Connect with us

Tippek és trükkök

Kisokos: Ezt kell tudnod az első repülőutad előtt. Aprólékos útmutatás

Kisokos: Ezt kell tudnod az első repülőutad előtt. Aprólékos útmutatás

Emlékszel még az első repülésedre, vagyis inkább arra az izgalomra, ami az első repülőgép-utadat előzte meg? Sokan vannak, akik ezt az érzést még egyáltalán nem tapasztalták meg, azaz a légi közlekedést még nem használták ki helyváltoztatásra. Ez a cikk azoknak szól, akik még sohasem ültek repülőgépen, de tudják, hogy ez a közeljövőben (vagy az életük során bármikor) nagy valószínűséggel megváltozik. Szeretnénk, ha hasznos tanácsokkal tudnánk téged ellátni, ezzel is csökkentve a trémádat (ha van). Az inspirációt a való életből vettük, főleg azokra a dolgokra fókuszáltunk, amelyekről az „első-utazók” gyakran megfeledkeznek, esetleg egyáltalán nem is tudatosítják ezeket. (Sajnos, az „én ezt nem tudtam” érv súlya kevesebb, mint egy őszi falevél a légitársaságok általános feltételei és a repülőtéri restrikciók szemszögéből nézve.)

Az út előtt

Iratok

Az első helyen, természetesen, a repülőjegy (E-Ticket), vagy a foglalás megerősítése (booking confirmation) áll. Erre a dokumentumra a check-in elvégzéséhez lesz szükséged, vagyis az utasfelvételnél, ami valójában a járatra való bejelentkezést jelenti. A legtöbb esetben ezt online felületen is megteheted, azaz otthonról, számítógépen vagy telefonon keresztül. Ennek a műveletnek az eredménye a boarding pass, azaz a beszálló kártya, amit semmiképp se hagyj otthon! Erről részletesebben a következő részben beszélünk majd.

Személyazonossági okirat nélkül nem repülhetsz. Ha az EÚ (vagy schengeni térségen) belül utazol, elég, ha személyigazolvánnyal rendelkezel. Más esetekben viszont útlevél szükségeltetik. Mindenképpen nézz utána az úti célod más követelményeinek is, ami az okiratokat illeti, pl. hogy lesz-e szükséged vízumra.

Mi nagyon hasznosnak tartjuk a biztosítás megvásárlását. Ha megfogadod a tanácsunkat és utasbiztosítást kötsz, akkor ne felejtsd el magaddal vinni az ezt igazoló dokumentumot (utasbiztosítási szerződést, online igazolást, némely esetben ez SMS-el jön, stb.) Az Európai Egészségbiztosítási Kártya biztosítja az egészségügyi ellátáshoz való jogot az EU-ban, az EGT-ben és Svájcban. Indokolt esetben ne felejtsd el becsomagolni az előre beszerzett orvosi igazolásodat (pl. betegség, terhesség esetén), oltási igazolást stb.

Sokak feledkeznek meg a szállodai voucher, vagy a szállás visszaigazolásának kinyomtatásáról utazás előtt.

Védőoltás

A védőoltást ne hagyd az utolsó pillanatra, kb. 2 hónappal az utazásod előtt kezdd el az intézését. Mivel az utazás előtti kötelező védőoltásokra vonatkozó szabályzatok viszonylag gyakran változnak, kérjük, hogy ezeket például az Országos Epidemiológiai Központ oldalán vagy a Nemzetközi Oltóközpontban kérd ki, de tanácsot ad a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az ÁNTSZ is.

Az online check-in

A repülőjegy vagy a foglalás visszaigazolása és a beszállókártya 2 különböző dolog (ahogy azt már az előző részben is említettük). Vásárlás után egy elektronikus repülőjegyet kapsz kézhez, ennek alapján lehet később (azt, hogy mikor, az adott légitársaság határozza meg) elvégezni az check-int, a legtöbb esetben online felületen. Ennek eredményeként egy beszállókártya vagy boarding pass generálódik ki. Ez valójában az adott járatra szóló jegyed. A légitársaságok zöme valamiképpen figyelmezteti az utasokat, ha közeledik az online check-in elvégzésének megnyitása, vagyis az a dátum, amelytől engedélyezi ennek a lépésnek az elvégzését. A beszállókártyádat nyomtasd ki, esetleg húzd le a telefonodba az erre szolgáló applikáción keresztül.

Ha az online check-in nem engedélyezett, akkor a repülőtéren szükséges intézni. Ellenkező esetben azonban mindenképp használd ki az elektronikus/ online check-in elvégzésének a lehetőségét, mivel a repülőtéren ez a művelet fizetős lehet.

A poggyász

A poggyászra és ennek nagyságára, méreteire vonatkozó feltételeket az adott légitársaság határozza meg. Ezeket a általános utazási feltételekben vagy a foglalásod visszaigazolásában találhatod meg (persze ennek mindig jobb utánanézni még a repülőjegy megvásárlása előtt). Ha a Pelikánnál vásároltál repjegyet, nyugodtan fordulj az Ügyfélszolgálatunkhoz telefonon vagy emailen keresztül a poggyásszal kapcsolatos információk miatt is.

Ne téveszd össze a kézipoggyászt (kicsi) és feladott poggyászt (nagy, ami nem poggyásztérben utazik). A kézipoggyászban folyadékot csak az egész világon érvényes feltételek szerint szállíthatsz: legfeljebb 1 liter folyadék, de felosztva olyan kisflakonokba, melyek úrtartalma nem haladja meg a 100 ml-t. Ezeket egy átlátszó, lezárható tasakba kell berakni. Viszont, ha a biztonsági ellenőrzés után vásárolsz valamilyen folyadékot, ezt már berakhatod a kézipoggyászodba és/vagy felviheted magaddal a fedélzetre.

Tilos a veszélyes tárgyak szállítása a kézipoggyászban, ilyennek számít például a borotva is (az egyhasználatos engedélyezett). Értékeket, pénzt, elektronikus tárgyakat, kulcsot, gyógyszert, cigarettát, törékeny dolgokat vagy okiratokat semmiképpen se helyezz a feladott poggyászba, ezek mindig legyenek nálad.

A repülőtéren

Érkezés a repülőtérre

Minél hamarabb, annál jobb. Amennyiben a légitársaság nem határozza meg máshogy, akkor a schengeni területen belüli járatok esetén és akkor, ha feladott poggyász nélkül utazol, légy a repülőtéren 45-60 perccel a járatod indulása előtt. Ha a járatod nem tartozik bele az előbb említett kategóriába, akkor jó, ha már 2 órával a felszállás előtt a repülőtéren vagy.

Reptéri check-in, feladott poggyász leadása, biztonsági ellenőrzés, beszállás

Ha nem csináltál online check-int, vagyis még nem rendelkezel beszállókártyával/ boarding passal, vagy ha feladott poggyásszal utazol, amelyet minden esetben le kell adnod, akkor az információs táblákon keresd meg, melyik ablaknál intézheted mindezt el, szóval, hogy melyik sorba kell beállnod. Előre készítsd ki a repülőjegyedet és a személyazonossági okiratodat (személyit vagy útlevelet), mert kérni fogják tőled.

Ezután kell biztonsági ellenőrzésre menned (vagy ezt keresd az információs táblákon vagy az indulási csarnokot, ne félj kérdezősködni). Legyen kéznél a beszállókártyád, ugyanis kérhetik tőled itt is. A biztonsági ellenőrzés alatt a kézipoggyászodat és a felsőruházatodat (kabát, zakó, dzseki) műanyagtálcákba kell helyezned úgy, hogy a folyadékot tartalmazó tasak és az elektronikai cikkek nem lehetnek a bőröndödben, ezeket külön kell a tálcákba helyezned. Néha kérhetik a cipő és az öv, esetleg valamilyen ékszer levételét. A biztonsági kapun akkor menj sak keresztül, ha utasítanak. Ezután, a kapun túl, magadhoz veheted a dolgaidat.

A beszállókártyádon valószínűleg megtalálod azt az információt, hogy mikor kezdődik a boarding, azaz a beszállás. Ekkor mindenképp légy beszállókapudnál/gate-nél (ezt is az információs táblákon keresd). A beszálláshoz készítsd elő a beszállókártyádat és a személyazonossági okiratodat.

A repülőgéphez gyalog, busszal vagy folyosón keresztül jutsz el. A beszállókártyádon nézd meg, a repülőgép melyik részén ülsz, azaz melyik ajtón ajánlott a beszállás.

A repülőgépen

Szabályok

Ha felszállsz a gépre, már minden könnyebb és egyszerűbb lesz, elég, ha követed a személyzet utasításait. Hallgasd őket figyelmesen, ha valamit nem értesz, akkor kérdezz vissza. Kapcsold a telefonodat repülési üzemmódba. Felszállás és leszállás alatt nem használhatod, de erről is kapsz információt, csak figyelj oda a hangosbemondóra.

Ülésrend

Repülőjegy „helyjegy” nélkül nem létezik. Avagy azt, hogy hol fogsz ülni, ne az utastársaid iránt érzett szimpátia alapján válaszd ki, hanem ellenőrizd a helyed számát a beszállókártyádon. Ha fapados légitársasággal utazol és nem egyedül, ne csodálkozz azon, ha nem egymás mellé szólnak a jegyeitek. Ezt külön szolgáltatáson belül vásárolhatod meg még az utazásod előtt. Erről bővebben egy külön cikkben olvashatsz.

Étkezés

Nincs általánosan érvényes szabályzat az étkezésre vonatkozóan, ezt az adott légitársaság határozza meg. Amennyiben a repülőjegyed nem tartalmaz étkezést, az utad előtt tudsz rendelni, mint járulékos szolgáltatást. A legtöbb légitársaság a fedélzeten is árul italokat és pár apróságot. Olvasd el, hogy vihetsz-e magaddal a fedélzetre saját ételt.

Tapsolás érkezés után – igen vagy nem?

NEM!

Érkezés után

Ha a repülőgéped megérkezett, azaz leszállt, a repülőtér épületébe, azaz az érkezés csarnokba gyalog, busszal vagy folyosón keresztül jutsz el. Lehetséges az is, hogy vízum- vagy útlevél-ellenőrzésen kell keresztülmenned. Ezután jutsz hozzá a feladott poggyászodhoz (ne feledkezz meg róla). Azt, hogy melyik poggyász-szalaghoz kell menned, megint csak az információs táblákon keresd. Számolj azzal, hogy ez kb. 30 percet vesz majd igénybe. Ha mégsem bukkanna fel a poggyászod, menj a „lost and found” irodába, és ne menj el innen írásbeli igazolás nélkül.  Ugyanezt kell tenned akkor is, ha a bőröndöd megrongálódott vagy valami hiányzik belőle (ezért nem árt legalább nagyjából átfutni, hogy szerencsésen megérkezett-e midnened).

Gyerekkel repülök

A gyerekekkel való utazásnak külön szabályai vannak. Általánosan érvényes viszont az, hogy egy-egy légitársaság követelményei és előírásai nagyban különbözhetnek. Ezért, mindig ellenőrizd, hogy mindent bebiztosítottál-e, ami az utazás alatt szükséges lehet.

A repülőjegy vásárlásakor azt kell figyelembe venned, hogy hány éves lesz a gyereked az utazás időpontjában. Ez alapján az infant vagy child esetleg néhány légitársaság esetében a teen kategóriába lesz besorolva. Az infant-ként utazók nem kapnak saját ülést, a szülő ölében kell ülnie.

Ne feledkezz meg arról, hogy minden utasnak, így minden kiskorúnak is saját személyazonosságot igazoló okiratra van szüksége – 0 éves kortól. A folyadékokra érvényes korlátozás a gyerekek táplálékára (anyatej, bébipapi) nem vonatkozik.

A babakocsi szállítását általában díjtalanul engedélyezik.

Kutyával repülök

Azt, hogy a kutya utazhat-e veled, hogy felszállhat-e a fedélzetre vagy a poggyásztérben lesz majd, az adott légitársaság dönti el. Ne feledkezz meg a kötelező oltásokról (fordulj az állatorvoshoz), a chipről és a kutya útleveléről. Néhány ország előírj a féregtelenítést is. Ezeket a feltételeket és előírásokat azonban jóval az utazás előtt ellenőrizd, hogy érkezz mindent elintézni.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
2/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top