Connect with us

Hírek

Törökország márciustól lazít a korlátozásokon

Törökország márciustól lazít a korlátozásokon

Törökország március 1-től fokozatosan lazít a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozásokon – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este Ankarában.

Törökország március 1-től fokozatosan, az egyes tartományok mutatóit szem előtt tartva lazít a koronavírus terjedése miatt hozott korlátozásokon. Az egészségügyi minisztérium által meghatározott feltételek szerint négy csoportba fogják besorolni az ország tartományait: alacsony, közepes, magas és nagyon magas kockázatú előjelet kapnak. A kritériumok között a regisztrált fertőzöttek napi száma és a beoltottak száma is szerepel.

Törökországban december 1. óta folyamatosan változatlanok a járványügyi szabályok. A jelenlegi előírások szerint a 65 évnél idősebbek és a 20 éven aluli, nem dolgozó fiatalok hétköznap kizárólag három-három órára mozdulhatnak ki otthonukból, továbbá nem használhatják a tömegközlekedési eszközöket. Első lépésként így a hétvégére vonatkozó kijárási korlátozást oldják majd fel, az éttermek, a kávézók és a hasonló vendéglátóhelyek működtetésére vonatkozó ütemtervet a közeljövőben ismertetik.

Az országban a lakosság tömeges beoltása január 14-én kezdődött meg a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló, CoronaVac nevű oltóanyagának vészhelyzeti alkalmazásával. Az első adagot 4 millió 873 ezer, míg a második adagot már 827 ezer embernek adták be. Az ország lakossága nagyjából 83 millió.

Törökország utazás

Jelenlegi belépési feltételek

A világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni az országba: 

 • 2020. december 29-től a Törökországba légi úton belépni kívánó, 6 éves, vagy annál idősebb utasok 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az utazót nem engedik már felszállni sem a Törökországba induló járatra. Az intézkedés várhatóan 2021. március 1-ig marad érvényben. 
 • 2020. december 30-tól a tengeri/közúti határátkelőn belépni szándékozók 72 óránál nem régebbi negatív SARS-COV-2 PCR tesztet kötelesek bemutatni. Ennek hiányában az általuk megadott törökországi szálláshelyen kötelesek karanténba vonulni, amelynek során a hetedik napon a török Egészségügyi Minisztérium PCR-tesztnek veti alá az utazót. Az intézkedés várhatóan 2021. március 1-ig marad érvényben. 

Kell-e regisztrálni? IGEN!

A Törökországba történő belépéskor formanyomtatványt kell kitölteni, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

 • személyes adatok;
 • utazási adatok (pl. közlekedési eszköz fajtája, járat száma, ülés száma, stb.);
 • törökországi szálláshely címe;
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek. 

A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják.

Karanténkötelezettség: VAN!

 • A belépésre jelentkezőket a határon a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi alapvizsgálatnak vetik alá, megbetegedésre utaló tünetek esetén az illetőt kórházi vizsgálatra kötelezik. Amennyiben egy járművön (repülőgép/hajó/egyéb közlekedési jármű) pozitív koronavírusos esetet detektálnak, mindazokat, akik a kötelezően kitöltött formanyomtatvány alapján elvégzett kontaktkutatás szerint kapcsolatba kerülhettek a fertőzöttel, 10 napos karanténra kötelezik. 

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: Gyakran ismételt kérdések a külföldről hazatérőknek.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top