Connect with us

Magazin

Öt túra Máltán, melyekkel átélheted a legszebb tengeri kilátást

Öt túra Máltán, melyekkel átélheted a legszebb tengeri kilátást

A mediterrán szigeten, amely mindössze 640 kilométerre fekszik Olaszországtól, több világ izgalmas kombinációját fedezheted fel – találsz ott európai, afrikai és közel-keleti vonásokat is. A természet gyönyörű és sokszínű, különösen tavasszal és nyáron. A part számos ösvényt kínál különböző történelmi emlékművekhez, városokhoz és falvakhoz. A szigetország nyújtotta lenyűgöző kilátásokat is könnyedén elérheted pár rövid túrával. Nem tudod, merre indulj? Íme, 5 gyönyörű túraútvonal, melyektől eláll majd a lélegzeted!

A Marsascala városkájától a Marsaxlokki-öbölig

A keleti parton egy viszonylag nem megerőltető, rövid sétába vághatsz bele, amely gyönyörű kilátást ígér. A túra a fővárosból könnyen megközelíthető Marsascala halászfalucskájából indul. Ha megpillantod a szigetország hagyományos, luzzu-nak nevezett hajóival teli kis kikötőt, akkor jó helyről indulsz. Haladj tovább a tengerparton, és az utolsó mólók után a városka gyönyörű tájba nyúlik. Ezután sétáld át a két öblöt és vess pillantást a csak hajóval megközelíthető kis partokra és szigetekre is.

Marsascala városa

Viktoriánus erődítmények (Victoria Lines)

A britek 1897-ben fejezték be a Viktoriánus erődítményeket (másnéven Victoria Lines). Az erődítmény a sziget északi felén keletről nyugatra húzódik. A „Nagy Hibának” nevezett természetes geológiai konformációban épült – viszonylag meredek lejtőkkel és sűrű, sötétzöld növényzettel. A túra nagy részét az erődítmény képzi, bár a komplexum már nem folyamatos a modern építkezések és természetes megkárosodás miatt. A séta gyönyörű kilátást nyújt Málta szigetére – házak, völgyek, mezők és a kihagyhatatlan azúrkék tenger.

Túra a nyugati parton – Gozo

Ez a viszonylag rövid séta Gozo szigetén nagy kitartást igényel ugyan, de cserébe gyönyörű látvánnyal jutalmaz. A San Raflu-tónál kezded meg a túrát, amely egyike Málta kevés állandó víztesteinek. Zöldellő növényzetével a partján egy oázis hatását nyújtja a környező poros táj közepén. Nyugat felé tartva az út magas sziklák mentén vezet a tengerpartra. A szárazföldön a fehér szín egyesül a zölddel és a barnával, balról azúrkék színekben pompázik a Földközi-tenger s alulról hallani, ahogy a hullámok a sziklákhoz csapódnak. Félúton, Málta legnyugatibb pontjának tetején megtalálod az ősi Ras il-Wardija-t. Az épület kinézete egy titokzatos, kőbe vésett barlangra emlékeztet – egyetlen szobából áll, több vésettel a falain.

A túra fénypontja azonban az 1652-ben épült Dwerja-torony, melynek tetejére jutva lélegzetelállító kilátást fogsz tapasztalni.

Gozo szigete

Rövid séta Gozo szigetén

Ez a rövid ösvény szintén Gozo szigetén át vezet, s a legészakibb pontjától, a Raqqa Point-tól indul. A sziklákat mosó kristálytiszta víz a búvárok kedvelt helye. Egy szeles napon azonban a hullámok valóban veszélyesek ezek a szakaszon. Ha kelet felé tartasz, érdemes elsétálnod egy újabb érdekes látnivalóhoz – egy 350 éves, sziklába vájt, sakktáblás mintájú sótartóhoz. Hamarosan eléred a Ghasri-völgyet, egy mészkőbarlangban elhelyezkedő keskeny szurdokot. Az alján egy gyönyörű, kristálytiszta természetes tó található, ahol bátran úszhatsz is egyet.

Természetes tó Gozo szigetén

„Hosszú” körtúra Málta szigetén

Ez a „hosszú” túra 3 részből áll: a Mdinából Rabatba vezető útból, majd Rabatból Dinglibe, végül pedig a Dingliből a Blue Grotto-ig vezető útból. Ha úgy döntesz, megbirkóznál az egész túraútvonallal, készülj fel egy egész napos kirándulásra és ne hagyd otthon a túrabakancsod! Az egész túra felejthetetlen, egyedi élményt nyújt. Az útvonalat akár két külön részre is oszthatod – az első két részt egy napon, a harmadikat pedig külön. Valahogy így nézne ki:

Első rész – a szárazföldtől a tengerpartig

Hagyd el Mdinát és indulj nyugatra Rabat felé. Már itt gyönyörű kilátásokban lesz részed, s a virágokkal teli erkélyek csak fokozzák a látványt. Ezután kilépsz a városból és a fehér sziklák mentén kisétálsz a nyílt vidékre, amely tavasszal szintén elvarázsló piros és sárga virágokkal van borítva. Bár nyáron nem sok marad belőlük, a hely így is nyugodt és kellemes légkört biztosít. A túra nagy része kiépített utakon vezet, de így sem fogsz sok autóval találkozni. A távolban megpillanthatsz pár keresztet is, amelyek történelmi templomok helyeit jelzik. Kevesebb, mint egy óra alatt eléred Rabatot, a fákkal és helyi üzletekkel tarkított csendes városkát. Ha csak a túra első részét tervezted be aznapra, megállhatsz a Római Háznál és a Szent Pál katakombáknál is.

Rabat, Málta

Ezután Dinglibe indulj. Ez az útvonal gondoskodik arról, hogy elkerüld a forgalmat és a főbb csomópontokat, így zavartalanul élvezve a túrát. Itt már kevésbé egyenletes a táj, kissé magasabb dombokkal és meredekebb lejtőkkel. Ha szerencséd van, észre fogsz venni pár, a sűrű zöldbe rejtőzött csordogáló patakot is. Dingli az utolsó város, amely mellett elhaladsz a túrád befejezése előtt.

Második rész – a tengerpart

Nem messze Dinglitől megpillanthatod a Földközi-tengert. A következő szakasz, amely délnyugatra visz téged egészen Málta legdélibb partjáig, akár 4 órát is igénybe vehet. A túrád alatt rengeteg érdekes helyre fogsz bukkanni, beleértve a bronzkori gabonaerőket, a Hagar Quim templomokat és a Tal-Hamri tengerparti tornyot is. Ne felejtsd el meglátogatni a Szent Mária Mandolna-kápolnát sem – az épülete egy sziklás síkságra épült, gyönyörű kilátással a tengerre.

Dingli sziklái, Málta

Ha továbbhaladsz, a táj hirtelen drámai sziklákkal végződik, amelyek büszkén magasodnak a tenger felett. Kevésbé szeles napokon tisztán hallani, ahogy a hullámok összecsapnak alattad. Érdekes úti cél a Boldogságos Szűz Mária-templom is. A templom egy völgyben található, több apró parasztház mellett. A minimalista, szürke épületnek nincsenek újonnan épült falai, és a teteje is hiányzik.

A túra az éles sziklákkal körülvett Triq Il-Madonna Tar-Ruzarju nevű épületegyesületnél ér véget. Itt van lehetőséged csónakot is bérelni, amellyel néhány perc alatt eljuthatsz a Blue Grotto tengeri barlanghoz, ahol megjutalmazhatod magad egy frissítő úszással a hosszú út után.

Blue Grotto, Málta

Repjegyek Máltára:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top