Connect with us

Hírek

Bevállalnád? Rémálomba illő otthonok Kínában

Bevállalnád? Rémálomba illő otthonok Kínában

Szokatlan cím, még szokatlanabb tartalom. A kínai Csengtu városában fekvő Qiyi City Forest Garden lakótelep egy nyugodt, zöld oázist jelentett volna lakói számára, ahova elbújhatnak a város zaja előtt. Két évvel később a koncepció rémálommá vált.

A gazdasági hatalom egyik mércéjeként is szolgálhatnak azok az őrületesen magas épületegyüttesek, amelyeket a világ egyes pontjain az elmúlt években építettek. A legmagasabb felhőkarcolók listáján ott szerepel Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Oroszország, de ugyanúgy említhetnénk az Egyesült Államokat, illetve Szaúd-Arábiát. Ha azonban a tervezők nem tudnak elég magasra nyújtózni, kreatív képzelőerőjüket hívják elő, bízva abban, hogy így talán valami különlegeset alkothatnak. Ez történhetet a kínai Csengtu városában is, ahol a ”függőleges erdő’‘ tervezete még 2018-ban pattant ki a tervezők fejéből.

A Qiyi City Forest Gardent névre keresztelt negyed azzal a céllal született, hogy a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció szinonimájaként ismert Kínát egy pihentető oázissá változtassa. A tervezők több mint 20 egzotikus nővényfajt telepítettek a lakások erkélyeire. Az ötlet pedig annyira izgalmasnak bizonyult, hogy 2020 áprilisára a Qiyi City Forest Garden komplexumának mind a 826 darabja elkelt. A városi paradicsom helyett azonban a nyolc tornyos épületegyüttes ma úgy néz ki, mint egy posztapokaliptikus film hátrahagyott kelléke. A lakások erkélyeit ellepte a növényzet… És ha ez még nem lenne elég, szúnyogok és más ízeltlábúak egész famíliája költözött a falak közé.

Hogy miért vett ily dráma fordulatot a lakóépületek sorsa magyarázza, hogy bár minden lakás elkelt, ismeretlen okokból eddig csak 10 család költözött be. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb egység és a hozzájuk rendelt erkélyek felügyelet nélkül állnak. Az anyatermészet pedig szereti visszavenni azt, ami jogosan is az övé volt…

A lakók patthelyzetben vannak: a falak között elviselhetetlen a létezés, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők. A komplexum jelenlegi állapota heves vitát váltott ki a kínai közösségi médiában is. A hongkongi székhelyű HK01 online kiadvány arról számolt be, hogy az internetezők egy része úgy véli, jó ötlet a természet közelében élni, mások azonban épp a kártevők fertőzésével kapcsolatos biztonsági aggályokra hívják fel a figyelmet. Na de mit mondtok ti? Beköltöznétek a komplexum falai közé?

(Forrás: designyoutrust.com)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Retúr repulőjegy Bécsből Eilatba most szuper áron https://t.co/oLrtPxtVuxMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Gyermekkori meséid színtere, avagy Isztambul legismertebb látnivalói https://t.co/MCByiUDnGHMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mallorca retúrjegy már 24 350 Ft-tól https://t.co/b15JqX6vyIMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Irány a török Dalaman Pozsonyból most 23 280 Ft-tól! https://t.co/jffiQrO2zSMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Isztambul most szuper áron, már 49 900 Ft-tól https://t.co/fhaNDRlQjTMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
5 várva várt épület a világ minden tájáról, amelyek építése 2023-ban fejeződik be https://t.co/uMF66kc8wkMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Az oly tökéletes, kantábriai Santander. 5 ok, miért látogasd meg te is! https://t.co/3mnIXiBn7OMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
10 hely Svédországban, ami nem Stockholm, de muszáj látnod https://t.co/kTfODnf9N8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Mutatjuk a Ryanair nyári menetrendjét Budapestről https://t.co/fyMyFx4S0YMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Retúr repjegy Bécsből Ibizára most 28 100 Ft-tól! https://t.co/YxOlwlNFyNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top