Connect with us

Magazin

10 mennyei étel, melyet Lengyelország konyhájában találsz meg!

10 mennyei étel, melyet Lengyelország konyhájában találsz meg!

Szívesen eszünk. Finomat, sokat és minőségit. És szívesen utazunk. Most ezt a két csodálatos kedvtelést összekötjük és Lengyelországba invitálunk.

Advertisement

Szarlotka

Be kell, hogy valljuk, a lengyel szarlotka (ejtsd: sarlotka) erősen szubjektív okok miatt szerepel ennek a listának az első helyén, a cikk írójának édesszájúságát valamint mindenféle almával töltött kalácsok iránt érzett őszinte rokonszenvét tükrözi. Bár ennek a jabłecznik-nek, avagy almás pitének az elkészítési módja egy párizsi receptből indul ki, mára már a lengyel konyha egyik szimbóluma. Talán azzal is összefüggene, hogy Lengyelország ma a világ egyik legnagyobb almaexportja?

Kielbasa

Polska kielbasa, avagy lengyel kolbász. Ez az étel csak megerősíti a lengyel-magyar barátság erejét. Ugyanúgy, ahogy a mi hazánkba érkező turisták elég gyakran veszik tervbe a kolbászkóstolást, a lengyelországi útikönyvek is erre ösztönzik az odalátogatókat. Többféle közül válogathatsz, ott van például a wiejska vagy a kabanos, de kóstold meg a fehéret is (biała). Ja, és ha a nagyon csípőset szereted, akkor készülj fel arra, hogy picit csalódott leszel…

Bigos

Talán illúziórombolók leszünk most, de a bigos (ejtsd: bigosz) először New York-i utunk során került tányérunkra. A motivációnk lengyelországi barátunk kijelentése volt, mely szerint minden külföldi „disgusting”, azaz undorító jelzővel illeti ezt a tipikus lengyel ételt. Nos, hiszed vagy nem, életünk egyik legkellemesebb csalódása volt. Gyakorlatilag egy tál székelykáposztát tettek le elénk, de még milyen finomat!

Ogórki kiszone

Erről a csemegéről már írtunk egyszer, mégpedig a krakkói naplopós kalandunkról szóló cikkünkben. Megjegyeznénk és bevalljuk, akkor helytelen fordítás hibájába estünk, mivel az ogórki kiszone-ről mint kovászos uborkáról írtunk. Pontosítanánk: valójában pácolt uborkáról van szó, és főleg a kisvárosi élelmiszerek pultjain keresd a rágógumik mellett.  

Pierogi

Ismered a barátfülét? Vagy a derelyét? Valami ilyesmi a lengyel pierogi is, édesen és sósan is készítik. Millióféle változata van, ha tudni szeretnéd, mi mindennel képesek megtölteni, akkor javasoljuk a pierogi-fesztivált Krakkóban. Mi voltunk, az ellenállhatatlan kínálat szerzett a gyomrainknak pár nehéz pillanatot. Bár lehet, hogy ez a soplica miatt volt.

Kluski

A kluski (ejtsd: kluszki) olyan, mint a nokedli, csak máshogy néz ki, burgonya az alapja és puhább. Vagyis, mi csak a sziléziai kluski-t kóstoltuk körítésként csirkehúshoz, és azt így tudnánk a legpontosabban leírni. Sokan úgy jellemzik, hogy ugyanaz, mint a pierogi, de töltelék nélkül. Na, szóval, egyike a szénhidráttal teli, klasszikus és mennyei lengyel ételeknek.

Azt kérded, ettünk-e kluski-t? Mi az, hogy! Még főztük is!

Kotlet

A kotlet, avagy a kotlet schabowy és a rántott hús között az a különbség, hogy… Hát, nem tudjuk.

Zurek

Ha szereted a savanyú leveseket, a zurek is ízleni fog neked. Ha a fehér kolbászt nem tartod túlságosan szimpatikusnak, mégis valahogy meg szeretnéd kóstolni, akkor itt van rá az alkalom. A zurek ugyanis a főtt tojás és füstölt hús mellett ezt is tartalmazza. Állítólag az egyik legjobb étel a másnaposság tünetinek mérséklésére.

Obwarzanek

Nem éppen egy kiadós főétel, de ha például Krakkóban jársz, akkor feltehetőleg nem tudod majd kikerülni. Minden sarkon árulják, bécsi kifliként fordíthatnánk magyarra. De inkább perec. Mákkal, szezámmaggal meg mindenféle hasonló, aprócska finomsággal vonják be. Nemcsak fotogén, de finom is.

Śledź w oleju z cebulą

Vagyis a hering. Lengyelországban a sörkorcsolyák kínálatában megtalálhatod savanyútejfellel vagy olajosan, hagymával és fokhagymával. Kóstold meg, végül is a chips egészséges alternatívájaként is tekinthetsz rá.

A fényképek forrása: shutterstock.com


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Montenegró: szabad a belépés teszt- és karantén nélkül https://t.co/fSd2Dqu08qMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
TOP 10 érv, hogy miért utazzunk Egyiptomba https://t.co/23T1EbFsFGMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban a digitális oltási igazolványt https://t.co/uZ1YfHeywIMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Újrainduló járatok Budapestről https://t.co/hXf8Ik2Gb8Mennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Március 15-ig fennmaradnak a korlátozások, eközben az EU megrótt hat tagállamot https://t.co/UxDaRUCjuoMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Utazás a Seychelle-szigetekre: újra fogadnak turisztikai célú beutazókat https://t.co/CuM7VttfbSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Cancun továbbra is a top háromban: utazz karantén és teszt nélkül! https://t.co/CHWgg7gxG4Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Lufthansa: digitálisan is rögzíthetik negatív teszteredményüket az utasok https://t.co/BaKraF5EYeMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Újabb látványossággal bővül az örök város https://t.co/nGdgEidgFrMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Természeti kincsünk a világ álom úti céljai között. Ez Hortobágy… https://t.co/a2YQHyfFbqMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top