Connect with us

Magazin

Nem mindegy, hol csókol a múzsa. Híres emberek kedvenc városai

Nem mindegy, hol csókol a múzsa. Híres emberek kedvenc városai

Észrevetted már, hogy milyen nagy hatással van rád a környezeted? A művészek köztudottan érzékenyebbek, mint a racionálisabb beállítottságú sorstársaik, a szépet, az alkotásuk tárgyát bármiben meg tudják találni. Annyi csak a lényeg, hogy az valamiért inspiratívan hasson rájuk. Sokan közülük ezt a folyamatot helyekkel kötik össze. Van kedved egy homlokcsókos túrára? Íme, híres emberek kedvenc városai közül egy pár.

Advertisement

John Lennon, New York

„Que pasa, New York?“ Ez egy sor John Lennon New York City című számából. (Vigyázz, nem Beatles, és ez bizony különbség!) Ha úgy gondoltad eddig, hogy egy liverpooli kirándulással letudtad a Lennonnak szóló turisztikai tisztelgést, akkor tévedsz. A legendás zeneikon élete utolsó éveit New Yorkban élte le, és imádta. Ám amikor ezt a metropoliszt választotta ki új lakhelyéül, bizonyára nem is sejtette, hogy csak rövid idő elteltével éppen itt ér majd véget az élete. John Lennont 1980. december 8-án lőtte le Mark David Chapman a Dakota-ház előtt, amelyben Yoko Ono-val közös lakása volt.

A Dakota-ház

Nem messze innen található egyébként a Strawberry Fields, a Central Park egyik része John Lennon emlékére. Éppen ez a két hely számít a legfrekventáltabbnak a városban a rajongói körében. Ám ha arra lennél kíváncsi, hogy melyek voltak Lennon kedvenc New York-i helyei, akkor csak kapcsold be a fentebb említett dalt, és kövesd figyelemmel a szövegét.

Wolfgang Amadeus Mozart, Prága

Ha megkérded valakitől, hogy melyik várossal kapcsolná össze Mozartot, akkor szinte biztos, hogy ausztriai települést választana. Talán visszaemlékezne az alapiskolás tananyagra, és eszébe jutna a bécsi klasszikusok kifejezés, a másik lehetőség pedig az, hogy Mozart szülővárosát, Salzburgot válaszolná. Mozart Prágát először 1787-ben látogatta meg, és az abból a korból máig terjedő mendemondák úgy tartják, hogy a cseh fővárosról az egykori csodagyerek így nyilatkozott: “Meine Prager verstehen mich.” Vagyis „Az én Prágám megért engem.” Bár ennek nincs semmilyen írásos bizonyítéka, azt mindenképpen tényként tudjuk kijelenteni, hogy a prágaiak kicsit a sajátjuknak tekintik a zeneszerzőt. Mozart és Prága kapcsolatának legfontosabb öröksége a Don Giovanni és a La Clemenza di Tito operák és a “Prágai” szimfónia, melyeket a város megbízására szerzett.

Edith Piaf, Párizs

A francia sanzonénekesnő és színésznő Párizs keleti külvárosának büszkesége és mind a mai napig örömforrása. És ez nem ok nélkül van így. A francia főváros Belleville és Menilmontant kerületei ragaszkodnak ahhoz a tényhez, hogy Edith világsikere ezeken az utcákon gyökerezik. A környék bárjainak falán az énekesnő képei díszelegnek, néhány rendszeresen szervez tiszteletbeli Piaf-esteket.

Bizonyára órákon keresztül gyűjthetnénk párizsi színterű történeteket az énekesnő életéből. Ám Párizs és Edith szerelmének egyik legerősebb bizonyítékaként mi az utolsót tartjuk. A már hosszú betegségben szenvedő Edith Piaf végső turnéja után, 1963-ban, a Francia Riviérára, egy plascassier-i házba vonult vissza. Két hónap után, október 9-én, itt hunyt el, ám holttestét a férje és barátai éjjel Párizsba vitték. Mégpedig titokban. Az volt a céljuk, hogy úgy tűnjön, mintha az énekesnő a szülővárosában, Párizsban halt volna meg. Emiatt egyébként a halálának hivatalos dátuma október 10.

Ernest Hemingway, Kuba

Bár a címben városokat ígérünk, ebben a bekezdésben kicsit csalunk, és egy egész országról lesz szó. Hemingway az Amerikai Egyesült Államokban született, de annyira szerette Kubát, hogy magát Cubano Sato-nak hívta, ami egyszerűen annyit jelent, hogy „kubai”. Amikor az író 1954-ben megkapta a Nobel-díjat, a 23 karátos aranymedálját Kuba népének akarta ajándékozni. Ám nem értett volna egyet azzal, hogy a díja Batista (akkori kubai elnök) kormányának birtokába jusson, így inkább El Cobre városának katolikus templomában helyezte el. Innen egyébként ellopták, de aztán gyorsan vissza is szerezték.

Hemingway villa

Hemingway 7 műve Kubában született, köztük a legendás Öreg halász és a tenger is.

Antoni Gaudí, Barcelona

Antoni Gaudí egy világhírű katalán építész volt, akinek a munkáját nagyon nehéz lenne valamelyik stílushoz kapcsolni, bátran merjük állítani, hogy a művészetben önálló besorolást kapott. Az építészet és a formatervezés egyedi megközelítése Gaudí szemszögéből valóban zseniális, nagyon személyes és ragyogó műalkotásokkal ajándékozta meg a világot. Gaudí inspiratív környezete Barcelona volt. Ha végigsétálsz a városon, akkor lehetetlen nem belebotlani legalább 1-2 Gaudí-nyomba. 7 barcelonai épülete felkerült az UNESCO világörökségi listájára: a Güell park, a Güell-palota, a Casa Mila, a Casa Vicens, a La Sagrada Familia templom Születés Kapuja felőli homlokzata és kriptája, a Casa Batlló, és a Güell-kolónia kriptája.

Güell park

Agatha Christie, Isztambul

A krimi koronázatlan királynőjének nevét Isztambullal legfőképpen a talán leghíresebb regénye, a „Gyilkosság az Orient Expresszen” miatt kötik össze. Nemcsak azért, mert itt írta, hanem a történet kezdeti színhelye is éppen Isztambul. Ám tudtad, hogy a mesés törökországi város az írónő egyik kedvenc helye volt? Agatha Christie többször járt Isztambulban. A Pera Palace Hotel, mely Isztambul első luxusszállodája volt, egyik leghíresebb visszajáró vendégeként tartja számon. 1926 és 1932 között többször is kivette a 411-es számú szobát, ma már Agatha Christie szobájaként van számon tartva. Néhányan még az írónő titokzatos, 11 napos eltűnését is ezzel a várossal kötik össze.

A fényképek forrása: unsplash.com, shutterstock.com

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Utazz a zöld zónába: Spanyolország repjegyek 11 070 Ft-tól! https://t.co/wpIZzFVZpIMennyi ideje jött ki ez a hír? 13 óra
Ciprusra utazók figyelmébe: a beutazás feltételeiről! https://t.co/XJ3G9q8doIMennyi ideje jött ki ez a hír? 17 óra
NAP AJÁNLATA: Nyaralj a ciprusi tengerparton 75 900 Ft-tól! https://t.co/qAZdJpgRR2Mennyi ideje jött ki ez a hír? 18 óra
Magyarország szigorítja az országba történő belépés szabályait! https://t.co/1f4J8Noj1MMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top