Connect with us

Hírek

Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19)

Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19)

Folyamatosan frissülő cikkünkben a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő utazási tudnivalókat gyűjtjük össze, válaszokat adunk a leggyakoribb kérdésekre. Hova és mikortól utazhatunk…(frissítve: 2020.09.18)

Advertisement

Június 15-én elindították a Re-open EU webhelyet az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindításának elősegítésére. A platform segítségével a polgárok nyugodtabban tervezhetik utazásaikat nemcsak nyáron, de azt követően is. Az oldalon valós idejű tájékoztatást találhatnak a határok helyzetéről, a rendelkezésre álló közlekedési eszközökről, az esetleges utazási korlátozásokról, a népegészségügyi és biztonsági intézkedésekről (például fizikai távolságtartás vagy maszkok viselése), és az utazni vágyók egyéb gyakorlati információkról is értesülhetnek.

 • A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.

Mely országokat lehet most felkeresni?

Szeptember 1-től megváltoznak a Magyarországra való beutazás szabályai, a kiutazást nem korlátozza a kormány. Megszüntették az országok járványügyi besorolását. Magyarország zöld, minden más ország vörös besorolást kapott. Ez várhatóan egy hónapig marad érvényben!

Fontosabb szabályok! Karantén és tesztek!

 • Tizennégy napos házi karantén vár minden magyarra, aki átlépi határt, de ez öt napon belüli két, legalább 48 óra különbséggel már itthon elvégzett negatív vírusteszttel kiváltható.
 • Szeptember 1-jétől csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el, tehát hazaérkezéskor mindenképpen elrendelik a járványügyi megfigyelést. Ha 14 napnál előbb szeretnénk szabadulni a karanténból, itthon kell elvégeztetni a két PCR-tesztet. A tesztek költségét már augusztus 1-től az utasnak kell állnia, ez nem változik szeptembertől sem. Fontos, hogy a magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el, a mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található.

Magyarország

 • Szeptember 1-étől a kormány a schengeni övezetbe tartozó országok felől is visszaállítja a határellenőrzést. Okmányellenőrzésen esik át minden utas a repülőtéren (és az egyéb határokon is). A reptérre érkezéskor már célszerű egy előre kitöltött karanténűrlappal rendelkezni, mert az lerövidítheti a várakozást a reptereken.
 • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyarok legfeljebb 24 órára, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre léphetnek be.
 • Külföldről érkező nem magyar állampolgár személyforgalomban, tranzitáthaladás érdekében Magyarország területére beléphet, ha a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

Egyre több ország szigorít a magyarokkal szemben:

A jelentősen megugrott esetszámok miatt számos ország vezetett be korlátozásokat, azaz sorolta át a kevésbé biztonságos vagy nem biztonságos kategóriába Magyarországot. Ezek közé tartozik:

 • Hollandia: Szeptember 15-től Budapestet „az aktuális helyzet miatt” narancssárga kategóriába („csak feltétlenül szükséges utazás”) sorolta. Az innen visszatérőknek tíz napra karanténba kell vonulniuk. A rendelkezés értelmében a karanténkötelezettség nem vonatkozik azokra, akik Magyarország más részein voltak és egyenesen a Liszt Ferenc reptérre mennek.
 • Nagy-Britannia: Magyarország lekerült a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról – hasonló döntést hozott a skót, majd a walesi kormány is. Magyarországról tehát a Skóciába és Walesbe érkezőknek szintén karanténba kell vonulniuk.
 • Németország: Kockázatos területnek minősítette Budapestet (tehát nem az egész országot, csak a fővárost) a német kormány. A besorolás azzal jár, hogy az ilyen területről Németországba érkezőknek házi karanténba kell vonulniuk, értesíteniük kell a helyi egészségügyi hivatalt, és 72 órán belül koronavírus-tesztet kell végeztetniük.
 • Ciprus: Magyarország a C kategóriába került. A C kategóriájú országok állampolgárai csak akkor utazhatnak Ciprusra, ha vállaják a 14 napos karantént, és családi vagy rokoni kapcsolatban állnak valakivel Cipruson.

Szlovákia

Szeptember 1-től epidemiológiai szempontból kockázati régiók:

 • Ausztria – Bécs fővárosa, Felső-Ausztria, Tirol
 • Lengyelország – pomerániai vajdaság, kis-lengyelországi vajdaság, sziléziai vajdaság
 • Görögország – Notio Aigaio, Ionia Nisia, Kentriki Makedonia
 • Anglia – Tayside
 • Írország – Közép-Kelet, Közép-Nyugat
 • Észtország – Ida-Viru Maakond
 • Dánia – Közép-Jütland

Horvátország, Franciaország, Spanyolország, Csehország, Hollandia, Belgium és Málta szeptember óta vannak a veszélyeztetett országok között. A magas kockázatú EU-országok karanténját 14 napról 10 napra csökkentették.

Szlovénia

 • Felhívjuk a figyelmét, hogy a szlovén kormány 2020. augusztus 21-től piros listára helyezte Horvátországot. Horvátország felől a Szlovéniába történő belépés csak a Magyarország felé történő tranzitálás (max. 12 óra) esetén lehetséges, további szlovéniai tartózkodás esetén – a horvátországi járványügyi helyzetre tekintettel – 14 napos hatósági karantén kötelezettség áll fenn.  Ennek értelmében nem javasoljuk a Horvátországból történő belépést szlovéniai úticéllal. 
 • Mivel Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás és a tartózkodás is, javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok közvetlenül Magyarországról lépjenek be Szlovéniába tartózkodási céllal. 
 • Szlovéniában a boltok, áruházak zárt, belső területein, továbbá a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a védőmaszk viselése. 

Ausztria

 • Az alább látható listában szereplő országokból beutazó azon személyek, akiknek lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye ezekben az országokban van, mentesülnek valamennyi beutazási korlátozás (igazolás és karanténkötelezettség) alól. A belépéskor adott esetben valószínűsíteni kell tudni, hogy a beutazó személy a beutazást megelőző 10 napban ezen országok valamelyikében tartózkodott. Andorra, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, San Marino,  Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Vatikán. 
 • Augusztus 10-től Spanyolország szárazföldi területeiről, továbbá augusztus 24-től a Baleári szigetekrőlinduló, valamint ezen a területen áthaladva érkező személyek csak negatív teszt birtokában léphetnek be Ausztriába. Az utazási figyelmeztetés és a korlátozások a Kanári- szigetekre nem vonatkoznak.
 • Augusztus 17-től legmagasabb fokú utazási figyelmeztetés, illetve korlátozások vannak érvényben Horvátország vonatkozásában. 

Csehország

 • A cseh kormány június elsejei ülésén három (alacsony, közepes és magas kockázatú) kategóriába sorolta az EU-s tagállamokat, zöld, sárga és piros színnel jelölve azokat. Magyarország a zöld, alacsony kockázatú kategóriába kapott besorolást. Magyar állampolgárok tehát korlátozások (negatív teszt, karantén, úti cél megjelölése) nélkül utazhatnak Csehországba. 

Horvátország

 • Vili Beros egészségügy-miniszter legújabb közlése szerint szigorítják a határok átlépését a szomszédos országokból érkezők számára, és kötelezővé teszik a maszkok viselését az éttermekben, bárokban és üzletekben!
 • 2020. május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai (Cseh Köztársaság, Magyarország, Osztrák Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyel Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Német Szövetségi Köztársaság és Szlovák Köztársaság) állampolgárainak a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor a továbbiakban nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.
 • A beutazásakor – az esetleges, későbbi járványügyi kontakt-kutatás elősegítése érdekében – rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel ezen a honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt

Franciaország

 • Franciaország június 15-én megnyitotta határait az európai polgárok, így a magyar állampolgárok előtt is. Európán kívüli országokból érkezők számára legkorábban július 1-jén oldják fel a korlátozásokat, az ország járványügyi helyzetétől függően.
 • Franciaország járványtérképen Mayotte szigetét illetve Guyane-t kivéve minden régió zöld színű. A zöld régiókban a strandok, sporttermek, uszodák, mozik és színházak újranyithatnak. Június 15-étől a vendéglátóhelyek megnyithattak a fővárost is magában foglaló Ile-de-France régióban.
 • A világ egyik leglátogatottabb múzeuma, a Louvre szigorú egészségügyi előírások mellett ismét fogad látogatókat július 6-tól. Az intézmény március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A legtöbb nagy múzeumhoz hasonlóan interneten előzetes foglalás ajánlott a múzeum meglátogatásához.

Románia

Romániában beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek: 

 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárai
 • román állampolgár családtagjai, 
 • az Európai Unió, vagy az Európai Gazdasági Térség valamely más tagállama, vagy a Svájci Államszövetség állampolgárainak romániai tartózkodási hellyel rendelkező családtagjai, 
 • a huzamos tartózkodási vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedéllyel egyenértékű okmánnyal vagy ezzel egyenértékű, más államok által kibocsátott okiratokkal rendelkező személyek
 • a szakmai okokból utazó és ezt vízummal, tartózkodási engedéllyel vagy más egyenértékű okmánnyal igazoló személyek, illetve orvosi személyzet, orvostudományi kutatók, idősek gondozásával foglalkozó orvosi személyzet, továbbá a szállítmányozók és más, a szükséges javak szállítását elősegítő személyek 
 • a diplomáciai vagy konzuli személyzet, a nemzetközi szervezetek személyzete, a humanitárius szállítmányokat biztosító katonai vagy polgári személyek.

Bulgária

 • Bulgária június 1-től eltörölte a legtöbb EU-ország polgárai számára a 14 napos karantént, ez azonban nem érvényes azokra az országokra, ahol (továbbra is) sok az újtípusú koronavírusos megbetegedés. 
 • Az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia állampolgárai beléphetnek Bulgária területére. A 14 napos karantén kötelezettség már csak a Svédországból, az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Észak-Macedóniából, valamint az EU-n kívüli országokból (kivéve Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró) érkezők számára marad fenn, függetlenül az a beutazó állampolgárságától.
 • Az ország területére történő belépéskor mindenkinek nyilatkozatot kell kitöltenie.

Olaszország

2020. június 3-tól a korlátozások nélkül lehet Olaszországon belül, illetőleg Olaszország és az alábbi országcsoportok vonatkozásában közlekedni:

 • EU tagállamok
 • Schengeni tagállamok
 • Egyesült Királyság, Észak-Írország
 • Svájc, Izland
 • Andorra, Monacói Hercegség
 • San Marino, Vatikán

Erről bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz!

Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok. 

Svájc

 • Június 15-én megszűntek a svájci belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal, továbbá az Egyesült Királysággal szemben. Június 15-én megszűnt a belső schengeni határok szisztematikus ellenőrzése, a bevásárlóturizmus tilalma és Svájc összes lezárt határátkelőhelyét újranyitották.
 •  A Szövetségi Tanács július 1-i döntése értelmében július 6-tól: a Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendelnek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 14 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak. Az érintett személyeket a karantén kötelezettségükről a repülőgépeken, autóbuszokon és a határátkelőhelyeken külön tájékoztatják. Adataikat rögzítik és a Svájcba történő beutazást követően otthonukban vagy szálláshelyükön kötelesek haladéktalanul karanténba vonulni és erről az illetékes kantonális hatóságot két napon belül tájékoztatni. A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze, amelyet rendszeresen frissítenek, jelenleg 41 ország szerepel rajta. Magyarország nincs köztük!

Norvégia

Augusztus 21-i hatállyal sárgáról zöldre változtatták Norvégia koronavírus-fertőzés miatt meghatározott besorolását. Az országba való belépéskori teszt elvégzése nem kötelező, és a piros besorolású országokból érkezők (az országbesorolások friss listáját lásd itt) negatív teszt esetén nem mentesülnek a karanténkötelezettség alól. További angol nyelvű norvég kormányzati tájékoztatás, a beutazás részletszabályai ezen és ezen, valamint az alábbi oldalakon található.

Belgium

A koronavírus-járvány szempontjából magas kockázatú, piros besorolású országgá nyilvánította Magyarországot Belgium, ami azt jelenti, hogy tilos a nem alapvető fontosságú utazás Magyarországra. A szaktárca tájékoztatása szerint a magas kockázatú országokból érkezők számára Belgium kötelező karantént és vírustesztet ír elő.

Augusztus 1-től a Belgiumba történő beutazás előtt kötelező egy online űrlap kitöltése, amelyben nyilatkozni kell a beutazás előtti külföldi tartózkodás részleteiről. Az űrlap kitöltésének elmulasztása szankciókat vonhat maga után. Fontos, hogy az űrlap kitöltése a beutazás előtt legfeljebb 48 órával kötelező az alábbi kategóriákba tartozóknak függetlenül állampolgárságuktól, illetve attól, hogy mely országból érkeznek Belgium területére:

 • minden, repülővel vagy hajóval Belgium területére érkező személynek;
 • minden Belgiumba érkező személynek (függetlenül az utazás módjától), aki 48 óránál hosszabb ideig szándékozik Belgium területén tartózkodni, vagy, aki korábban Belgiumból indulva 48 óránál hosszabb ideig tartózkodott külföldön.

Portugália

 • Csak az EU-tagállamok és a schengeni övezethez tartozó nem uniós országok (Liechtenstein, Norvégia, Svájc és Izland) állampolgárai és azok hozzátartozói, valamint az Egyesült Királyságból, Brazíliából, a Portugál Nyelvű Országok Közösségéhez tartozó többi országból, az USA-ból, Kanadából, Venezuelából és Dél-Afrikából érkező járatok utasai utazhatnak be az országba. A többi ország esetében a vízumfeldolgozást felfüggesztették.
 • Az utazásának megtervezése előtt keresse fel az Európai Unió weboldalát – https://reopen.europa.eu – ahol a közlekedési eszközökről, az utazási korlátozásokról, az egészségügyi és a közbiztonsági intézkedésekről talál információt.

Azok az utazók, akik Portugália területén légzőszervi megbetegedésre utaló tüneteket észlelnek magukon, azonnal vegyék fel a kapcsolatot az Országos Egészségügyi Szolgálattal a  808 24 24 24 telefonszámon (SNS24).

 • Általánosan normák COVID-19 alatt: mindenkinek be kell tartania a kötelező szociális távolságot (2 méter), az arcmaszk használata kötelező a tömegközlekedési eszközökön, a szolgáltatások igénybevételekor, az üzletekben, bevásárló központokban, zárt terekben.

Karantén: 

Montenegró

 • Július 22-től ismét járványhelyzetet hirdettek Montenegró egész területén. A kormány kötelezővé tette a maszkviselést szabadtéren is a felnőtteknek és a hét éven felüli gyerekeknek. 
 • A fertőzöttek számának növekedése miatt újabb szabályokat is hoztak az országba történő belépésre vonatkozóan. A legújabb szabályozás értelmében szerb, észak-macedón, orosz és moldáv állampolgárok nem utazhatnak be Montenegróba. A bosznia-hercegovinai, koszovói és albán állampolgárok negatív koronavírus-teszt felmutatása esetén igen. Ukrajna és Fehéroroszország állampolgárainak az idegenforgalmi minisztérium engedélyére van szükségük. Európa többi országából szabad a belépés Montenegróba.
 • Azon országok listáját, melyek állampolgárai beléphetnek az ország területére, a helyi Közegészségügyi Intézet heti szinten frissíti. Utazásának megkezdése előtt mindenképpen győződjön meg róla, hogy Magyarország (Mađarska) szerepel a listán (a lista kizárólag montenegrói nyelven érhető el) ezen az oldalon!

Törökország

 • Törökország 2020. június 11-én feloldotta a külföldi állampolgárok beutazására (valamint a török állampolgárok Törökországból történő kiutazására) vonatkozó korábbi, a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket. A belépésre jogosult külföldieknek ezek után nem kell kéthetes házi karanténba vonulniuk. A török állampolgárokkal azonos módon, a külföldieket belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek, illetve egy formanyomtatványt töltettnek ki velük, melyen az alábbi adatok megadása kötelező: személyes adatok, utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma), törökországi szálláshely címe, elérhetősége, esetleges tünetek.
 • Maszk viselése mindenki számára valamennyi nyilvános helyen kötelező!
 • A török belföldi légiközlekedés június 1-től fokozatosan újraindult. A Turkish Airlines június 15-től már Budapestre is repül!

Spanyolország

 • Június 21. 00:00-től az országon belüli (tartományok és megyék közötti) mozgás szabaddá vált, valamint megnyíltak a határok az EU-tagok és a schengeni térség államai előtt. Kivétel ez alól Portugália, a közös határt Lisszabon kérésére csak július 1-jével nyitják meg. A spanyol kormány – az eddigi hírekkel ellentétben – UK állampolgárokkal szemben sem vezetett be rendkívüli karanténkötelezettséget. 
 • Az EU tagállamaként a külső határokat a spanyol kormány sem nyitotta meg harmadik országok előtt, erre július 1-jével kerülhet sor.
 • A spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses „vizsgálatot” végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: 1) formanyomtatvány kitöltése; 2) lázmérés; 3) „szemrevételezés”. 
 • Júniustól újra indult a közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Spanyolország között. 

Görögország

 • Felhívjuk a Görögországba utazók figyelmét, hogy 2020. július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik. A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt. A szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt. Pontos, részletes információt itt találsz ennek menetéről!
 • A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia. Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. Információink szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat. A promahonaszi határon a görög hatóságok a PCR teszt esetében az eredeti (azaz nem e-mailen kinyomtatott, esetleg sms-ben kapott) eredmény bemutatását kérik. Amennyiben a beutazó kizárólag e-mailen kinyomtatott  verzióval rendelkezik, akkor a tesztelés költségeiről kapott számla bemutatását is megkövetelik. A számla nélkül a kinyomtatott verziót nem fogadják el.

Lengyelország

 • Június 13-tól, szombattól feloldották a határzárat a schengeni (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határokon, június 16-tól pedig újraindulhat a nemzetközi légiforgalom is. A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk.

Oroszország

 • 2020. július 15-től az Oroszországi Föderáció területére beutazó külföldiek számára nem kötelező a 14 napos karantén abban az esetben, ha 3 napnál nem régebbi, PCR-módszerrel készült, negatív COVID19-teszttel rendelkeznek, vagy IgG immunoglobulin antitest van a vérükben, és ezek valamelyikéről orosz vagy angol nyelvű igazolást mutatnak be a határ átlépésekor.
 • Amennyiben ilyen teszttel nem rendelkeznek, akkor 3 napon belül Oroszországban kell elvégeztetniük! Abban az esetben, ha a beutazó személy rosszabbul érzi magát, vagy a tesztje pozitív eredményt hoz, kötelező az önizoláció, vagyis orvost kell hívnia magához, és 14 napot a tartózkodási helyén, karanténban kell töltenie. A karantén betartását továbbra is szigorúan ellenőrzik, az azt megszegőket pénzbírsággal sújtják.
 • Továbbra sincs hivatalos információ arról, hogy Oroszország határait a külföldiek előtt mikor nyitják meg újra, illetőleg, hogy a menetrend szerinti légijáratok mikor indulnak el. Az új szabályozás tehát kizárólag azokra vonatkozik, akik eddig is beutazhattak valamilyen jogcímen Oroszország területére.

Dominikai Köztársaság

 • Danilo Medina elnök június 14-ig meghosszabbította a szükségállapotot. Délután 17:00 órától reggel 6:00 óráig (néhány kivételtől eltekintve: pl.: egészségügyi dolgozók, rendfenntartó erők, sajtóhírügynökségek és áramszolgáltató cégek munkatársai) van érvényben kijárási tilalom az ország egész területén. A rendőrség és a hadsereg a kijárási tilalom ideje alatt, növeli a jelenlétét az utcákon, folyamatosak a járőrözések az ország egész területén.  A közterületeken kötelező a maszk viselése.
 • A JetBlue és a Delta továbbra is üzemeltet járatokat az Egyesült Államokba. A járatok a külföldiek (elsősorban amerikai állampolgárok) elutazása érdekében működnek.
 • Nem közlekednek a távolsági autóbuszok, és a tömegközlekedés is szünetel.

Málta

Augusztus 21-én éjféltől bevezetésre került az ún. máltai „borostyán-lista” (amber list). Az alább látható listán szereplő országokból érkező utasoknak negatív COVID-19 PCR tesztet kell bemutatniuk, mielőtt egy Máltára induló gépre felszállnak:

 • Bulgária
 • Románia
 • Spanyolország (a Barcelonából, Gironából és Madridból érkező utasokra vonatkozóan)

A Máltai Egészségügyi Hatóság tájékoztatása szerint a „borostyán-listát” rendszeresen frissítik.

 • Július 15-tő korlátozás mentesen lehet utazni Máltára Magyarországról is. A beutazónak nyilatkozatot kell tennie arról, hogy a belépést megelőző két hétben csak a kedvezményezett országokban tartózkodott. A formanyomtatvány itt  letölthető. A légi közlekedés mellett 2020. július 1-én  megindult a személyszállító kompok közlekedése is Szicília felől.

USA

 • Az Egyesült Államok területén a belföldi utazás egységes korlátozására nem került sor, ugyanakkor az Európából érkezők beutazási korlátozása (kevés kitételtől eltekintve) továbbra is érvényben marad mindaddig, míg Donald Trump elnök azt vissza nem vonja.
 • Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke 2020. május 28- tól megtiltotta a beutazást az ország területére azon külföldi állampolgárok számára, akik a megelőző két hétben Brazília területén jártak.
 • A San Francisco-i repülőtér már teszteli a személyzetet és az utasokat is!

Kanada

 • A COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében Kanada beutazási tilalmat vezetett be, mely főszabály szerint minden külföldi állampolgárra vonatkozik.
 • A Kanadába érkező nemzetközi járatok csak Montrealban, Torontoban, Calgary-ban és Vancouverben szállhatnak le, illetve csak ezekről a repülőterekről lehet elhagyni az országot. A Kanadába történő beutazásról lásd részletesebben az alábbi linket.
 • Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetet értékelve a beutazási korlátázásokhoz kapcsolódóan módosított az ország besorolásán. Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada. Bővebb információt erről itt találsz!

Japán

 • Japán és az Európai Unió tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt számos légitársaság felfüggesztette kereskedelmi járatait Japán és az európai kontinens között.
 • Március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen.
 • 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon vagy az Európai Unió bármely tagállamában jártak.

Thaiföld

 • Thaiföld kormánya 2020. március 26. és május 31. között vészhelyzetet rendelt el a Covid-19 járvány terjedése következtében kialakult helyzet miatt, amely időszakban külföldi állampolgároknak nincs lehetőségük az országba való belépésre, ez kizárólag külön engedéllyel történhet. A tilalom a tranzitálásra is vonatkozik.
 • A bangkoki Suvarnabhumi Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-tesztelést vezettek be július 3-án, miután részlegesen feloldották a külföldi turisták beutazásának tilalmát. Az üzleti utazók, a diplomaták valamint a kormányzat meghívására érkező személyek, amennyiben 14 napnál rövidebb időre érkeznek, „a gyorsítósávba tartozó utazóknak” minősülnek, ezért a Suvarnabhumi repülőtéren koronavírus-gyorstesztet végeznek el rajtuk, ha a teszt negatív eredményt mutat, beléphetnek az országba.

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek kormánya a koronavírus-járvány vonatkozásában az egész ország területére érvényes egészségügyi vészhelyzetet augusztus 7-ig meghosszabbította, az ország ugyanakkor július 15-ével megnyitotta határait. A jelenleg hatályos intézkedések:

Izrael

 • 2020. 03. 18- tól csak izraeli állampolgárok, izraeli rezidensek és családtagjaik léphetnek be Izraelbe. Izrael lezárta szárazföldi határait, Egyiptom és Jordánia felé/felől nem léphető át a határ. A hazatérő izraeliekre egységesen 14 napos karantén kötelezettség vonatkozik.
 • Külföldiek beutazása nem engedélyezett, kizárólag rendkívül szűk körben kivételes méltánylást érdemlő esetben az izraeli bevándorlási hivatal speciális engedélyével, ha a megélhetés központja Izrael. A belépés engedélyezésével kapcsolatban kérjük, Izrael Budapesti Nagykövetségének a konzuli hivatalát keressék a consular1@budapest.mfa.gov.il e-mail címen.

Egyesült Arab Emírségek

Az Egyesült Arab Emírségek területére történő beutazás szabályai, tartózkodási engedéllyel rendelkező magyar állampolgárok esetében (kivéve Dubai):

 • Az alábbi oldalon lehetséges a belépési engedély iránti kérelem benyújtása. 
 • A kérelem pozitív elbírálása esetén 21 napon belül lehetséges a beutazás, amennyiben valamilyen oknál fogva a beutazásra nem volt lehetőségük, úgy új kérelem benyújtása szükséges.
 • Az országba történő belépés feltétele egy 4 napon belüli negatív PCR teszt felmutatása.
 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot
 • Az Al Hosn applikáció letöltése mindenki számára kötelező!
 • 14 napos karantént rendelnek el, minden külföldről érkező személy esetén. Negatív teszt esetén lehetőség van az otthoni izolációra, ezzel kapcsolatban a helyi hatóságok ellenőrizhetik, hogy megfelelő-e a lakhatási körülmény (egyedül él-e, amennyiben nem, úgy van-e lehetőség a lakáson belüli elkülönülésre). Pozitív teszt / nem megfelelő lakhatási körülmény esetén egy erre a célra kialakított létesítménybe kerül elszállításra a beutazott személy. Fontos, hogy az intézkedés során felmerülő költségeket a karanténba helyezett utasnak kell fedeznie.

A Dubai kormányzat bejelentése alapján 2020. július 7-től lehetőség lesz Dubai emírségbe a turista célú beutazásra:

 • Az országba belépéskor ki kell tölteni egy egészségügyi információval illetve egy karantén intézkedéssel kapcsolatos űrlapot.
 • Covid-19 DXB App letöltése!
 • Nemzetközi utas és balesetbiztosítás!
 • 4 napon belüli negatív PCR teszt. Erről bővebb információt itt találsz!

Indonézia

 • A belföldi légiforgalom május 10-től – szigorú biztonsági előírások alkalmazásával – fokozatosan helyreáll, az utazás feltételeiről (egészségügyi igazolás vagy negatív COVID-19 teszteredmény, az utazás céljának igazolása stb.) érdeklődjön közvetlenül a légitársaságnál. Külföldi állampolgárok esetében főszabály szerint a hazatérésre szolgáló nemzetközi járathoz kapcsolódó belföldi járaton lehetséges az utazás, és az a nemzetközi repülőjegy bemutatásának feltételéhez kötött. 
 • Az indonéz kormány eredetileg úgy nyilatkozott, hogy Délkelet-Ázsia legnépszerűbb szigete, Bali, szeptemberben már újra fogadhatja a turistákat – ma már egyértelmű, hogy a külföldiek ebben az évben nem jutnak el a szigetre. Előreláthatólag Bali az év végéig megtiltja a külföldi turisták belépését, erről részletesebben itt olvashatsz!

India

 • India a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a korábban bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos kivezetéséről döntött. Ugyanakkor a korlátozások jelenlegi fázisában, ellenkező döntésig a nemzetközi kereskedelmi légijáratok fogadása továbbra is fel van függesztve.
 • Indiába beutazni, valamint Indiát elhagyni csak kétoldalú megállapodás alapján működő, külön engedéllyel rendelkező nemzetközi járattal lehet. Európa irányába az alábbi légitársaságok szállítanak utasokat kétoldalú megállapodás alapján: Air France, KLM, Lufthansa, Air India.

Kína, Hongkong

A Pekingben megjelenő új koronavírusos esetekhez kapcsolódó hatósági intézkedések:

 • A fővárosban újonnan jelentkező megbetegedések nyomán az enyhítő intézkedések helyébe ismételten korlátozó rendelkezések kerültek bevezetésre. A vírus terjedésének megfékezése érdekében a főváros 2020 június 17-én visszaemelte egészségügyi vészhelyzeti reagálási szintjét a II. szintre. A II. szintnek megfelelően Peking visszaállította a lakóközösségek zárt rendszerű menedzsmentjét, mely együtt jár a lakosok test-hőmérsékletének ellenőrzésével, valamint a látogatók testhőmérséklet ellenőrzését és Health Kit alkalmazásuk bemutatását követő regisztrációjával.
 • A külföldről és a Kínán belül közepes vagy magas kockázatú területekről Pekingbe érkező személyek esetében továbbra is érvényben van a 14 napos, központilag kijelölt helyen történő közegészségügyi megfigyelés elrendelése.
 • 2020. március 28-tól külföldi állampolgár nem léphet be Kínába. A rendelkezés vonatkozik az érvényes vízummal és tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre is.
 • Június elsejétől újra nyit a hongkongi reptér!

Új-Zéland

 • Minden országba érkező utazót egészségügyi személyzet kérdez ki és ellenőriz a repülőtéren, és amennyiben úgy ítélik meg, hogy nem biztosított, vagy nem megfelelő az utazó terve a 14 napos karantén időszak teljesítésére – nem rendelkezik előre lefoglalt szállással, akkor az országba történő belépés megtagadásra kerül.

További kérdések esetén forduljatok hozzánk bizalommal!


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Egypercesek: a 10 legrövidebb nemzetközi járat a világon https://t.co/ri7T4K3YCjMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Csúszik a Sagrada Família befejezése https://t.co/R70wviOK3tMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Hawaii október 15-én nyit újra https://t.co/M5AiOzpQM6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
VÁLTOZÁS: Szardínia megszüntette a COVID-19 tesztelésének kötelezettségét https://t.co/DclW4NmEq2Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Egzotikus sziget szuper áron a 2021-es évre: Reunion Island 106 900 Ft-ért! https://t.co/Q8o6kq80weMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Megnyílt az első Boldogság Múzeum! Hogy hol? Hát Dániában! https://t.co/4dz1t2EQuxMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: 4* wellness a festői Dunakanyarban 32 868 Ft-tól https://t.co/ZjffNjJnJSMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Gyakran ismételt kérdések: karantén és tesztek, lépésről lépésre https://t.co/bb74C8u6ptMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Kolumbia hamarosan megkezdheti a nemzetközi járatok újraindítását https://t.co/2j9x1254pdMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top