Connect with us

Tippek és trükkök

Kisállat szállítása repülőn – tippek, tanácsok, szükséges iratok

Kisállat szállítása repülőn – tippek, tanácsok, szükséges iratok

Kutyus, cicus, höri, teki… Van valamilyen házikedvenced? Még mielőtt azt a benyomást keltenénk, hogy a Repjegykirály a zoológia felé kezd kacsingatni, eláruljuk, hogy ma az állatokkal való utazással, vagyis a kisállatok szállításával kapcsolatos tippek kerülnek terítékre. Szóval, számodra bizonyára egyértelmű az, hogy Bodri vagy Cirmi első osztályon utazhat királyi ellátással és magán-légikisasszonyokkal, pont ezért szólunk, hogy négylábú haverokkal repülni nem mindig olyan egyszerű. Vagyis, az utazásra való felkészülés picit tovább tart, mint nélkülük. Nincs mit tenni, kisállatok szállítása repülőgépen a gazdik számára kötelességekkel jár. De valljuk be, létezik olyan akadály, amit nem küzdenénk le értük?

Advertisement

Kisállatt szállítása repülőn – kötelességek az út előtt

Először is, még a repülőjegy megvásárlása előtt tudd meg, hogy az adott légitársaság felengedi-e a házikedvenceket a repülőgépre. Olyan lehetőség is fennáll, hogy az állatok jelenlétét a fedélzeten jóváhagyja, viszont korlátozza a számukat egy-egy út során. (A segítőkutyák, természetesen, kivételek.)

A kutyákat, macskákat és más kisállatokat chippel kell ellátni, veszettség elleni oltásra is szükségük lesz. Az oltás ideje nem lehet korábbi, mint a chipezés. Az állatorvosnál az említett teendőkön kívül az útlevelet is el tudod intézni (persze nem magadnak, hanem a kedvencednek). Egyes országok más beavatkozást is kérelmeznek, pl. féregtelenítést. Fokozott figyelmet igényelnek a nem EU-s államba való utazásra való előkészületek – ilyen esetben más feltételek vonatkozhatnak az oda- és visszaútra. Részletes információkat kérhetsz a légitársaságtól, de célszerű meglátogatni a Magyar Állatorvosi Kamara honlapját is.

Ha elhatároztad, hogy kisállattal szeretnél utazni, jelezd a légitársaságnak vagy lépj kapcsolatba a Pelikán Ügyfélszolgálatával a járatod indulása előtt minél hamarabb. Ezt követően a légitársaság eldönti, hogyan utazik majd a kedvenced: a fedélzeten, a csomagtérben vagy cargo járaton. Nem kell különálló repülőjegyet vásárolnod, a pótdíj összegét az adott társaság árlistája határozza meg.

Kisállat a repülőgép fedélzetén

Ha a légitársaság felengedi kedvencedet a fedélzetre, szerezz be egy biztonságos és szilárd szállítódobozt. Az állat és a szállítódoboz súlya összesen nem haladhatja meg a légitársaság által meghatározott határértéket.

Kattintson a megjegyzésre
To Top