Connect with us

Király repjegyek

Kisokos: Mi mindent vihetek fel a fedélzetre? Szabályok, korlátozások, hasznos információk

Kisokos: Mi mindent vihetek fel a fedélzetre? Szabályok, korlátozások, hasznos információk

Már veled is megtörtént, hogy sikerült lecsapnod egy igazán jó ajánlatra, de csak egy nappal az utazás előtt vetted észre, hogy a repjegyed csak kézipoggyászt tartalmaz? Ilyen esetben két lehetőséged van, gyorsan megvásárolsz egy feladott poggyászt, vagy marad a kézi. A másodiknál viszont óvatosabbnak kell lenned, ezért nem árt ha utazás előtt felteszed magadnak a kérdést: „Mit vihetek fel a fedélzetre?”

Alapszabályok

A fedélzetre legfeljebb 1 liter folyadékot vihetsz fel (beleértve a krémeket, parfümöket, fogkrémet, stb.). Ezt a mennyiséget azonban 100 ml maximális kapacitású tartályokban, amelyeket műanyag, zárt tasakban (az alábbi ábrán) kell tárolni.

Ez a korlátozás vonatkozik az élelmiszerekre is. A folyékony ételeket beleértve a lekvárt, ketchupot, stb., csak legfeljebb 100 ml / 100 g, maximum 1 literes mennyiségben vihetők fel. Az egyéb élelmiszereket is  hermetikusan kell lezárni. Az EU-n kívül nem engedélyezett a friss élelmiszerek szállítása. Engedélyezett viszont a csecsemők számára a tej és a folyékony bébiétel, viszont korlátozott mennyiségben.

Dohányosok, az öngyújtó is a folyadékok csoportjába tartozik. Legfeljebb egy darabot vihetsz magaddal, amelyet mindig a zsebedben kell tartanod, azaz nem a kézipoggyászban. A fedélzetre csak egy benzines öngyújtót vihetsz, de csak abban az esetben ha teljesen új. Zippo öngyújtók viszont tilosak.

Ha olyan folyékony gyógyszert szedsz, aminek a mennyisége meghaladja a 100 ml-t, szükséged lesz orvosi igazolásra és előre jóváhagyott repülőtéri és légitársasági engedélyre.

A fedélzetre természetesen nem vihetsz veszélyes tárgyakat, például lőfegyvereket vagy azok imitációit, robbanóanyagokat, éles tárgyakat (késeket, ollókat, de körömreszelőt igen).

Magaddal viheted azokat a dolgokat, amiket a biztonsági ellenőrzés után vásároltál pl. a Duty Freeben.

Valamit nem lehet. De mi mindent muszáj?

Az értéktárgyakat, iratokat, gyógyszereket, szemüvegeket, ékszereket és elektronikákat mindig a kézipoggyászodba vagy ridikülödbe helyezd el, tehát mindig nálad legyenek a fedélzeten. Ha ezek a dolgok elvesznének a feladott poggyászodból, vagy a reptéri szarkák áldozatává válnának, nem leszel jogosult semmiféle kártérítésre, mivel nem a légi közlekedési rendelkezéseknek megfelelően jártál el.

Az alábbi lista áttekintést ad arról, hogy mit lehet és mit nem lehet a fedélzetre vinni. (De ajánlatos figyelembe venni, hogy az egyes szábályok légitársaságtól függően változhatnak)

SZABAD

TILOS

Folyadékot nagyobb mint 100 ml-es tartályban, amelyet biztonsági ellenőrzés után vásároltál, pl. üdítő, kozmetikumokFolyadékot több mint 100 ml-es tartályokban
Körömreszelő, körömvágóOllót
Eldobható borotvaBorotvát, pengét
Kést műanyag fogantyúval és max. 6 cm-es éllelKéseket, tűket, baltát, kardot, egyéb éles tárgyakat
Babavillát lekerekített hegyekkelVillát éles hegyekkel
Orvosi segédeszközöket (egyes esetekben orvosi igazolással)Pálcát éles végekkel
Gyógyszereketllegális pszichotróp anyagokat
BabakocsitTúlméretezett tárgyakat
Összecsukható esernyőtEsernyő éles heggyel
1 öngyújtót vagy 1 új benzingyújtótFegyvereket, kábító eszközöket, lőszereket
GörkorcsolyátZippo öngyújtót
Elektronika éles részek nélkülGördeszkát, korcsolyát, golfpálcát és sílécet stb.
 Labdát, felfújt léggömböt
 Mixert

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top