Connect with us

Magazin

Gyermekkori meséid színtere, avagy Isztambul legismertebb látnivalói

Gyermekkori meséid színtere, avagy Isztambul legismertebb látnivalói

Tea a Boszporuszon, habkönnyű perec az egyik utcai árustól, kóbor macskákat etető jószívű éttermesek, imára hívó müezzin, az ezeregy éjszaka meséibe visszarepítő hangulat, Ázsia és Európa, régi és új, kivételes nyitottság és sejtelmes titokzatosság… Egyetlen cikkbe nehéz lenne belegyömöszölni, hogy miért gyönyörű Isztambul, a virtuális idegenvezetést most a legismertebb látnivalókra korlátozzuk tehát.

Advertisement

Hagia Sophia (Ayasofya Müzesi)

Ez a mecset a vallások közötti béke valós esélyének is lehetne a szimbóluma. A mai napig az összhang, a béke és a tolerancia székhelyeként tartják számon. Arról is tanúskodik, hogy a hit az anyagi világtól független. Hiszen ebbe a szentélybe különféle vallások képviselői jártak imádkozni, először az ortodox keresztények, később a moszlimok. Ez az 1500 éves, bölcs épület mindenképpen legyen az első látnivalók között, melyeket Isztambulban meglátogatsz.

A kék mecset

És ha a Hagia Sophia után lesz még kedved egy újabb álomszép mecsethez, akkor a vele szemben álló kék mecset, avagy az Ahmed szultán mecsetje legyen a következő megállód. De figyelj oda, melyik órára tervezed be a látogatást, hiszen a napi 5 ima alatt nincs nyitva a látogatók számára. A belépés csak mezítláb engedélyezett, a nőknek fejkendőt szükséges viselniük. De ez igazán pici áldozat azokért a szépséges kincsekért, melyeket majd odabenn látsz.

Nyitva tartás: 08:30 – 11:30, 13:00 – 14:30, 15:30 – 16:45, pénteken 13:30

A belépés ingyenes.

A Topkapi palota

Az Ágyúkapu palota, azaz a Topkapi gyakorlatilag város a városban, látogatása hosszabb időt igényel (fél nap), ha minden részét fel szeretnéd tárni. Bár 4 várudvarból áll, a leghíresebb a harmadik, mely évszázadokig női-részként működött. Igen jól sejted, ez volt a hárem. A férfiak számára ez a hely a legpikánsabb fantáziák és sikamlós álmok forrása volt, hiszen olyan titkokat rejtett (legalábbis így képzelték), olyan képeket zárt falai közé, melyekről ők nem tudhattak semmit. Az a hír járja, hogy a hárem falai szinte át vannak itatva női intrikákkal és rejtélyekkel.

Nyitva tartás: Keddi napokon a múzeum zárva van.

Téli időszak: Október 2. – április 2., 09:00 – 16:45

Nyári időszak: Április 1. – október 2., 09:00 – 18:45

A belépőjegy ára: Topkapı palota múzeum: 72 TL (kb. 3660 HUF)

Hárem: 42 TL

Hagia Irene mecset: 36 TL

A Fedett Bazár (Grand Bazaar)

Gondoltad volna, hogy 1200 árus egy helyen felejthetetlen vizuális élmény is lehet? A Grand Bazaar-t nemcsak azoknak ajánljuk, akik vásárolni szeretnének, ideális színtere a török temperamentum és dizájn megismerésének. Bár, az igazat megvallva, az 58 folyosó közötti séták alatt csak kevesen tudnak ellenállni a gyönyörű lámpásoknak, ékszereknek, édességnek… És ne felejtsd el: ami itt olcsó, az lehet olcsóbb is, szóval alkudj ezerrel!

Nyitva tartás: Hétfő – szombat, 09:00 – 19:00

A Szulejmán-mecset

A Suleymaniye-mecset látogatói szerint a mecset szépsége és békéje különös módon inspiratívan hat. Isztambul harmadik hegyén épült 1550-ben, ötvözve az iszlám és a bizánci építészet legszebb elemeit. A mecset az évek során súlyos károkat szenvedett, többek között az I. világháború idején egy tűz miatt, mivel a kertjét fegyveres raktárként használták. A 20. század közepén restaurálták.

Nyitva tartás: 09:00 – 11:15, 12:45 – 14:15, 15:15 – 16:45, pénteken zárva 10:30 – 13:45 között

Az Elsüllyedt Palota

Az Elsüllyedt Palota a Bazilika Ciszterna romantikusabb elnevezése. Ha olvastad Dan Brown Infernóját és még tisztán élnek benned az emlékek a regényről, ezt a helyet felismernéd akkor is, ha nem is sejtenéd, hová kerültél. Nem tudjuk, hogy ez Dan Brown zseniális írói tehetségéről tanúskodik-e vagy a hely egyediségéről, győződj meg róla te magad.

Nyitva tartás: 09:00 – 17:30

A belépőjegy ára: 20 TL

A Galata-torony

1348-ban, amikor felépült a Krisztus tornyának is nevezett Galata-torony, ez volt Isztambul legmagasabb épülete. Ma már ezt a címet a kevésbé spirituális Anhill Residence ikertornyai birtokolják. De a Galata még mindig tökéletes kilátást nyújt az óvárosra és a környékére.

Nyitva tartás: 09:00 – 19:00

A belépőjegy ára: 35 TL


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Santorini Budapestről a főszezonban 37 860 Ft-tól https://t.co/LVWoIZoJvuMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Ínycsiklandozó Bologna Budapestről már 13 570 Ft-tól https://t.co/Y5WTTXaPRcMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Dubaj kihagyhatatlan a főszezonon kívül is. Ezeket az egyedi helyszíneket muszáj meglátogatnod 2022 nyarán https://t.co/2pC3Of268SMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Abu Dhabiban az 5* Radisson Blu hotelben 143 900 Ft-tól https://t.co/zbdCRmqaPuMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Garda-tó, az olasz Balaton. 10 ok, miért szeretjük https://t.co/PTlADIGJbAMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Repülj Bécsből közvetlenül Bangkokba az EVA Air-rel! https://t.co/F9CiI0YjfOMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Miért kellene most meglátogatnod Ománt? https://t.co/hVQEHWzUlpMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Abu Dhabi 14 ámulatba ejtő látnivalója (útikalauz árakkal és nyitvatartási időpontokkal) https://t.co/vZUBKXaFTWMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Szardínia retúrjegy a főszezonban Budapestről már 10 480 Ft-tól! https://t.co/322y3wJP4wMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Indonézia: A belépéshez már nem szükséges PCR-teszt https://t.co/MxwSKosdtxMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top