. Szemtanúja voltam Ravennában, hogy ahogy eljött az óra, az utca egyik felének üzlettulajdonosai bezártak, egyikük hóna alá kapta a kiskutyáját, átültek a szemközti hagyományos olasz bár teraszára és hárman megittak egy 0,75-ös sört három pohárban úgy szétöntve, ahogy nálunk csak a bort szokták, hozzá megkapták a ház kóstolóit, köztük hagymás babot, és megvitatták a napi dolgokat, majd mindenki visszament és újra kinyitott.

Ravenna, Caffé Latte

Egyre jobban keblére öleli Olaszország ezt az eredetileg vadhajtású jelenséget és egyre jobban variálja, kombinálja, fejleszti. Azt már kimondhatjuk, hogy az olasz tapas jelenség kontúrozódott. A még újabb hívószó az apericena, ami az aperitivo és a vacsora szavakból állt össze és egészen rendezvényértékű, ünnepélyes keretet szab az aperitivonak, de ez már inkább az étterem kategóriájú vendéglátás sajátja, ahol az antipasti (előétel) és a primi piatti (első fogás) irányába mutat a büfé választéka, pasták, rizottok, sült falatok.

Sokat rejt az aperitivo jelenség. Mindenkinek javaslom kipróbálásra, aki Olaszországban jár, keressétek direktben! Arra érdemes figyelni, az előkészületeket már öttől le lehet fülelni, de a “falatka-bazár” valahol csak 7 órakor indul élesben. Azt is tartsátok szem előtt, hogy ez elsősorban nem éjjeli nasi. Ha túl későn érkezel, az “aki lemarad, az kimarad” elv érvényesül.

Fotók: Kocsmaturista

A Kocsmaturista weboldalt itt találjátok, a cikk szerzőjének további írásaival, főleg különböző városok kocsmaéletének beszámolójával, egyes kocsmák bemutatójával:

https://kocsmaturista.hu/

https://www.facebook.com/kocsmaturista/


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Irány a mesebeli Bari! Foglalj most 11 215 Ft-tól https://t.co/bLmVZhMsIuMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Exkluzív all inclusive nyaralás Egyiptomban, ötcsillagos szállodában 164 615 Ft-tól https://t.co/ZGpGPY2IGPMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Megszűnt a beutazási korlátozás Magyarországra hat országból https://t.co/kEbQGF1iXwMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Olaszország feloldja a korlátozásokat, elfogadják a covid-igazolványokat https://t.co/EZXTlXu5xAMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Bővíti kínálatát Debrecenből a Wizz Air légitársaság. Foglalj most 8 814 Ft-tól https://t.co/qAlrrnJCvNMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Július 1-re minden magyarországi fürdő kinyithat. Wellness csomagok most 27 900 Ft-tól https://t.co/MTGRqagW7hMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Törökországban minden korlátozást feloldanak https://t.co/pkNHPGSbnOMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
FRISS HÍREK: Oltás és teszt nélkül utazhatunk Spanyolországba https://t.co/yTMxbN3e9AMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Oltás és teszt nélkül utazhatunk Horvátországba https://t.co/m5ubF88gMPMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görögország: koronavírus vonatkozású utazási és belépési követelmények https://t.co/EnLa0pJSzAMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top