Connect with us

Hírek

Bevállalnád? Rémálomba illő otthonok Kínában

Bevállalnád? Rémálomba illő otthonok Kínában

Szokatlan cím, még szokatlanabb tartalom. A kínai Csengtu városában fekvő Qiyi City Forest Garden lakótelep egy nyugodt, zöld oázist jelentett volna lakói számára, ahova elbújhatnak a város zaja előtt. Két évvel később a koncepció rémálommá vált.

Advertisement

A gazdasági hatalom egyik mércéjeként is szolgálhatnak azok az őrületesen magas épületegyüttesek, amelyeket a világ egyes pontjain az elmúlt években építettek. A legmagasabb felhőkarcolók listáján ott szerepel Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Oroszország, de ugyanúgy említhetnénk az Egyesült Államokat, illetve Szaúd-Arábiát. Ha azonban a tervezők nem tudnak elég magasra nyújtózni, kreatív képzelőerőjüket hívják elő, bízva abban, hogy így talán valami különlegeset alkothatnak. Ez történhetet a kínai Csengtu városában is, ahol a ”függőleges erdő’‘ tervezete még 2018-ban pattant ki a tervezők fejéből.

A Qiyi City Forest Gardent névre keresztelt negyed azzal a céllal született, hogy a rossz levegő, a szmog és az agglomeráció szinonimájaként ismert Kínát egy pihentető oázissá változtassa. A tervezők több mint 20 egzotikus nővényfajt telepítettek a lakások erkélyeire. Az ötlet pedig annyira izgalmasnak bizonyult, hogy 2020 áprilisára a Qiyi City Forest Garden komplexumának mind a 826 darabja elkelt. A városi paradicsom helyett azonban a nyolc tornyos épületegyüttes ma úgy néz ki, mint egy posztapokaliptikus film hátrahagyott kelléke. A lakások erkélyeit ellepte a növényzet… És ha ez még nem lenne elég, szúnyogok és más ízeltlábúak egész famíliája költözött a falak közé.

Hogy miért vett ily dráma fordulatot a lakóépületek sorsa magyarázza, hogy bár minden lakás elkelt, ismeretlen okokból eddig csak 10 család költözött be. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb egység és a hozzájuk rendelt erkélyek felügyelet nélkül állnak. Az anyatermészet pedig szereti visszavenni azt, ami jogosan is az övé volt…

A lakók patthelyzetben vannak: a falak között elviselhetetlen a létezés, ugyanakkor a lakásokért – érthető okok miatt – nem tolonganak az érdeklődők. A komplexum jelenlegi állapota heves vitát váltott ki a kínai közösségi médiában is. A hongkongi székhelyű HK01 online kiadvány arról számolt be, hogy az internetezők egy része úgy véli, jó ötlet a természet közelében élni, mások azonban épp a kártevők fertőzésével kapcsolatos biztonsági aggályokra hívják fel a figyelmet. Na de mit mondtok ti? Beköltöznétek a komplexum falai közé?

(Forrás: designyoutrust.com)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

To Top