Connect with us

Uncategorized

Málta – útmutató azoknak, akik unják a strandolást (15 király programlehetőség)

Málta – útmutató azoknak, akik unják a strandolást (15 király programlehetőség)

Málta nagyszerű. Konzervatív, de érezni benne az olasz temperamentumot. Csendes, de nem álmos. Telis-tele természeti kincsekkel, erőteljes történelmi emlékekkel, barátságos emberekkel, színekkel és nyárral. Nem túl nagy, területe csupán 320 km2, s 3 szigetre oszlik: a fő Máltára, a csendesebb Gozo-ra és az aprócska Comino-ra. És ez a te Máltád – útmutató azokra a napokra, amikor már nagyon belefáradtál a semmittevésbe.

Akciós repjegyek Máltára:

1. Vásárolj Marsaxlokk-ban

Marsaxlokk egy idilli halászfalu, telis-tele jó szálláslehetőségekkel. Ha azonban nem keresel szó szerint eldugott menedéket a világ elől, akkor elég, ha egy egynapos kirándulás keretén belül látogatod meg. Színes kikötője mentén minden vasárnap nyüzsgő halpiacok nyílnak, ahol az ízletes helyi termékek mellett napszemüveget, fürdőruhát, és egyéb csecsebecséket vásárolhatsz. De ne felejts el alkudozni! Vásárlás után sétálj egyet, ebédelj az egyik teraszon és fedezd fel a város rejtett szépségeit. Úszhatsz is Marsaxlokk-ban, de ne számíts semmiféle part menti turisztikai attrakcióra. A strandokon a helyiekkel fogsz osztozni.

2. Élvezd a régi főváros csendjét

Valletta, Málta fővárosa, egyszerűen mesés. Régebben ez a szerep a szintén varázslatos Mdina-é volt. De azért kicsit mégis más. Míg a jelenlegi fővárosban minden sarkon fényképezkedő turistákat láthatsz, addig Mdina a „csendes város” szinonimája. Ideális romantikus sétákhoz, de ha a barokk építészet híve vagy, akkor is imádni fogod. A katedrálisától nem messze találsz egy neogótikus építményt is, ami Máltán nagyon ritka.

3. Fedezd fel az új főváros titokzatos földalatti életét

Mdina után térjünk most át a jelenlegi fővárosra, Vallettára. Amint ideérkezel, nyilvánvaló lesz, miért is olyan népszerű. Szépsége nem csak legenda, ez a város valóban olyan erős vizuális élményt nyújt, amire sokáig emlékezni fogsz. Csak kevesen tudják azonban, hogy a város alatt egy ősi alagút is rejlik, egy egész elfeledett világgal együtt… Még mindig folynak a viták ezeknek a földalatti járatoknak az eredetéről. Egyesek azt állítják, hogy védelmi funkciójuk volt, míg mások azt, hogy egy nagyon fejlett 16. századi szennyvízrendszer maradványai.

4. Vessz el az arany ölelésében

Minden máltai idegenvezető elküld majd téged a fővárosba, különösképpen azért, hogy megnézd a szabadtéri látnivalókat. Könnyű elfelejteni, hogy bent is lehetnek érdekes látványosságok. A Teatru Manoel egy 1732 óta működő színház és múzeum. Belsejét elsősorban az aranyozott díszítés teszi egyedivé, így a nagytermét is, melynek esztétikai összbenyomását a kék árnyalatai egészítik ki. Vess pillantást az udvar márványlépcsőjére és bárjára is. A hab a tortán pedig az lesz, ha jegyet vásárolsz az egyik előadásra, s így teljes mértékben kiélvezed a színház autentikus hangulatát.

5. „Ismerkedj meg” a Szent István-székesegyház holttesteivel

Maradjunk még egy kicsit Vallettában. Ha te is azon utazók közé tartozol, akiknek minden városban meg kell látogatniuk legalább egy szent épületet, akkor ez legyen a Szent István-székesegyház. Már az a tény is csábító, hogy egy Caravaggio festmény fogad ajtói mögött. A 16. századi templom hangulatát csak fokozza a „Memento mori” üzenet, amely a padlón lévő csontvázak képei közül kiált feléd.

6. Menj vissza a föníciaiak idejébe

A „Három városnak” is nevezett máltai jelenség Senglea-ból, Cospicua-ból és Vittoriosa-ból áll. Valaha erődítményként szolgáltak, ma pedig egy remek történelmi látványosságként. Senglea és Cospicua romantikus tengerparti sétányaikról ismertek, de Vittoriosa szépsége viszi a prímet mindhárom közül.

7. Emlékezz az Azure-ablakra

Emlékszel azokra a régebbi máltai képeslapokra, vagy háttérképekre a csodás máltai Azure Window-ról? Az utolsó ilyen képek azonban 2017 márciusában készülhettek, amikor is az erős szélvihar megsemmisítette. Szerencsére a Dwejra-öböl Gozo szigetén továbbra is varázslatos hely. Az egykori „Azure Window” közekében gyönyörű, természetes, sós vizű medencékben is úszhatsz.

8. Ne csak bajtrát igyál, hanem bort is

Teljesen gyakori, hogy egy átlagos európai turista már a vakációja első estéjén intenzíven érdeklődik az adott ország helyi alkoholja iránt. Máltán ez a bajtra, egy fügelikőr. Emellett valószínűleg egyetlen itallapot sem találsz majd az országban Cisk sör nélkül. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy Máltának minőségi borvidékei is vannak. Ne felejtsd el tehát a friss tenger gyümölcseit egy pohár Chardonay-al párosítani. Vagy akár egy egész üveggel. Ahogy szeretnéd.

9. Menj börtönbe

Gozo fővárosa, Victoria mindenképpen megér egy látogatást. Kellemes változás lesz a turistákkal teli Máltáról átlépni a konzervatívabb és csendesebb Gozo-ra. Mint egy pihentető hétvége egy fárasztó, városban töltött hét után. Itt található például a Katidral nevezetű erőd, amelyben egy régi börtönt is találsz.

10. Tekintsd meg a hatalmas templomokat, amelyek nem csak „egyszerűen hatalmasak”

Gozo-nak van egy másik érdekes történelmi látványossága is, a Ggantija. Ez egy kőkorszakból származó templom együttes, melynek nevét úgy fordíthatnánk, hogy „hatalmas”. A 2 szentély mérete valóban rendkívüli, és ez a tulajdonságuk még jobban lenyűgöz majd, ha figyelembe veszed, hogy a kerék felfedezése előtt épültek. Próbálj majd meg rájönni, hogyan.

11. Látogasd meg a holttestekkel teli katakombákat

Bár a konzervatív mentalistásáról is ismert Málta a világ egyik legbiztonságosabb országa, mégis megvan a maga sötét oldala is. A fentebb említett katedrális csontvázakkal teli padlója és a hátborzongató börtön után egy újabb hasonló látnivalóhoz érkeztünk. A temetők minden kultúra megszokott (vagyis, inkább elkerülhetetlen) részei, legtöbbünk mégis vonakodik tőlük. Máltán viszont több száz római kori katakomba rejlik, amelyeket azért hoztak létre, mert az akkori törvények tiltották a holttestek városhoz közeli eltemetését.

12. Készíts király képeket a lenyűgöző kilátásról

Az első lépés a főváros, Valletta közelében rejlő Upper Barrakka Garden felkeresése. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a „3 városra” és a híres Grand Harbour-ra is.

13. Találd meg a kék minden árnyalatát Comino szigetén

Comino Málta legkisebb lakott szigete, lakossága összesen 3 fő. Legfőbb büszkesége a Kék Lagúna, amely az ország egyik legnépszerűbb látnivalója. Kevesebben ismerik azonban Comino víz alatti barlangjait. Ha nem félsz a merüléstől és szívesen elmerülnél a kék árnyalataiban egy kis csillogással kombinálva, ez a sziget könnyen a kedvenced lesz.

14. Látogasd meg a Kacsafalut

Máltának van egy igazán egyedülálló falucskája, rengeteg lakossal, noha nem emberivel. Manoel szigetén található, Gzira közelében (5 perces sétára a Manoel island Bridge-n keresztül). A neve Duck Village, azaz Kacsafalu – valószínűleg már sejted, hogy milyen lények uralják. Nem kell félned – a falu kacsái szelídek és hozzászoktak az emberekhez.

15. Fedezd fel Popeye otthonát

Popeye tengerész a 20. század gyermekeinek kedvenc figurája volt. Történetét többször is feldolgozták, s ha valaki rajongója az 1980-as verziónak Robbie Williams alakjában, biztosan emlékszik a festői tengerparti falucskára, ahol élt. Ma már csak népszerű turisztikai látványosság, a Popeye Village nem egy igazi falu, csupán filmes kellékként épült.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top