Connect with us

Magazin

La Sagrada Família: 13 dolog amit nem tudtál Gaudí remekművéről

A La Sagrada Família vagy a Szent-család templom egy lélegzetelállító építmény Barcelona városában, Spanyolországban. Az építész, aki ezt a csodát megálmodta, nem más, mint Antoni Gaudí. Gaudí világhírű mesterműveit elszórva fedezheted fel a katalán szépségben, bár egyikük sem olyan érdekes, mint a La Sagrada Familia. Hoztunk nektek néhány érdekességet erről a szent helyről:

Advertisement

Több, mint egy évszázada tartanak a munkálatok

A Sagrada Familia építése még 1882-ben kezdődött. 1926-ban, mikor Gaudí meghalt, a bazilika egynegyede volt kész. Annak ellenére, hogy Gaudí az utolsó éveit csak is ennek a projektnek szentelte, nyilvánvaló volt, hogy nem sikerül befejezni. Manapság már az építés utolsó szakaszába léptek, a Szent-család templom elkészültét 2026-ra becsülik.

Bonyolultabb, mint az egyiptomi piramisok?

Bár 150 év nem rövid idő, de amint megpillantod a Sagrada Famíliát magad is rájössz, miért tartanak ilyen sokáig a munkálatok. Ha a becsült időre el is készül, már így is tovább tartott, mint a Gizai piramisok megépítése és csak 50 évvel hamarabb készülne el, mint a Kínai Nagy Fal. Ez azért elképesztő.

Egykor iskola

Építésének kezdeteiben Gaudí egy iskolát is létrehozott. A tanodát a munkások gyermekei miatt építette, a diákok szülei éjjel-nappal a székesegyház építésén dolgoztak. Az 1909-ben tervezett iskola manapság már a Sagrada Familia kiállításának helyszíne.

A technika nélkül még tovább tartana

Az 1800-as évek végén elkezdett munkálatoknál szinte semmilyen segítségre nem számíthattak. A múltban az építőknek és a munkásoknak vázlatokra kellett támaszkodniuk, hogy megfelelően építsék fel ezt a masszív szerkezetet. A 20. század közepén a számítógépek felfedezésének köszönhetően a munkálatok igazán felgyorsultak.

A Sagrada Familia az UNESCO Világörökség része

A La Sagrada Família 1984-ben az UNESCO Világörökség részévé vált. Az elismerést elsősorban az egyedülálló konstrukciójának és Gaudí innovatív és művészi elképzeléseinek köszönhetően kapta meg. Ez azonban nem meglepő, a La Sagrada Familia egyike Gaudí hét épületének, amelyek szintén szerepelnek az UNESCO listáján.

Már nemcsak egy székesegyház

A építkezés elején a La Sagrada Familia egy egyszerű római katolikus templom volt. Később katedrálisként tartották számon, majd 2010-ben XVI. Benedek pápa bazilikává avatta.

Mind a 18 torony egyedi

Ha elkészül, 18 torony fogja díszíteni az épületet. A tornyok közül 12 képviseli az apostolokat, közülük négy az evangélistákat, az egyiket Szűz Máriát fogja ábrázolni, és természetesen az utolsó, a  legmagasabb, Jézus Krisztust fogja képviselni. Jelenleg azonban csak nyolc torony van készen.

Gaudí nyughelye

A katalán szépség Antoni Gaudí sírhelye is egyben, aki pár nappal balesete után hunyt el. A látogatók az alagsorban nézhetik meg a híres építész nyughelyét. A sírt négy kápolna veszi körül, melyek mindegyike másnak vannak szentelve.

Megpróbálták lerombolni

1936-ban, a spanyol polgárháború közepén egy csoport anarchista tört be és tüzet gyújtott a kriptában. Bár az építéssel kapcsolatos számos fontos emlék elveszett, néhányat sikerült megmenteni. Érthető okokból ebben az időszakban az épület építése rendkívül lassú volt.

Az ellentmondásos homlokzatok

Három homlokzata van a bazilikának, a Születés Kapuját maga Gaudí fejezte be. A Szenvedés Kapuján és a Feltámadás Kapuján sokkal később kezdődtek a munkálatok és még a mai napig nem készültek el teljesen.

A természet is kivette a részét

Bár a legtöbb katedrális és vallási intézmény egyenes struktúrájú, Gaudí a természetet tekintette tanítómesterének. Ezért a Sagrada Famíliánál vonalfelületeket figyelhetsz meg, különösen a belső térben és a tetőtérben.

Magassága ámulatba ejtő

A La Sagrada Familia befejezése után Európa legmagasabb vallási épülete lesz. A középső torony 170 méter magasra emelkedik majd ki. A figyelemreméltó magassága mellett, Gaudí úgy vélte, hogy az ember által épített dolgok soha nem lehetnek magasabbak Isten munkájánál. Nem véletlen, hogy a végső magasság egy méterrel alacsonyabb lesz, mint a Montjuic, a barcelonai hegy, amely szintén a város legmagasabb pontja és szenthelyként is tartják számon.

A bonyolult szimbolizmus

A Gaudí által megálmodott épületek mindegyike szinte egy tonnányi szimbolizmust rejt. A vallási szimbólumokon kívül kettőt muszáj látnod. Először is, a belső oszlopok valójában fákhoz hasonlítanak, és amikor megnézed őket, alakjuk folyamatosan változik, mintha csak valódi fák lennének. Ezeket a pilléreket pedig teknősök tartják, akik földet és a tengert is képviselik.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.4/5 - (10 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Bécsből 209 900 Ft-ért https://t.co/8I8tbPxdPXMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kiruccannál? Dubaj lett a világ legkeresettebb úti célja https://t.co/vT5InIPac0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Zanzibár Bécsből az Etihad légitársasággal 219 900 Ft-ért https://t.co/69O2ejoLFkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
NAP AJÁNLATA: 4 napos utazás Dubajba 5* luxushotelben 219 900 Ft-tól https://t.co/9qpTT1FFQTMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szicília kincsei – Palermo, Catania, Trapani https://t.co/uBBJ8VMDK8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Málta minden belépési intézkedést eltörölt. Foglald le repjegyed 19 900 Ft-tól https://t.co/Wz9vzQl1SLMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Kora nyári tippek: az imádott olasz tengerpart https://t.co/ixNe8gzHZ0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Cseréld le a tengert tóra! 7 gyönyörű nyaralás Európában https://t.co/BaXZvzPYhkMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Minden, amit tudnod kell a dubaji utazásod előtt (repjegyek, szállás, tippek) https://t.co/zljnsyhFKBMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
Szardínia retúrjegy Budapestről már 23 550 Ft-tól! https://t.co/HlhTI2ilivMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 hónap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top