Connect with us

Király repjegyek

Gyermekkori meséid színtere, avagy Isztambul legismertebb látnivalói

Gyermekkori meséid színtere, avagy Isztambul legismertebb látnivalói

Tea a Boszporuszon, habkönnyű perec az egyik utcai árustól, kóbor macskákat etető jószívű éttermesek, imára hívó müezzin, az ezeregy éjszaka meséibe visszarepítő hangulat, Ázsia és Európa, régi és új, kivételes nyitottság és sejtelmes titokzatosság… Egyetlen cikkbe nehéz lenne belegyömöszölni, hogy miért gyönyörű Isztambul, a virtuális idegenvezetést most a legismertebb látnivalókra korlátozzuk tehát.

Advertisement

Hagia Sophia (Ayasofya Müzesi)

Ez a mecset a vallások közötti béke valós esélyének is lehetne a szimbóluma. A mai napig az összhang, a béke és a tolerancia székhelyeként tartják számon. Arról is tanúskodik, hogy a hit az anyagi világtól független. Hiszen ebbe a szentélybe különféle vallások képviselői jártak imádkozni, először az ortodox keresztények, később a moszlimok. Ez az 1500 éves, bölcs épület mindenképpen legyen az első látnivalók között, melyeket Isztambulban meglátogatsz.

Nyitva tartás: Nyári időszak: április 1. – október 31., 09:00 – 19:00

Téli időszak: November 1. – március 31., 09:00- 17:00

A belépőjegy ára: 72 TL (kb. 3660 HUF)

A kék mecset

És ha a Hagia Sophia után lesz még kedved egy újabb álomszép mecsethez, akkor a vele szemben álló kék mecset, avagy az Ahmed szultán mecsetje legyen a következő megállód. De figyelj oda, melyik órára tervezed be a látogatást, hiszen a napi 5 ima alatt nincs nyitva a látogatók számára. A belépés csak mezítláb engedélyezett, a nőknek fejkendőt szükséges viselniük. De ez igazán pici áldozat azokért a szépséges kincsekért, melyeket majd odabenn látsz.

Nyitva tartás: 08:30 – 11:30, 13:00 – 14:30, 15:30 – 16:45, pénteken 13:30

A belépés ingyenes.

A Topkapi palota

Az Ágyúkapu palota, azaz a Topkapi gyakorlatilag város a városban, látogatása hosszabb időt igényel (fél nap), ha minden részét fel szeretnéd tárni. Bár 4 várudvarból áll, a leghíresebb a harmadik, mely évszázadokig női-részként működött. Igen jól sejted, ez volt a hárem. A férfiak számára ez a hely a legpikánsabb fantáziák és sikamlós álmok forrása volt, hiszen olyan titkokat rejtett (legalábbis így képzelték), olyan képeket zárt falai közé, melyekről ők nem tudhattak semmit. Az a hír járja, hogy a hárem falai szinte át vannak itatva női intrikákkal és rejtélyekkel.

Nyitva tartás: Keddi napokon a múzeum zárva van.

Téli időszak: Október 2. – április 2., 09:00 – 16:45

Nyári időszak: Április 1. – október 2., 09:00 – 18:45

A belépőjegy ára: Topkapı palota múzeum: 72 TL (kb. 3660 HUF)

Hárem: 42 TL

Hagia Irene mecset: 36 TL

A Fedett Bazár (Grand Bazaar)

Gondoltad volna, hogy 1200 árus egy helyen felejthetetlen vizuális élmény is lehet? A Grand Bazaar-t nemcsak azoknak ajánljuk, akik vásárolni szeretnének, ideális színtere a török temperamentum és dizájn megismerésének. Bár, az igazat megvallva, az 58 folyosó közötti séták alatt csak kevesen tudnak ellenállni a gyönyörű lámpásoknak, ékszereknek, édességnek… És ne felejtsd el: ami itt olcsó, az lehet olcsóbb is, szóval alkudj ezerrel!

Nyitva tartás: Hétfő – szombat, 09:00 – 19:00

A Szulejmán-mecset

A Suleymaniye-mecset látogatói szerint a mecset szépsége és békéje különös módon inspiratívan hat. Isztambul harmadik hegyén épült 1550-ben, ötvözve az iszlám és a bizánci építészet legszebb elemeit. A mecset az évek során súlyos károkat szenvedett, többek között az I. világháború idején egy tűz miatt, mivel a kertjét fegyveres raktárként használták. A 20. század közepén restaurálták.

Nyitva tartás: 09:00 – 11:15, 12:45 – 14:15, 15:15 – 16:45, pénteken zárva 10:30 – 13:45 között

Az Elsüllyedt Palota

Az Elsüllyedt Palota a Bazilika Ciszterna romantikusabb elnevezése. Ha olvastad Dan Brown Infernóját és még tisztán élnek benned az emlékek a regényről, ezt a helyet felismernéd akkor is, ha nem is sejtenéd, hová kerültél. Nem tudjuk, hogy ez Dan Brown zseniális írói tehetségéről tanúskodik-e vagy a hely egyediségéről, győződj meg róla te magad.

Nyitva tartás: 09:00 – 17:30

A belépőjegy ára: 20 TL

A Galata-torony

1348-ban, amikor felépült a Krisztus tornyának is nevezett Galata-torony, ez volt Isztambul legmagasabb épülete. Ma már ezt a címet a kevésbé spirituális Anhill Residence ikertornyai birtokolják. De a Galata még mindig tökéletes kilátást nyújt az óvárosra és a környékére.

Nyitva tartás: 09:00 – 19:00

A belépőjegy ára: 35 TL

Isztambul 37 900 Ft

✅ Pegasus ✅ időpontok: január – március között ✅ 20 kg poggyász

Budapest Közv. járat Isztambul Közv. járat Budapest
37.900 Ft-ért Foglalj

Kattintson a megjegyzésre

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Útmutató az istenek szigetére, Balira https://t.co/IiOe6GHxySMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Leálltak az EasyJet kereskedelmi járatai https://t.co/2k5EvRcA9iMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Mentesítő járatok indulnak szerdán az USA-ból és Kanadából https://t.co/FYXn3tn9Q9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Kóla piszoárban, avagy 5 furcsa kávézó szerte a világban… https://t.co/eKvbiumj9BMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Várhatóan teljesen leáll az utasforgalom a budapesti repülőtéren https://t.co/DC52uYkY36Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Vulkáni vacsora a szabadság 9 árnyalatában. Ja, bocs, szigetén. Azori-szigetek, megyünk! https://t.co/WVa4kPo384Mennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Milyen hatással van a klímaváltozás a világ emlékműveire? https://t.co/iLCAIJrkhAMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
A LOT április 11-ig törli az összes járatát https://t.co/7zEEJ7F2q4Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Felfüggeszti budapesti járatait a Wizz Air https://t.co/PHHG28J5g8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
A 40 legnépszerűbb úti cél a világon https://t.co/0HhUaSJI6bMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top