Connect with us

Hírek

Hogyan működik a repülőtéri tesztelés? Bécs, Budapest és Prága egyaránt kínál PCR és antigén teszteket

Hogyan működik a repülőtéri tesztelés? Bécs, Budapest és Prága egyaránt kínál PCR és antigén teszteket

Hogyan működik a repülőtéri tesztelés? A bécsi repülőtér az elsők között volt tavaly, mikor elindította a koronavírus-tesztek elvégeztetésére vonatkozó programját. Nem sokkal később a prágai reptér is csatlakozott, decembertől pedig, már a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is lehetőség van koronavírus-teszt elvégzésére

Budapest

Milyen PCR tesztet végeznek?

A hatóságok által nemzetközileg is elfogadott koronavírus tesztet a reptér akkreditált laborpartnere, a Neumann Labs végzi. A mintavétel orr nyálkahártyából történik steril mintavételi pálcával.

Milyen antigén gyorstesztet végeznek?

A WHO által elfogadott Abbott Panbio antigén gyorstesztet használják, melynél az orr nyálkahártyájából veszik a mintát egy steril mintavevő pálcával. A teszt COVID-19 antigénre való specifitása 93,3%, szenzitivása 99,4%. Az antigén gyorsteszt azt mutatja meg, hogy a mintavétel időpontjában Ön fertőzött-e.

Milyen antitest tesztet végeznek?

Clungene antitest tesztet is végeznek, ujjbegyből vett vérmintából. Ezzel a teszttel a szervezetben kimutatható ellenanyagot vizsgálják, az IgG érték pozitív eredménye esetén az Ön szervezetében elindult a válaszreakció a vírusra. A teszt szenzitivitása 97,4%.

A repülőtéri teszteléssel kapcsolatos legfontosabb információk:

 • A PCR tesztet, vagy antigén gyorstesztet időpontfoglalás nélkül lehet elvégeztetni. A tesztek elvégzéséhez csupán online regisztráció szükséges, amely okostelefon vagy számítógép segítségével elvégezhető a https://bud.umedhub.com/ weboldalon.
 • A PCR teszt eredményéről a tesztet követő 24-48 órán belül elektronikus értesítést kapnak a szűrést igénybe vevők. A PCR teszt hatóságilag meghatározott ára 19.500 Ft.
 • Az antigén gyorsteszt eredményéről a tesztelést követő 15-20 percben, szintén e-mailben tájékoztatják a tesztelt személyt. Az antigén gyorsteszt ára 11.000 Ft.
 • A teszteredmény igény esetén magyar és angol nyelven is kérhető.
 • A regisztrációt követően a felhasználó e-mailben megkapja azt a QR-kódot, amelyet a helyszínen, érintésmentesen beszkennelhet, bankkártyával kifizeti a tesztelést, és azonnal megkapja a sorszámát.
 • A hatályos kormányrendelet értelmében a külföldről érkező magyar állampolgár 2 negatív PCR teszt elvégzésével mentesülhet a karanténkötelezettség alól.
repülőtéri tesztelés

Bécs

Ausztriában jelenleg részleges lezárások vannak. A szállodák, vendéglátó egységek zárva vannak. A turisztikai célú utazás a jelenleg érvényben lévő döntések értelmében azonban nem lehetséges.

2021. január 15. óta előzetesen regisztrálnia kell („Utazás előtti engedély”), mielőtt Ausztriába utazna. Határátlépéskor a regisztráció visszaigazolását elektronikusan vagy nyomtatott formában be kell tudni mutatni. A beutazáshoz szükséges nyomtatvány itt érhető el.

Az általános belépési szabályok az alábbiak:

2020. december 19-től Ausztriába korlátozásmentesen (teszt és karanténkötelezettség nélkül) kizárólag az alacsony kockázatú országokból lehet beutazni. Más országokból történő beutazások esetén minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulni, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. Az Ausztrián keresztül történő tranzitálás azonban továbbra is korlátozás nélkül lehetséges marad.

A repülőtéri teszteléssel kapcsolatos legfontosabb információk:

 • A PCR-teszteket és az antigénteszteket közvetlenül a bécsi repülőtéren, az Office Park 3-ban hajtják végre. Regisztráció csak az említett épület földszintjén lehetséges. Előzetes időpont foglalás nem lehetséges.
 • A PCR-teszteket munkanapon 08:30 és 16:30 között, szombaton pedig 09:30 és 11:30 között végzik. A vizsgálatokat csak olyan személyeken végzik el, akiknek nincsenek COVID-19 tünetei (láz, köhögés stb.), Vagy nem érintkeztek COVID-19 beteggel.
 • A terminálban mindenkinek az arcot és szájat eltakaró maszkot kell hordania. Ajánlott az FFP2-es típusú maszk használata, egyes helyeken csak ezt a típust fogadják el.
repülőtéri tesztelés

Prága

2021. január 25-től Magyarország narancssárga besorolást kapott a Cseh Köztársaság járványbiztonsági besorolási rendszere szerint. A narancssárga besorolás azt jelenti, hogy ugyanolyan feltételekkel léphetnek be a narancssárga besorolású országok állampolgárai Csehországba, mint a járvány kitörése előtt.

A repülőtéri teszteléssel kapcsolatos legfontosabb információk:

 • A prágai reptér közvetlenül a helyszínen kínál tesztelési lehetőséget.
 • A terminálokat összekötő folyosó nyilvános területén a tesztelés minden nap 4:00 órától éjfélig érhető el.
 • A tesztelési szolgáltatást a GHC Genetics nyújtja. A GHC Genetics szabványos RT-PCR COVID-19 tesztjének ára 1750 cseh korona / 65 euró. A 2 órán belül eredményt hozó Expressz teszt ára 7500 cseh korona / 280 euró. Az antigénteszt a prágai repülőtéren INGYENES.
 • Minden tesztelési pontnál elfogadnak kártyás és készpénzes fizetést is. A fizetés cseh koronában vagy euróban elszámolva történik.
 • A PCR-tesztje eredményét 12 óra múlva, de legkésőbb 24 órán belül kapja meg SMS-ben, vagy e-mailben. Ha az expressz kiértékelést választja, a teszteredménye a mintavételtől számított 2 órán belül megérkezik.
repülőtéri tesztelés

Ez is érdekelhet:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

 • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
 • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
 • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top