Connect with us

Hírek

Szokatlan látvány a Taj Mahal előtt, senki sem kíváncsi a remekműre jelenleg

Szokatlan látvány a Taj Mahal előtt, senki sem kíváncsi a remekműre jelenleg

Az Indiában található Taj Mahal a világ egyik legismertebb nevezetessége, és India arca, amely számos képeslapon szerepel. Évente turisták ezrei látogatják, nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert. Az Agrában található épületkomplexumra, amelynek fehér márványkupolája és festői kertje leginkább egy hatalmas palotához hasonlít, most azonban úgy tűnik, hogy senki nem kíváncsi.

Advertisement

Eddigi lehosszabb, hat hónapos zárvatartása után újra nyitva az indiai Taj Mahal, úgy tűnik azonban, hogy a turisták elkoptak előle. Indiában a márciusi szigorú kijárási korlátozásoknak megfelelve és hogy megállítsák az új koronavírus terjedését az országban bezárták a „A paloták koronája”-ként is ismert mauzóleumot. Előzőleg ezt 1978-as nagy árvíz, illetve az 1971-es indiai-pakisztáni háború idején kellett csak meglépni. A pandémia előtt naponta átlagosan 20 ezer ember látogatta, ma alig lézengenek a falai előtt. A hétfő reggeli nyitás után alig volt belépő a biztonsági kapuknál, ami szokatlan látvány India leghíresebb műemlékének a történetében. Természetesen, hozzá kell tennünk, az indiai kormány jelenleg maximálisan 5000 személy számára engedélyezi a belépést.

Az újranyitást megelőző napokon az épületben és a kertben is mindent fertőtlenítettek. Joges Kumar Szingh, az eseményen részt vevő helyi újságíró beszámolója szerint minden dolgozón maszkot és arcpajzsot lehetett látni. A bejáratnál lázat mértek, a látogatóktól pedig azt kérték, inkább online váltsák meg jegyüket.

Taj Mahal kevés turista

India gyönyörű épületét Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette, a gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Ma ez a világ egyik leghíresebb épülete, amely nemcsak építészeti jelentőségű, hanem a hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékeként is ismert… Már építésének a története is rengeteg titkot rejt! Tervezői között több név is felmerül. Némely források Geronimo Veroneo itáliai építész művének tartják, amit alátámasztana, hogy Veroneo valóban sokáig élt Agrában. Egy másik történet szerint azonban az építész Ahmad Lahori lehetett, akit az uralkodó az építkezés befejezése után megvakíttatott, hogy soha ne építhessen még egy ilyen csodálatos palotát.

Taj Mahal a távolból

Maga a sírhely a 25 méter magas 18 méter átmérőjű kupola alatt fekszik, de a kíváncsiskodó szemek elől egy különleges finomsággal kidogozott márványrács védi. Az építéséhez szükséges köveket a kontinens több országából hozatták. A díszítőelemek közül a kristályt Kínából, a jáspist Pandzsábból a türkizt pedig Tibetből. Az uralkodó álma az volt, hogy a Yamuna folyó másik partjára a Taj Mahal tükörképeként felépítteti saját mauzóleumát, és az örök összetartozás jeléül egy híddal köti össze a két síremléket. Terve azonban nem válhatott valóra, mert fia az Agrai erődbe záratta, ahol a legenda szerint élete végéig csodálhatta felesége sírhelyét…

Taj Mahal

Érdekesség, hogy bár a Taj Mahal az UNESCO világörökség része 1983 óta, mégis korábban számos alkalommal megpróbálták eladni. Egy csaló, bizonyos Natwarlal háromszor is „eladta” az épületet különböző turistáknak, körülbelül százezer rúpiáért. Natwarlal az információk szerint ügyvéd volt. Hivatalosnak tűnő eladási okiratokat készített, illetve egy hamis azonosítóval kormányzati tisztviselőnek állította be magát. Natwarlal ellen több mint száz alkalommal indult eljárás… Számtalanszor letartóztatták, de ő mindannyiszor elmenekült, utoljára 1996-ban, 86 évesen.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre
To Top