Connect with us

Hírek

Napi hoppá: Lakatlan szigetet valaki? Egy chilei ingatlanügynök 20 millió dollárért ad el egyet!

Napi hoppá: Lakatlan szigetet valaki? Egy chilei ingatlanügynök 20 millió dollárért ad el egyet!

Napi hoppá: egy chilei ingatlanügynökség jelenleg 20 millió dollárért kínál eladásra egy Guafo nevű szigetet az ország déli részén. A hirdetés után a természetvédők és az őslakosok azonnal aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az új tulajdonos minden bizonnyal turisztikai célponttá teszi majd, holott a sziget szent helynek számít.

„Chile déli partjainál, Isla Grande de Chiloé-tól 37 kilométerre délnyugatra található Guafo szigete. Ez a majdnem 50 000 hektáros lakatlan sziget számos növény- és állatfajtának ad otthont.”– áll a promóciós szövegben. A Guafo névre keresztelt lakatlan szigetet azután kínálták eladásra, hogy a kanadai székhelyű Private Islands Inc. cég felvette azt katalógusába.

A politikusok, a környezetvédelmi szakértők és az őslakosok képviselői úgy vélik, hogy a sziget értéke sokkal nagyobb, mint 20 millió dollár. Sok távoli sziget, köztük Guafo a világ legkülönlegesebb növény- és állatvilágával rendelkezik. Olyan növény- és állatfajok élnek a szigeten, melyek sehol másutt nem találhatók meg és melyek különleges módon alakultak ki. Miután értesültek az eladási szándékról, többen azonnal felkérték Sebastián Piñera kormányát, hogy tegyen lépéseket Guafo védelme érdekében.

„Rendkívüli ökológiai jelentőségű a növény- és állatvilág sokfélesége, főleg az emlősök és a vízi madarak miatt, az országnak gondoskodnia kell róluk.” – nyilatkozta az egyik kongresszusi képviselő a helyi média beszámolói szerint.

A 202 négyzetkilométeres területű chilei sziget mintegy száz éve magánszemélyek kezében van, a kormány évek óta hiába próbálja természetvédelmi területté nyilvánítani. Jelenleg Paul Fontaine üzletember és Rodrigo Danús tulajdonában van, aki Luis Danús tábornoktól, August Pinochet diktátor kormányminisztertől örökölte azt. A szigetet olyan törvény alapján szerezte meg, amely lehetővé tette az őslakos közösségek vagyonának elkobzását.

(Forrás: www.bbc.com)

További híreink:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top