Connect with us

Hírek

Gyakran ismételt kérdések: a külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk(?)

Gyakran ismételt kérdések: a külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk(?)

Gyakran ismételt kérdések és válaszok. A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk

Alapvető szabályok

 • A külföldről hazatérőknek továbbra is karanténba kell vonulniuk. A karanténkötelezettség alóli mentesítést csak két negatív PCR-teszt birtokában kérhetik az utasok. Az első ilyen vizsgálatként figyelembe veszik a schengeni tagállamok valamelyikében, az Egyesült Államokban vagy Kanadában végzett tesztet, de a második negatív eredményig fennáll a karanténkötelezettség.
 • Azok, akik felgyógyultak a koronavírusból és ezt igazolni is tudják, hat hónapig mentesülnek a karanténkötelezettség alól. A koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolványról itt írtunk.

Ha mentesülni szeretnél a karantén alól

 • A Magyarországra történő belépést követően, amennyiben az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapította meg, öt napon belül legalább 48 óra időkülönbséggel, 2 alkalommal elvégzett negatív PCR-tesztek megléte esetén van lehetőség a karantén alóli mentességhez. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • A magyar hatóságok csak akkreditált laboratóriumokban készült PCR-tesztek eredményét fogadják el. A mintavétel céljából felkereshető intézmények listája a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található. A mintavételről érdemes jó előre telefonon egyeztetni, hogy legyen megfelelő, szabad tesztidőpont.
 • Decembertől már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is lehetőség van koronavírus-teszt elvégzésére, ennek pontos menetéről itt olvashatsz: Hogyan működik a repülőtéri tesztelés?
gyakran ismételt kérdések

További információk, beutazás Magyarországra:

 • A külföldről történő belépéskor nem kell külön közigazgatási határozatba foglalni a hatósági házi karantén elrendelését, hanem azt a törvény erejénél fogva automatikusan meg kell kezdeni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Magyarországra érkezőknek a határellenőrzést végző rendőrrel kell tudatniuk, hol kívánják teljesíteni karanténkötelezettségüket. Ezt követően pedig – amennyiben rendelkeznek megfelelő eszközzel – egy úgynevezett karanténszoftvert is le kell tölteniük, amelynek segítségével a rendőrség ellenőrizheti a hatósági házi karantén betartását. Azokban az esetekben, amikor a helyszíni ellenőrzés másként nem hajtható végre, a karanténra kötelezettek kötelesek beengedni a lakásukba a rendőröket.
 • A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el. Szintén beléphetnek az ebben a 30 kilométeres sávban élő magyarok is, ha 24 óránál kevesebbet tartózkodtak a szomszédos állam határától számított 30 kilométeres sávban. Az üzleti céllal érkezők bármely állam területéről beléphetnek Magyarországra.    
 • A külföldiek tranzitáthaladása belépéskor egészségügyi vizsgálatot követően engedélyezett, ha fertőzés gyanúja nem merül fel, a belépő rendelkezik a schengeni határellenőrzési kódexben előírt beutazási feltételekkel, igazolja utazásának célját, célországát, és a célországhoz utazás útvonalán fekvő szomszédos államba a belépése biztosított. A tranzitforgalom csak meghatározott útvonalon lehetséges, csak bizonyos pihenőkön megállva, és legfeljebb 24 óráig.     

(Forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top