Connect with us

Hírek

Kiderültek a részletek: így lehet igazolni majd a védettséget

Kiderültek a részletek: így lehet igazolni majd a védettséget

Újabb részletek derültek ki a koronavírus elleni védettséget bizonyító igazolvány bevezetéséről a péntek éjjel megjelent kormányrendeletből.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány döntött arról, hogy a magyar állam védettséget igazoló okmányt vezet be. A megjelent kormányrendeletből most újabb részletek is kiderültek…

A koronavírus elleni védettséget igazoló kártyát többféleképpen is meg lehet kapni:

  • Akik megkapták a második oltást is. Az ő esetükben az érvényesség kezdete a második oltás beadásának időpontja, lejárati idő viszont nem lesz, mert az egyes vakcinák által nyújtott védelem időtartalmáról még nincs pontos információ. A beoltottaknak nem kell igényelniük a kártyát, azt automatikusan és ingyen meg fogják kapni postán keresztül.
  • Akik igazoltan átestek a fertőzésen. Az ő esetükben az érvényesség kezdőnapja a kórház elhagyásának napja, a pozitív PCR-teszt utáni első negatív teszt vagy a pozitív teszt utáni karantén tizedik napja.
  • Akik tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel estek át a fertőzésen, ezért nincs erről igazolásuk. Az ő esetükben az érvényesség ideje négy hónap lesz (ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy valaki korábban valóban fertőzött volt). Fontos, hogy míg az első két csoportnak ingyenes lesz az igazolvány, a harmadik csoportba tartozók költségtérítés fejében igényelhetik. Ennek összege 11 ezer forint, de ki kell fizetni a védettségi igazolvány kiállításának 3000 forintos összegét is.

Azoknak, akik nem az oltás miatt kapnak igazolást, hanem azért, mert már igazoltan átestek a fertőzésen, lesz érvényességi idő is a plasztikkártyájukon. Az érvényesség dátuma az ő esetükben, idézzük : „(a) fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napjával, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjával egyezik meg.”

Applikáció a védettség igazolására

A tervek szerint a védettséget az igazolványon túl, applikációval is igazolni lehet. Az applikáció az érintett azonosítását követően igazolja majd az érintett oltottságát. Az applikáció az oltott nevét, az érintett TAJ-számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

Fontos, hogy a kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt lesz csak érvényes, és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazni fogja.

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.

(Forrás: magyarkozlony.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (2 votes)
Kattintson a megjegyzésre
To Top