Connect with us

Tippek és trükkök

Kisokos: Élelmiszer a kézipoggyászban, vagyis vihetek fel ételt a fedélzetre?

Kisokos: Élelmiszer a kézipoggyászban, vagyis vihetek fel ételt a fedélzetre?

Étel szállítása a kézipoggyászban engedélyezett. Egyébként ez az egyik leggyakrabban feltett kérdések közé tartozik tapasztalt és első repülőút előtt állok részéről egyaránt. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy ez a téma egy komplexebb, „egész cikkes” választ érdemel. Ne feledkezz meg arról, hogy végig a kézipoggyászról lesz szó, a feladott (becsekkolt) csomagra más szabályok vonatkoznak.

Advertisement

Mennyit?

Korlátozások csak a folyadékokra és a „nem szilárd” ételekre vonatkoznak. Ide tartozik például a túró, majonéz, krémsajt is. Ugyanolyan szabály szerint kell ezeket szállítanod, mint a kézipoggyászod többi folyékony tartalmát: maximum 100 ml űrtartalmú flakonokba helyezve, melyekből legfeljebb 10 darab lehet, azaz a folyadékok mennyisége nem haladhatja meg az 1 litert. Ezeket az edényeket egyébként egy átlátszó, lezárható tasakba kell helyezned. A biztonsági ellenőrzés után vehetsz majd nagyobb mennyiségű folyadékot is és berakhatod a kézipoggyászodba (viszont őrizd meg a számlát).

Bébipapiból vagy tejből (kisbabának) nagyobb mennyiségben is csomagolhatsz a kézipoggyászodba – annyit, amennyire a gyereknek az út során szüksége lesz.

Hogyan?

A szilárd étel hermetikusan lezárva és eredeti csomagolásban helyezhető a kézipoggyászba. Amennyiben a múltban már megtörtént veled, hogy a nagyi vaníliás kiflijét a pólóid közé csomagolva simán átcsempészted a biztonsági ellenőrzésen, feltételezzük, hogy EU-n belüli járaton utaztál. EU-n kívül tilos a friss élelmiszer szállítása, de ellenőrizd az adott ország vámszabályait. Sok légitársaság elutasítja a romlandó ételek felvitelét a fedélzetre.

A folyadékra és a „nem szilárd” ételekre vonatkozó előírésokat az előző részben taglaltuk, most már csak arra szeretnénk figyelmeztetni, hogy kicsomagoláskor majd ne téveszd össze a krémsajtot az arckrémeddel.

A másik, kényelmesebb megoldás az, hogy – amennyiben nem tartozik a repülőjegyed árába – rendelsz magadnak fedélzeti ételt. Ezt az utazás előtt kell megtenned a foglalásodon belül, kérdések esetén fordulj Ügyfélszolgálatunkhoz.

Kattintson a megjegyzésre
To Top