Connect with us

Magazin

A végzet 500 éves asszonya, a kacér Havanna

A végzet 500 éves asszonya, a kacér Havanna

Ha csillogó terekre, tökéletesen tiszta utcákkal övezett, turistáknak elkülönített fényűző városrészekre, minden igényed kielégítésére felkészült úti célra vágysz, akkor felejtsd el Havannát. Kuba fővárosa és egyben legnagyobb települése pont azért olyan vonzó, mert nem próbál és nem is tud rózsaszínű szemüveget helyezni a turisták orrára, hanem megmutatja azt és úgy, amije van. Ha csábít a romos épületek között átélt romantika, szenvedélyes párok semmitől sem zavart tánca bárhol az utcán, a nem túl tiszta tenger habjain lovagló kubai gyerekek látványa és szeretnél olyan kirándulást megélni, amilyet eddig még sohasem, akkor olvass tovább.

Talán igaz se volt…

Ez nem egy megrendíthetetlen állítás, csupán Havanna történelmét szeretnénk evvel a szókapcsolattal jellemezni. Mert olyan, mintha egy kalandfilm forgatókönyvének alapjául szolgálna. Bár 1515-ben lett Havanna megalapítva, csak 4 évvel később, 1519-ben költözött a város oda, ahol jelenleg helyezkedik el, azaz a Carenas-öböl partjára. Igen, ez pontosan 500 éve volt. Nem sokkal megalapulása után felégették, de mivel a baj nem jár egyedül, pár éven belül teljesen kifosztották a kalózok. Ennek ellenére 1607-ben Kuba fővárosává vált. A 20. századi kalandok Fidel Castro uralmával, a Szovjetunió felbomlásával kapcsolatos ipari krízissel, a Dennis hurrikánnal és a város romos küllemével függnek össze. Mi azt mondjuk: erről nem olvasni kell, ezt látni kell és a kubai levegővel együtt beszívni a történelem nyomait és a város hangulatát.  

Habana Vieja, a mesélő óváros

A gyönyörű óváros összes (kb. 900) épülete több századon keresztül lejátszódó események szemtanúja, de mindnek megvan a saját története is. Stílusa nem egyöntetű, főként a barokk, neoklasszicista és art deco jegyeivel találkozhatsz ezen a különleges helyen. Az UNESCO kulturális világörökségének része, de ez egy kicsit sem meglepő. Havanna és Kuba múltjának kirakós játékának darabjait az óvárosi múzeumok és galériák (is) segítenek megtalálni, bármilyen szempontból is szeretnéd a történelmet megragadni. Ne csak nappal látogass ide, ha szerencséd lesz, valamelyik kávézó vagy bár terasza élőzenével kedveskedik majd a helyieknek és turistáknak egyaránt.

Plaza Vieja with church, Habana ,Cuba, December 26 2012

Malecón, a helyiek sétánya

Reggel a pecázó halászok, délután a tengerbe ugráló zajongó gyerekek, este a csókolózó szerelmespárok, éjjel az autentikus kubai dalok miatt érdemes kijönni. Szóval, a Malecón tengerparti sétány jó program bármikor és mindig. A 8 km hosszú partszakasz ezenkívül ideális hely naplemente fotózására vagy a modern épületek megszemlélésére.

Szivar, szalsza, száguldás…

Bár Kuba egyik szimbólumai a régimódi járgányok, ez nem egy jól kieszelt turisztikai stratégia eredménye. Nem éppen egy gazdag ország ez, a lakosság ezért rákényszerült arra, hogy régi autókat vezessen, újakra nincs pénz. Így vált a nélkülözés egyik jele mára már elengedhetetlen kubai emblémává. Úgyhogy ne habozz, fogj egy taxit, utazd körbe a várost és érezd magad legalább egy pár percre kubainak…

Vintage classic american car in Havana, Cuba

…kiszállás után gyújts rá egy szivarra. Igyál hozzá egy korty kubai rumot. Persze nem akarunk rosszra tanítani, az is elég lehet, ha legalább megnézed az üzletek ilyenfajta választékát. És jöhet a tánc. Nyugodtan megtörténhet, hogy az utcán bukkan majd fel egy szalszázó pár, de ha bevállalós vagy, iratkozz be egy rövid tanfolyamra.

Buli a gyárban

A Fabrica de Arte Cubano, a helyiek által egyszerűen Fabrica-nak becézett vagy röviden a FAC egy régi gyári épület. Nemrégen a fiatal és/vagy fiatalos generáció kedvenc kulturális központjává vált. A bulik csütörtök este nyolckor kezdődnek, minden nap reggel háromig tartanak, de hétfőtől szerdáig csukva van. Vigyázz, januárban, májusban és szeptemberben nem üzemel. Ha nem vagy diszkóőrült, nem gond, kiállítások és koncertek is várják itt az érdeklődőket.

Kötelező látnivalók

Ha majd az útitervedet készíted, ne felejts el utánanézni ezeknek a látványosságoknak sem, természetesen mindenképpen helyet találva nekik a programodban: Necrópolis Cristóbal Colón temető, Fusterlandia a művészet és a színek rajongóinak, Gran Teatro de la Habana Alicia Alonso színház, Castillo de los Tres Santos Reyes Magnos del Morro erőd, Plaza Vieja, Parque Histórico Militar Morro-Cabaña katonai park

Homokban és pálmák között

Kuba több üdülőhelyet is kínál az idelátogatóknak. Havanna nem a nyári semmittevés tipikus színtere, de ha egy pár lustálkodó napot is szeretnél a kirándulásodba beékelni, akkor autózz el a Playas del Este nevű strandra. A városból csak fél órányira helyezkedik el (autóval). A Santa Maria del Mar része inkább a turistáknak kedvez, ha helyiekkel szeretnél csevegni, válaszd a Guanabo nevű szakaszát.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (3 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top