Connect with us

Hírek

Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19)

Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19)

Folyamatosan frissülő cikkünkben a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő utazási tudnivalókat gyűjtjük össze, válaszokat adunk a leggyakoribb kérdésekre. Hova és mikortól utazhatunk…(frissítve: 2020.12.01)

Advertisement

Június 15-én elindították a Re-open EU webhelyet az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindításának elősegítésére. A platform segítségével a polgárok nyugodtabban tervezhetik utazásaikat nemcsak nyáron, de azt követően is. Az oldalon valós idejű tájékoztatást találhatnak a határok helyzetéről, a rendelkezésre álló közlekedési eszközökről, az esetleges utazási korlátozásokról, a népegészségügyi és biztonsági intézkedésekről (például fizikai távolságtartás vagy maszkok viselése), és az utazni vágyók egyéb gyakorlati információkról is értesülhetnek.

 • A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.

Magyarország: mely országokat lehet most felkeresni?

Szeptember 1-től megváltoznak a Magyarországra való beutazás szabályai, a kiutazást nem korlátozza a kormány. Megszüntették az országok járványügyi besorolását. Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott.

Február 1-ig meghosszabbították a határellenőrzést. Maradnak az utazási korlátozások is.

 • Szeptember 1-étől a kormány a schengeni övezetbe tartozó országok felől is visszaállítja a határellenőrzést. Okmányellenőrzésen esik át minden utas a repülőtéren (és az egyéb határokon is). A reptérre érkezéskor már célszerű egy előre kitöltött karanténűrlappal rendelkezni, mert az lerövidítheti a várakozást a reptereken.
 • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be.
 • Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

Egyre több ország szigorít a magyarokkal szemben:

A jelentősen megugrott esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába Magyarországot.

LÁSD EZT: Hova utazhatunk: gyors áttekintés, szabályok, korlátozások (Európa, egzotika…)

 • HOLLANDIA: Hollandia 2020. október 13-tól Magyarország teljes területét a jelenlegi helyzet miatt narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen beutazóknak öt napra karanténba kell vonulniuk.
 • NAGY-BRITTANIA: Magyarország lekerült a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról – hasonló döntést hozott a skót, majd a walesi kormány. Magyarországról tehát a Skóciába és Walesbe érkezőknek szintén karanténba kell vonulniuk, amelynek ideje 5 napra rövidült. Felhívjuk továbbá olvasóink figyelmét, hogy Angliában november 5-én 00:01 perctől országos kijárási korlátozást vezetnek be, amely várhatóan december 2-ig tart.
 • ÍRORSZÁG: Beutazási és kiutazási korlátozások nincsenek érvényben, ugyanakkor az Írországba utazóknak az érkezést követő 14 napban korlátozniuk kell mozgásukat. Továbbá felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy 2020. október 22-től a legmagasabb, 5. szintű korlátozások lépnek érvénybe az ország egész területén, amelyek – közel hat hétig – december 1-ig lesznek érvényben.
 • NÉMETORSZÁG: Németország kockázatos területnek minősítette egész Magyarországot. A besorolás azzal jár, hogy a Németországba érkezőknek tíz napra házi karanténba kell vonulniuk, valamint értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt. A megérkezés után készített negatív koronavírusteszt esetén az egészségügyi hivatal elrendelheti a karantén feloldását. Egy november 8-án életbe lépő új szabály szerint tesztet legkorábban az ötödik nap elteltével lehet készíttetni.
 • CIPRUS: Magyarország a C kategóriába került. A C kategóriájú országok állampolgárai csak akkor utazhatnak Ciprusra, ha vállalják a 14 napos karantént, és családi vagy rokoni kapcsolatban állnak valakivel Cipruson.
 • GÖRÖGORSZÁG: A repülőgéppel Görögországba érkezőknek – az eddig is kötelező PLF kitöltése mellett – a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Ez alól kivételt csak a 10 évnél fiatalabb gyermekek jelentenek. A promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik.
 • SZLOVÉNIA: A szlovén kormány 2020. november 9-től Magyarország egész területét „piros” besorolásba helyezte. A magyar állampolgárok számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. A hatósági karantén időtartama alatt elvégzett negatív PCR-teszt esetén a hatósági karantén megszüntetése 5 nap elteltével lehetséges. 
 • BELGIUM: Belgium elsősorban egészségbiztonsági szempontok alapján az egyes országokat (piros – nagyon magas kockázatú, narancssárga – magas kockázatú és zöld – alacsony kockázatú) kategóriákba sorolja. A besorolás elérhető Belgium külügyminisztériumának honlapján. A Magyarországról Belgiumba utazók számára kötelező a 10 napos karantén betartása. 
 • BOSZNIA-HERCEGOVINA: Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A határrendészet a beutazást továbbra is kizárólag útlevél birtokában engedélyezi (az útlevélnek a tervezett kilépéstől számított 90 napig érvényesnek kell lennie, és minimum egy üres oldalt kell tartalmaznia). A helyi hatóságok PCR teszt bemutatását kérik, a gyorsteszt nem elfogadott!
 • DÁNIA: A 2020. szeptember 17-i felülvizsgálat során, a dán hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarország a narancssárga kategóriába sorolódik át. Az új besorolás alapján, 2020. szeptember 19-től, az érintett tagállamokból – így hazánkból is – a Dán Királyságba érkezők kizárólag, akkor léphetnek be az országba, ha érdemi indok („worthy purpose”) esete áll fenn.
 • ÉSZTORSZÁG: Észtország szeptember 7-től 14 napos kötelező házi karantént rendelt el a Magyarországról érkezőkkel szemben.
 • FINNORSZÁG: Szeptember 19-től Magyarország felkerült azon országok listájára, ahonnét korlátozzák a beutazást. A turista célú beutazás nem engedélyezett. Egyéb, méltányolható célból be lehet utazni továbbra is (pl. üzleti út, rokonlátogatás). A karantén időtartama 10 nap, ez alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn tartózkodni lehet. Kérik továbbá, hogy a beutazó  mutasson fel egy a belépés előtt legfeljebb 72 órával készített negatív teszteredményt, majd a beutazáskor is tesztelik és kérik, hogy 10 napra vonuljon karanténba.  A karanténból előbb kijöhet, ha a második teszt eredménye is negatív. Azon utasoktól (átutazóktól), akik Finnországban 72 óránál kevesebbet töltenek, nem kérik a karanténba vonulást, illetve a 2. teszt elvégzését. A beutazási korlátozás nem állampolgárság specifikus, azaz azt nézik, hogy a beutazónak mi a szokásos tartózkodási helye. Ha a magyar állampolgár olyan országban él, amellyel szemben nincs korlátozás, onnét ő is korlátozás nélkül beutazhat.
 • SVÁJC: A magas fertőzési kockázatú országok és területek listájára Magyarország is felkerült. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazók számára 10 nap karantént rendelnek el. A karanténkötelezettség alól kivételt képeznek ezen személyek.
 • MÁLTA: Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutóbbi felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől már negatív PCR-teszt is kell, ha utazunk.
 • ROMÁNIA: Magyarország 2020. 11. 03- tól ismét kockázatos besorolást kapott, így a „sárga zóna” része. Az innen beutazni kívánó magyar állampolgároknak, ha az alábbi kategóriák egyikének megfelelnek, 14 nap kötelező házi karanténba kell vonulniuk, hacsak közvetlenül érkezés előtt legalább 14 napot töltöttek el „sárga zónán” kívüli területen.
 • SZLOVÁKIA: Hétfőtől (november 16.) csak 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet belépni Magyarországról Szlovákia területére.
 • Horvátország: 2020. december 1-jétől általános határátlépési tilalom van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába, így az általános határátlépési korlátozás jelenleg a magyar állampolgárok esetében is érvényes. December 1-jétől csak 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel lehet beutazni az országba.

Ausztria

Június 15. óta nincs kötelező karantén vagy COVID-19 teszt. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy november 3-tól jön a „lockdown light”, az országban bezárnak a vendéglátóhelyek és a szállodák. Továbbá, november 30-ig az egész ország területére nézve kijárási tilalom van érvényben este 20.00 és reggel 6.00 óra között.

Csehország

Június 5-től a magyar állampolgárok korlátozások (negatív teszt, karantén, úti cél megjelölése) nélkül utazhatnak Csehországba. Ugyanakkor a cseh kormány, tekintettel a megbetegedések számának drámai növekedésére 2020. október 22. csütörtök reggel 6:00 órától elrendelte a szabad mozgás további korlátozását. Ez azt jelenti, hogy a munkába járás, vásárlás kivételével tilos közterületen tartózkodni. 

Franciaország

 • Franciaország június 15-én megnyitotta határait az európai polgárok, így a magyar állampolgárok előtt is. Felhívjuk ugyanakkor olvasóink figyelmét, hogy a maximális riasztási övezetekben, így Párizsban és az elővárosokban, valamint nyolc nagyvárosban este 9 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom van.
 • Július 20-tól a maszk viselése kötelező minden zárt, nyilvános térben és a tömegközlekedési eszközökön. 

Bulgária

Magyar állampolgárok főszabály szerint továbbra is korlátozásmentesen, karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Bulgária területére, amennyiben bizonyítottan Magyarországról, vagy az EU valamely országából érkeznek.

Olaszország

A 2020. október 14-től hatályos miniszterelnöki rendelet alapján az Olaszországba történő beutazás szabályai az alábbiak szerint módosultak. Az új miniszterelnöki rendelet amellett, hogy lehetővé teszi a mozgást korlátozó rendelkezések bevezetését az ország területén belül, fenntartja a korlátozásokat bizonyos külföldi államokból, vagy területekről beutazók részére.

A rendelet az országokat a következő kategóriákba sorolja:

 • A – San Marino és Vatikán korlátozás nélkül lehet mozogni.
 • B – EU tagállamok (C és D pontok kivételével), schengeni térség, Andorra és Monacói Hercegség egymás területei között akár turizmus céljából is engedélyezett a mozgás, ezen országokból belépőknek nem kötelező a karantén.
 • C – Belgium, Franciaország, Hollandia, Csehország, Spanyolország, Egyesült Királyság a kiutazás ezen országokba korlátozás nélkül megengedett. Innen érkezők:

a) kötelesek a belépést megelőző 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszt eredményt bemutatni, vagy

b) ilyen tesztnek a belépést követő 48 órán belül alávetni magukat az illetékes egészségügyi hatóságnál (ASL).

Aki az olaszországi beutazását megelőző 14 napban a C pontban felsorolt országok területén keresztül tranzitált, szintén köteles felvenni a kapcsolatot az ASL-lel.

A teszteredmény bemutatásának kötelezettsége nem vonatkozik az átutazókra, amennyiben 36 órán belül elhagyják Olaszországot. A fenti kötelezettség alól szintén mentesül 120 óra időtartamig, aki igazolt munkavégzés céljából, egészségügyi okból, vagy vészhelyzetben lép az ország területére.

Norvégia

 • A Magyarországról Norvégiába érkező személyek szeptember 12-től csak karanténkötelezettség vállalása mellett léphetnek be Norvégiába.
 • A karantén betartását a rendvédelmi hatóságok ellenőrizhetik, megsértését 20.000 NOK-os pénzbírsággal és elzárással is büntethetik. A karanténkötelezettség negatív eredményű koronavírus teszttel főszabályként nem kiváltható. A karanténkötelezettség alól mentesül, aki dokumentáltációval bizonyítani tudja, hogy a beutazást megelőző hat hónapban átesett a koronavírus fertőzésen illetve az a beutazó is, aki alacsony fertőzöttségű régióból utazik Norvégiába.

Portugália

Általánosan normák COVID-19 alatt: mindenkinek be kell tartania a kötelező szociális távolságot (2 méter), az arcmaszk használata kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a szolgáltatások igénybevételekor, az üzletekben, bevásárló központokban, zárt terekben.

 • Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek. 
 • Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni. Továbbá az utas köteles kitölteni egy egészségügyi hatósági felmérését is 72 órával az Azori-szigetekre való utazás előtt. Az űrlap kitöltése után kapott kódot leszálláskor be kell mutatnia az Egészségügyi Hatóságoknak.
 • A Madeirai Autonóm Tartomány: 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet  felmutató utasok szabadon beléphetnek a Tartomány területére. Az evvel nem rendelkezők érkezéskor a helyszínen végezhetik el a tesztelést – ebben az esetben otthonukat avagy a tartózkodásukra szolgáló szállást a teszteredmény megérkezéséig nem hagyhatják el. A tesztelni nem kívánó utazók számára kéthetes karantén kötelező. Továbbá minden utas köteles regisztrálni és kitölteni egy elektronikus űrlapot 12–48 órával Madeirára utazás előtt.

További részletes információ: 

Montenegró

2020. szeptember 4-től az alábbiak szerint módosultak a beutazási szabályok: 

 • a zöld listán szereplő országok (Magyarország az EU tagállamaival együtt itt található) rezidensei (állampolgárai és tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek) továbbra is korlátozás nélkül utazhatnak be Montenegróba, amennyiben a beutazást megelőző 15 napon belül nem tartózkodtak a „zöld lista” országain kívül. 
 • 72 óránál nem régebbi negatív IgM típusú szerológiai, vagy negatív PCR teszteredmény, vagy pozitív IgC szerológiai teszteredmény birtokában utazhatnak be Montenegróba a sárga listán található országok (köztük Szerbia, Koszovó, Albánia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina) rezidensei, valamint a „zöld lista” országainak azon rezidensei, akik a beutazást megelőző 15 napon belül „sárga” országban tartózkodtak.
 • a listán nem található országok a „vörös” kategóriába esnek, akiknek tilos a belépés, kivéve:
  ha hitelt érdemlően bizonyítani tudják (az útlevélbe helyezett pecséttel), hogy a beutazást megelőző 15 nap folyamán megszakítás nélkül a „zöld lista” országai területén tartózkodtak. 

Törökország

Törökország továbbra sem korlátozza külföldi állampolgárok belépését az ország területére. Érkezéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

 • személyes adatok;
 • utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma);
 • törökországi szálláshely címe;
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek. 

A belépésre jelentkezőket a határon a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi alapvizsgálatnak vetik alá, megbetegedésre utaló tünetek esetén az illetőt kórházi vizsgálatra kötelezik. Amennyiben pozitív koronavírusos esetet detektálnak, mindazokat, akik a kötelezően kitöltött formanyomtatvány alapján elvégzett kontaktkutatás szerint kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttel, 10 napos karanténra kötelezik. 

PCR teszt bemutatásának igénye külföldi állampolgárok esetében akkor merülhet fel, ha az illetőnek koronavírus-fertőzésre utaló tünetei vannak, illetve akiknél ez a hazájukba történő visszatérés feltétele. A tesztet az utazónak kell megfizetnie. 

Spanyolország

November 23-tól kötelező lesz a negatív COVID-teszt felmutatása. Teszt nélkül Spanyolországba csak a kevésbé kockázatos országok állampolgárai léphetnek be, ahová jelenleg csak Finnország és Norvégia tartozik.

A központi kormány 2020. október 25. napján a veszélyhelyzetet Spanyolország egész területére kiterjesztette. A parlament október 29-i jóváhagyása értelmében a veszélyhelyzet tervezetten 2021. május 9. napjáig lesz hatályban.

 • éjszakai kijárási tilalom 23:00 és 6:00 között (az egyes tartományoknak lehetőségük van 1-1órás eltéréssel megállapítani a kezdetét és a végét) – nem vonatkozik az éjszakai kijárási tilalom a Kanári-szigetekre, ahol a jó járványügyi helyzet ezt nem indokolja;
  az éjszakai kijárási tilalmat Madrid tartományban 00:00 óra és 6:00 óra között, Katalóniában 22:00 óra és 6.00 óra között határozták meg,
 • a tartományok maguk rendelkezhetnek a tartomány határainak vagy egyes részeinek lezárásáról: ez alapján a Kanári-szigeteken kívül valamennyi tartomány bevezetett a tartomány határát vagy azon belül egyes részeit lezáró intézkedéseket eltérő időtartamra
 • 6 főben korlátozzák országszerte az összejövetelek maximális létszámát, függetlenül annak helyszínétől.

Lengyelország

 • Június 13-tól, szombattól feloldották a határzárat a schengeni (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határokon, június 16-tól pedig újraindulhat a nemzetközi légiforgalom is. A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk.

Oroszország

 • Az Oroszországi Föderáció jelentősen korlátozta a határain való átkelést, csak a jogszabályokban meghatározott kategóriákba tartozó utazók be- és kiléptetése engedélyezett (pl. nemzetközi fuvarozásban részt vevők, hivatalos célból utazók /előzetes bejelentés alapján/, szerződött sportolók, magasan kvalifikált szakember státusszal rendelkezők /külön engedéllyel/, letelepedési engedély birtokában, ill. közvetlen családtag látogatása, egészségügyi kezelés, családtag ápolása-temetése céljából stb.).
 • A belépésre jogosultakat az érkezést megelőző 72 órán belül elvégzett, negatív PCR teszt felmutatásával engedik be az országba.

Dominikai Köztársaság

 • A Dominikai Köztársaság július 1-jén megnyitotta határait a külföldi turisták előtt. Az ország automatikusan ingyenesen biztosít kínál minden látogató számára, mely fedezi a COVID-19 (2020 végéig érvényes) költségeit.

Málta

 • Máltán ugyan július 15- től részlegesen feloldották a beutazási tilalmat, de a COVID járvány második hullámának erősödésével ismét egyre szűkül a korlátozásmentes beutazás lehetősége. A legutolsó felülvizsgálat során Magyarország is átsorolásra került a korlátozásmentes kategóriából a részleges korlátozásokkal járó sárga kategóriába. Ennek megfelelően 2020. október 23-án éjféltől Magyarországról csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatása mellett lehet belépni Máltára. Amennyiben ezzel a beutazó nem rendelkezik, akkor Máltán kötelezik tesztelésre és annak negatív eredményéig vagy 14 napos időtartamra kötelező otthoni karanténba kerül.

USA

 • Az Egyesült Államok területén a belföldi utazás egységes korlátozására nem került sor, ugyanakkor az Európából érkezők beutazási korlátozása (kevés kitételtől eltekintve) továbbra is érvényben marad mindaddig, míg Donald Trump elnök azt vissza nem vonja.
 • New York állam 14 napos kötelező karantént ír elő  minden olyan nemzetközi utas számára, akik a jelenlegi általános korlátozás ellenére beléphetnek az ország területére a schengeni térségből (például: amerikai tartózkodási engedéllyel, vagy diplomata vízummal rendelkező külföldi állampolgárok és családtagjaik). Ezen személyek utazásuk során egy egészségügyi formanyomtatványt kötelesek kitölteni, melyben meg kell adniuk elérhetőségeiket a New York-i hatóságok számára. A nyomtatvány kitöltésének megtagadása szankciókat von maga után.

Kanada

 • A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada beutazási tilalmat vezetett be, mely főszabály szerint minden külföldi állampolgárra vonatkozik.
 • A Kanadába érkező nemzetközi járatok csak Montrealban, Torontoban, Calgary-ban és Vancouverben szállhatnak le, illetve csak ezekről a repülőterekről lehet elhagyni az országot. A Kanadába történő beutazásról lásd részletesebben az alábbi linket.
 • Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetet értékelve a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan módosított az ország besorolásán. Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada. Bővebb információt erről itt találsz!

Japán

 • 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak.
 • Március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen.

Thaiföld

 • A thai kormányzat az elmúlt napokban úgy döntött, hogy az úgynevezett közepesen fertőzött országok számára is lehetővé teszi a turistavízum megszerzését és a beutazást Thaiföldre. A kérelmezők tábora két új típusú vízumra pályázhat. Klasszikus turista vízum, amely 60 napra szól és hosszú távú vízum, amely érvényessége 90 nap.

Maldív-szigetek

 • Az ország megnyitotta a határait július 15-ével a nemzetközi utasforgalom előtt.
 • A kormány úgy döntött szeptember 10-től minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező utazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított 72 órán belül levett negatív Covid-19 PCR tesztet bemutatni. Vannak azonban kivételek.

Izrael

 • 2020. 03. 18- tól csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek és családtagjaik léphetnek be Izraelbe. Izrael lezárta szárazföldi határait, Egyiptom és Jordánia felé/felől nem léphető át a határ. A hazatérő izraeliekre egységesen 14 napos karantén kötelezettség vonatkozik.
 • Külföldiek beutazása nem engedélyezett, kizárólag rendkívül szűk körben kivételes méltánylást érdemlő esetben az izraeli bevándorlási hivatal speciális engedélyével, ha a megélhetés központja Izrael. A belépés engedélyezésével kapcsolatban kérjük, Izrael Budapesti Nagykövetségének a konzuli hivatalát keressék a consular1@budapest.mfa.gov.il e-mail címen.

Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek területére történő beutazás szabályai, tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok esetében (kivéve Dubai):

 • Az alábbi oldalon lehetséges a belépési engedély iránti kérelem benyújtása. 
 • A kérelem pozitív elbírálása esetén 21 napon belül lehetséges a beutazás, amennyiben valamilyen oknál fogva a beutazásra nem volt lehetőségük, úgy új kérelem benyújtása szükséges.
 • Az országba történő belépés feltétele egy 4 napon belüli negatív PCR teszt felmutatása.
 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot
 • Az Al Hosn applikáció letöltése mindenki számára kötelező!
 • 14 napos karantént rendelnek el, minden külföldről érkező személy esetén. Negatív teszt esetén lehetőség van az otthoni izolációra, ezzel kapcsolatban a helyi hatóságok ellenőrizhetik, hogy megfelelő-e a lakhatási körülmény (egyedül él-e, amennyiben nem, úgy van-e lehetőség a lakáson belüli elkülönülésre). Pozitív teszt / nem megfelelő lakhatási körülmény esetén egy erre a célra kialakított létesítménybe kerül elszállításra a beutazott személy. Fontos, hogy az intézkedés során felmerülő költségeket a karanténba helyezett utasnak kell fedeznie.

A Dubai kormányzat bejelentése alapján 2020. július 7-től lehetőség lesz Dubai emírségbe a turista célú beutazásra:

 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.
 • A látogatóknak le kell tölteniük az úgynevezett COVID-19 DXB alkalmazást, hogy megkönnyítsék a koordinációt és az egészségügyi hatóságokkal való kommunikációt, amennyiben COVID-19 tüneteket tapasztalnak.
 • Utazás Dubajba csak nemzetközi utas és balesetbiztosítással! Azaz rendelkezni kell a koronavírussal kapcsolatos költségeket fedező utasbiztosítással vagy utazás előtt nyilatkozni kell róla, hogy állja az esetleges kezeléssel és karanténnal kapcsolatos költségeket.
 • Járatának indulása előtt 96 órával PCR-tesztet kell végeztetnie magán és utazáskor magával kell vinnie negatív koronavírus teszteredményét. Ez vonatkozik az összes utasra, beleértve a gyermekeket is. Mintavétel céljából felkereshető magyarországi intézmények listája. 
 • Magyarországról érkező személyeket érkezéskor egy újabb PCR-teszt elvégzésére kötelezik.
 • Érkezéskor megmérik a turisták testhőmérsékletét.
Hova utazhatunk, Dubaj

KUBA

 • Július elején az ország bejelentette, hogy kész újra megnyitni számos szigetét az idegenforgalom előtt. AZ utazók visszacsábításának az érdekében a nemzetközi látogatók számára érkezéskor ingyenes COVID-19 tesztet kínálnak, de magának a kötelező biztosításnak a költsége már az utazót terheli.
 • 2020. november 15-től a havannai José Martí nemzetközi repülőtér is – hasonlóan az ország más repülőtereihez – fogad kereskedelmi járatokat.
 • 2020. december 1-jétől minden utasnak 30 dolláros higiéniai díjat is kell fizetnie. (A díj nem csak a PCR-vizsgálat elvégzését tartalmazza, hanem az összes többi egészségügyi költséget is.)
 • Az országba érkező turistáknak kötelező kitölteniük egy egészségügyi nyilatkozatot, a repülőtéren PCR tesztet végeznek a kubai egészségügyi szakemberek, amelynek eredményéről 24 órán belül tájékoztatják az addig a szállásán tartózkodni köteles beutazót. Negatív eredmény esetén a turista elhagyhatja a szállását és szabadon mozoghat. Az 5. napon ellenőrző tesztet köteles végeztetni minden Kubába utazó (ennek helyszíne Havannában: Clinica Internacional de Siboney).

MEXIKÓ

 • Cancún és Playa Del Carmen üdülőhelyei már korlátozás nélkül nyitva állnak a turisták előtt.
 • A zökkenőmentes Mexikóba történő belépés érdekében ajánlatos közvetlen járattal Cancunba utazni, azaz átszállás nélkül.
 • A belépéskor nem szükséges a teszt és karanténkölezettség sincs érvényben.

Indonézia

 • A koronavírus-járvány az ország 34 tartományát és 498 települését / kerületét érinti. A legmagasabb esetszámokat Jakarta, Kelet-Jáva, Közép-Jáva, Nyugat-Jáva és Dél-Celebesz tartományokban regisztrálták, a járványgörbe országos és regionális szinten is felívelő szakaszban van.
 • A belföldi légiforgalom május 10-től – szigorú biztonsági előírások alkalmazásával – fokozatosan helyreáll, az utazás feltételeiről (egészségügyi igazolás vagy negatív COVID-19 teszteredmény, az utazás céljának igazolása stb.) érdeklődjön közvetlenül a légitársaságnál. Külföldi állampolgárok esetében főszabály szerint a hazatérésre szolgáló nemzetközi járathoz kapcsolódó belföldi járaton lehetséges az utazás, és az a nemzetközi repülőjegy bemutatásának feltételéhez kötött. 

India

 • India a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről döntött annak ellenére, hogy országszerte folyamatosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek esetszáma.  
 • A korlátozások jelenlegi fázisában, ellenkező döntésig a nemzetközi kereskedelmi légijáratok üzemeltetése továbbra is fel van függesztve. Indiába beutazni, valamint Indiát elhagyni csak kétoldalú megállapodás alapján működő, külön engedéllyel rendelkező nemzetközi járattal lehet. Jelenleg Indiából Európa irányába az alábbi légitársaságok szállítanak utasokat kétoldalú megállapodás alapján: Lufthansa, Air France, KLM, Air India, és a British Airways illetve európai desztinációról Indiába a Lufthansa, az Air France, a British Airways és az Air India szállít utasokat. 

Kína, Hongkong

Kína szeptember 28-tól engedélyezi az országba való beutazást, a 14 napos karantén azonban továbbra is érvényes. 

 • Tekintettel a jelenlegi COVID-19 helyzetre, a kínai Külügyminisztérium és a kínai Nemzeti Bevándorlási Hivatal (NIA) úgy határozott, az érvényes kínai vízummal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok előtt megnyitja határait szeptember 28-tól. Azon külföldi állampolgárok, akik munkavállalási, személyes okokból, vagy családegyesítés céljából érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, újabb vízumkérelem nélkül léphetnek be Kínába, érvényes engedélyük birtokában. A fent említett személyeknek azonban szigorúan be kell tartaniuk a jelenleg hatályban lévő szabályozásokat.
 • A fővárosba közvetlenül érkező nemzetközi járatok a T3 terminál újonnan kialakított területére érkezhetnek. Ezen a területen történik az egészségügyi vizsgálat, idegenrendészeti beléptetés és a vámkezelés is. Az ellenőrzések után az utazók elszállításra kerülnek a 14 napos karantén megkezdése céljából. A 14 napos központi karantént követően további 7 nap otthoni karantén várható.

Izland

Augusztus 19-től minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig előzetesen megadott címen karanténban kell tartózkodniuk.

További kérdések esetén forduljatok hozzánk bizalommal!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

To Top