Connect with us

Magazin

Hangolódj az ünnepekre! Legszebb karácsonyi vásárok a közelben

Hangolódj az ünnepekre! Legszebb karácsonyi vásárok a közelben

Tudjuk, hogy a karácsony szó még korainak hangzik októberben, de mi már javában hangolódunk az ünnepekre! Amennyiben te is így érzel, s már azon töprengsz, melyik karácsonyi vásár nyeri el idén a szívedet, most megkönnyítjük a dolgod. Listánk olyan csodálatos vásárokat tartalmaz, amelyekbe nemcsak hogy azonnal beleszeretsz, de még a közelben is találhatóak, így nem kell messzire utaznod!

1. Bécs, Ausztria

Az előző években részben vagy teljesen eltörölt bécsi karácsonyi vásár most december közepétől újra megrendezésre kerül! Bécs legismertebb belvárosi terei megtelnek varázslatos ünnepi hangulattal, s a friss péksütemények és forró puncs illatával.

A legismertebb vásárrész a „Vienna Magic of Advent”, amely a Városháza előtti teret mesebeli világgá alakítja át, a park fáinak ünnepi megvilágításának köszönhetően. Bejáratánál magas, íves gyertyákkal díszített kapu fogad. Húzd fel jégkoridat is a Vienna Ice World-ben közvetlenül a vásár mellett, s korcsolyázd körbe a romantikusan megvilágított Városháza parkot – egy kihagyhatatlan bécsi élmény! A gyermekeket pedig a Christmas World várja körhintájával, betlehemes ösvényével és saját kis korcsolyapályájával.

Egy másik felkapott hely a Schönbrunni kastély előtti vásár, amelyet a karácsony elteltével újévi vásárrá alakítanak át. Hagyományos kézműves termékeket, kézzel készített karácsonyi díszeket, ünnepi koncerteket és rengeteg gyermekprogramot kínál minden látogatónak.

Időtartama: 2023. november 11-től 2023. december 26-ig

Bécsi vásár

2. Craiova – Királyi, Románia

A legjobb karácsonyi vásárok listáján nemrégiben először megjelenő Craiova Románia legjobb karácsonyi vására. A különböző eseményeket – piacot, koncerteket, workshopokat és ételstandokat – a város különböző pontjain szórták szét. Varázslatos megvilágításával (több, mint egymillió LED izzó) a craiovai vásár okkal nyerte el helyét a legjobb európai vásárok listáján.

A Városházával szemben található Mihai Viteazul tér jégpályává alakul át az ünnepek alatt, egy hatalmas karácsonyfa árnyékában. A Shakespeare Square-n a román kulináris specialitások keverednek a nemzetközi food truck-okkal, amelyeket villámvasút és gyermekjátékok vesznek körül.

Időtartam: 2023. november 17-től 2024. január 2-ig

Craiovai vásár

3. Prága, Csehország

Csehország legismertebb karácsonyi vására a Prága központjában található Óváros téren kerül megrendezésre. A város szívében található fabódék tucatjai karácsonyi árukat kínálnak, például hagyományos cseh üveggolyókat, üveggyöngyökből vagy szalmából készült kézműves termékeket, kézzel hímzett terítőket vagy fajátékokat.

A felnőttek a tipikus forralt borral tartják melegen magukat, míg a kicsik a tea vagy forró csoki közül választhatnak. Az éhesek karácsonyi kekszet, forró pörkölt gesztenyét, mézeskalácsot, vagy tipikus cseh grillkolbászt és egyéb nyársas ételeket vásárolhatnak.

Egy-egy kisebb vásárrészre is rábukkanhatsz a Kampa-szigeten, a Köztársaság-téren, a Havel piacon és a prágai vár előtt is.

Időtartam: 2023. december 2-tól 2024. január 6-ig

Prágai vásár

4. Poznań, Lengyelország

Lengyelország egyik legrégebbi városa, Poznań évszázadok óta minden ünnepi szezonban elkápráztatja vendégeit. A város régi piactere téli menedékké alakul, tele hópelyhekkel, téli finomságokkalnés kézzel készített csecsebecsékkel. A kereskedők sokféle gondosan elkészített játékot és dekorációt árulnak, de a finom pierogie-ket, füstölt sajtokat és meleg gulyást árusító bódék tűnnek ki igazán. A Nemzetközi Jégszobor Fesztivál minden évben a vásárral egy időben kerül megrendezésre, így Poznań szívét igazi karácsonyi csodaországgá alakítva.

Időtartam: 2023. november 18-tól 2022. december 22-ig

Poznani vásár

5. Nagyszeben (Sibiu), Románia

Nehéz lenne még egy olyan vidám ünnepi hangulatú várost találni, mint amilyen az erdélyi Nagyszeben. A tarka vásár a város szívében, a Piata Mare-n zajlik, a barokk építészet gyönyörű példáival körülvéve. A kereskedők ékszerek, kézműves dísztárgyak és finom csemegék hatalmas választékát árulják. Semmiképp se hagyd ki az egyedülálló bőrárukat kínáló bódékat sem. Ó, és említettük már, hogy van egy király jégpálya is?

Időtartam: 2023. november 17-től 2024. január 2-ig

Nagyszebeni vásár

6. Salzburg, Ausztria

A salzburgi karácsonyi vásár eredete a 15. század végére nyúlik vissza, amikor a helyiek a katedrális téren gyűltek össze, hogy egyszerű holmikat vásároljanak az ünnepi időszakra. Ma a híres adventi vásáron több, mint 95 bódé található, a teret elárasztó almás rétesek édes illatával, hagyományos fúvózenével és szikrázó fényekkel vegyítve. A karácsonyi dalok szerelmesei részt vehetnek a napi közös énekléseken is.

Időtartam: 2023. november 23-tól – december 24-ig

Salzburgi vásár

7. Krakkó, Lengyelország

Az ikonikus Posztócsarnok, a csodálatos Mária-templom és az emeletes középkori utcák tökéletes hátteret biztosítanak egy nyüzsgő karácsonyi vásárhoz Krakkó óvárosában. A helyi árusok rengeteg terméket kínálnak, a kézzel készített bolesławiec kerámiától és az édes főtt cukorkáktól egészen a friss fenyőkoszorúkig. De a piac egyik fő attrakciója a karácsonyi bölcsőverseny, ahol a betlehemes bölcsők és barokk templomok feldíszített újraalkotásait vonultatják fel a téren. A nyertesek a Krakkói Történeti Múzeumban kerülnek kiállításra.

Időtartam: 2023. november 24-től 2024. január 1-ig

Krakkói vásár

8. Zágráb, Horvátország

Az egyik legjobb karácsonyi vásárnak tartott Zágrebi Advent a horvát fővárosra helyezi a reflektorfényt az ünnepek alatt. A Jelacic-téren található, csillogó karácsonyfa alakot formázó szökőkút a fesztivál központi eleme és egyben a vendégek hangulatos találkozóhelye. A gyertyák és a lámpások fényt vetnek a szomszédos, fákkal szegélyezett utcácskákra, s utat mutatnak a jégpályához, jégszobrokhoz, pop-up bárokhoz, utcai étkezdékhez és zenei színpadokhoz. Adventkor egy „bolondozásnak” nevezett gasztronómiai rendezvényt is tartanak, ahol az emberek az utcán táncolva forralt bort és štrukle-t fogyasztanak.

Időtartam: 2023. december 2-tól 2024. január 7-ig

Zágrebi vásár

9. Pozsony, Szlovákia

Az év utolsó hetei Pozsony egyik legszebb periódusának számítanak, amikor az óváros minden este tele van életet ünneplő emberekkel. Több részre oszlik fel a karácsonyi vásár, de a két legnagyobb a Főtéren és a Hviezdoslav-téren található. Az ünnepi fényeken kívül a szlovák főváros legszebb építményeit is különleges megvilágításban láthatod egy vásár körüli séta során, mint például az UFO-t, a Szent Márton Dómot vagy a pozsonyi várat is.

Időtartam: 2023. november 21-től 2023. december 21-ig

Pozsonyi vásár

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top