Connect with us

Magazin

Málta télen is tele van meglepetésekkel. Mit is rejteget?

Málta télen is tele van meglepetésekkel. Mit is rejteget?

Könnyen megközelíthető, vonzó árakkal és tele élményekkel. Málta azon kevés mediterrán úti célok egyike, amely a közvetlen járatoknak köszönhetően egész télen elérhető. Mi pedig igyekszünk ihletet adni arról, hogyan is élvezheted igazán a nyaralásodat a Földközi-tenger szívében, holtszezonban is. Málta ugyanis télen egyaránt csábító, különösen ha kalandor vagy és szereted a természetet!

Akciós repjegyek Máltára:

A séták kellemesebbek a holtszezonban

Amint a forró nyár őszbe fordul, a máltai szigetcsoport kizöldül és kivirágzik. Ez kétségkívül a tökéletes időszak minden aktívabb turista számára. A szigeteken ilyenkor sokkal kellemesebb sétálni, mint forró nyáron, s a parkok és kertek is sokkal szebbek.

Vidd magaddal a partneredet, családodat vagy ismerőseidet és fedezzétek fel a főváros leghíresebb kertjeit. Hiszen a legszebbek pont a fővárosban, Vallettában találhatók. Híresek például a felső és alsó Barakka kertek, amelyekből lenyűgöző kilátás nyílik a helyi Grand Harbour-ra. A johannita rend lovagjai is már felkeresték ezt a pihenőhelyet, itt az ideje, hogy te is a nyomukba lépj!

Évente több, mint 300 napsütéses nap

Máltán télen 15-20 fok körüli a hőmérséklet, és évente több, mint 300 napon át süt a nap. Tehát feleslegesen aggódnál afölött, milyen lesz az időjárás a kirándulásod során. Ugyanez a helyzet a tenger hőmérsékletével is. A leghidegebb hónapokban sem süllyed 15 fok alá, így a búvárkodás is egész évben lehetséges.

Ha már a búvárkodásnál tartunk…

Málta már jó ideje a búvár desztinációk élvonalában van nemcsak Európában, hanem az egész világon. Tiszta és nyugodt tengerében a látótávolság akár 30 méter is lehet, s a veszélyes tengeri lényekkel való találkozás valószínűsége rendkívül alacsony, így tökéletes feltételeket teremtve a kezdőknek. Ugyanakkor a tapasztalt búvárok is rengeteg kihívást jelentő merülés közül választhatnak. Ilyen például a Ghar Lapsiban való 12 méteres merülés, vagy az 50 méter mélységben fekvő víz alatti alagút a Lantern Point-ban.

Számos jó minőségű búváriskolát találsz a szigeten, amelyek különböző tanfolyamokat és egyéb programlehetőségeket kínálnak.

Ha kísérő nélkül merülnél, az minimum kettesével és egy PADI Advanced Open Water tanúsítvány vagy hasonló dokumentum (CMAS, Two Star Diver, BSAC) bemutatása esetén lehetséges. Az időjárási viszonyoktól függően a búvárközpontok valamelyikében is érdemes érdeklődni, hogy az adott pillanatban hol alkalmas merülni.

Máltán sziklát mászhatsz, lovagolhatsz és szafarin is részt vehetsz

Ha inkább a szárazföldön maradnál, itt is számos lehetőség közül válogathatsz. A hegymászóutaktól kezdve a lovagláson át egészen a jeep szafarikig.

Karácsony Máltán, még hozzá melegben? Miért is ne?!

A katolikus Málta szigetén a karácsony az év egyik legfontosabb ünnepe. A máltaiak templomba járnak, karácsonyi dalokat énekelnek és szó szerint mindent feldíszítenek. Itt különösen népszerűek a betlehemek, amelyek az utcákon és minden helyi házában egyaránt megtalálhatóak.

Amit itt viszont nem találsz meg, azok a tipikus karácsonyi ételek. Általában egész családok gyűlnek össze karácsony estéjén, nagyon gyakran éttermekben. Helyi viszonyok szerint ez körülbelül tizenöt-húsz főt és egy kiadós lakomát jelent. Gyakran felszínre kerülnek a brit uralom maradványai is, például egy tipikus angol karácsonyi puding formájában.

Csakúgy, mint nálunk, a családias és meghitt karácsony után jön a kötetlen szilveszteri mulatság. Sok esemény közvetlenül Vallettában és a szomszédos Florian-ban zajlik az utcákon, és a belépés általában ingyenes. Nem kell félni a téltől, náluk tartósan 15 fok körül alakul a decemberi hőmérséklet.

A legtöbb múzeum és műemlék nyitva tart

Akár a National War Museum-ba készülsz a St. Elmo erődben, Szent Péter katakombáihoz vagy valamelyik őskori templomhoz, az ajtók nyitva állnak előtted. Málta múzeumainak és műemlékeinek nagy részét a Heritage Malta kezeli, aktuális nyitvatartási időket az alábbi linken találsz.

Talán már kitaláltad, hogy a történelem szerelmesei miért is szeretik úgy Máltát. Nem sokat tudunk a szigetekre közel 8000 évvel ezelőtt érkezett lakosokról. Az ókori építészek még a piramisoknál is régebbi, titokzatos templomokat hagytak itt, amelyekkel kapcsolatban még a mai napig rengeteg a megválaszolatlan kérdés.

A legtitokzatosabb alkotás azonban a föld felszíne alatt található. Ez a Hypogeum Hal-Saflieni Tarxien-ben. A sziklába vájt háromemeletes folyosókból és csarnokokból álló együttes, amelynek rendeltetéséről a tudósok máig nem tudnak megegyezni, biztosan megér egy látogatást. A mikroklíma megőrzése érdekében a látogatók száma szigorúan korlátozott, a látogatást így jóval előre le kell foglalni.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top