Connect with us

Magazin

Mit érdemes megnézni a száztornyúban? Programajánló Prágához!

Prágába készülsz és még nincs programod? Programajánlónk ebben segít! Elhoztuk neked a város legjobb látnivalóit, már csak az a kérdés lesz-e elég időd mindet bejárni? A Moldva folyó által kettészelt Prága elvarázsol gótikus és reneszánsz építészetével, számos világszínvonalú múzeumával, barokk stílusú templomaival és hidaival. Fedezd fel a középkori utcákat nappali fényben, este sétálj a folyóparton, és ha a látnivalók túlságosan kifárasztanának, ülj be az egyik étterembe és a cseh konyha garantáltan nem okoz csalódást.

Az Óváros

Általában véve az európai nagyvárosok mindegyike csodás óvárossal és szebbnél szebb terekkel büszkélkedik. És pont ezért nem akarunk vitát nyitni, de a prágai óváros valóban az öreg kontinens egyik legszebbe. A száztornyúnak élénk a történelme, de a 10. század óta az Óváros viszonylag érintetlen maradt. Az Óvárost, mint úgy általában turisták töltik be, de gyakoriak az élőzenék, apró butikok, jobbnál jobb éttermek és a gyönyörű épületek.

Orloj, a csillagászati óra

Ha már Óváros, akkor mindenképp vedd az irányt az Óvárosi Várnegyedbe, ahol látnod kell Prága büszkeségét az Orlojt. A XV. században épült, és annak ellenére, hogy az évek során már érte károsodás és többször kellett javítani, a világon egyediként tartják számon és a legjobban megőrzött középkori mechanikus órái közé tartozik.

Séta a Károly-hídon

Bárki is mondta, hogy a legjobb dolgok ingyen vannak, valószínűleg a Károly-hídra gondolt. Egy séta a 14. századi hídon keresztül Prága egyik legélvezetesebb és legemlékezetesebb élménye. A hidat 1357-ben kezdték építeni, alapköveit maga IV. Károly helyezte el. Bár 1390-ben fejezték be, a 17. században feltűnő szobrokkal lett kiegészítve, és csak a 19. században nevezték át építtetőjének tiszteletére Károly híddá.

A régi zsidó gettó

A zsidó negyedet, vagy másik nevén Josefov, az Óváros és a Moldva folyó között találod. Története még a 13. században kezdődött, amikor a Prágában élő zsidóknak el kellett hagyniuk otthonaikat és ezen a részen kellett letelepedniük. A zsidók csakis ezen a részen lakhattak. Sanyarú sorsuk a 19. század végén még fokozódott, sok épületet elpusztítottak a város elrendezésének átalakításakor. Szerencsére számos jelentős történelmi épület fennmaradt, köztük hat zsinagóga is.

Látogasd meg a Prágai várat

A Hradčany-ban (a Várnegyedben) található vár kétségtelenül a város legnépszerűbb turisztikai attrakciója és nem nehéz megérteni miért. A lélegzetelállító vár hagyományosan a cseh uralkodók székhelye volt, ma már az elnök hivatalos tartózkodási helye. A várba való belépés ingyenes, bár számos épület, mint például a Szent Vitus-székesegyház, a Szent György-bazilika és az Arany Lane, kombinált belépőjegy segítségével érhető el.

A Szent Vitus katedrális kincsei

Mint korábban említettük, a Szent Vitus katedrális egyike a vár területén található látnivalóknak. Prága minden pontjáról jól látható. Bár a székesegyház több száz éves, 1929-ben készült el. Számtalan kincs várja a látogatókat, köztük a Szent Nepomunk János sírja, a Szent Wenceslas csodálatos kápolnája és a szecessziós ólomüveg.

Arany utcácska

A város legrövidebb utcája és szintén a vár területén fekszik. Egy legenda is fűződik hozzá, miszerint II. Rudolf idejében alkimisták éltek az utcában, akik azt a feladatot kapták, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Az utca neve ellenére vitatott, hogy az alkimisták valaha éltek vagy dolgoztak volna itt. Viszont az biztos, hogy Franz Kafka, cseh zsidó író körülbelül két évig élt az egyik házban.

Prágában lehetetlen éhezni

A magyar konyha jellegzetes és úgymond elég laktató kajákból áll. Na, ez igaz a cseh konyhára is! Éttermi kalandozásaid során szembe jöhet veled a guláš, a bryndzové halušky, de a párolt marhabélszín (Svíčková) is. A magyar konyhához hasonlóan a gulyásnak is fontos szerepe van, azzal a különbséggel, hogy inkább főételnek számít és zsemlével vagy knédlivel fogyasztják. A bryndzové halušky Szlovákiából is ismert lehet, krumpli galuska juhtúróval, de gyakran savanyított káposztával is felszolgálják. Ha már Prága, akkor ne maradjon ki a kürtőskalács, a kulajda leves és a vizihulla (utopenec).

Nézz körbe a KGB múzeumban

Ezt a kis múzeumot egy orosz rajongó hozta létre és a Szovjetunió titkosrendőrségével kapcsolatos emléktárgyakat tartalmaz. Lehet, hogy maga a gyűjtővel is találkozhatsz. De mi mindent nézhetsz meg? Kém kamerák, titkos fegyverek és kihallgatási eszközök több tucatát. A múzeum egy másik érdekes kiállítása a Prágáról készült fotók, amelyeket 1968-ban egy KGB ügynök készített, a fotókon a város utcái szokatlanul üresnek tűnnek.

Kép forrása: Sergei Afanasev | Dreamstime.com

Sigmund Freud

Prága utcáin sétálva érdemes itt-ott felpillantani, de aztán ne lepődj meg, hogy a világhírű pszichoanalitikusra, Sigmund Freudra leszel figyelmes. 7 méteres magasságban lóg egy gerendába kapaszkodva. A szokatlan műalkotás olyan népszerűnek bizonyult, hogy többek között Chicagóban, Londonban és Berlinben is bemutatták. Az alkotás annyira megtévesztő, hogy már többen hívtak segítséget, mert öngyilkossági kísérletnek nézték.

A Lennon-fal

Bár Prága nem egy köpésre fekszik Liverpooltól, a Beatles szülőhelyétől is, de a rajongóknak biztosan el kell látogatniuk mindenidők egyik leghíresebb zenekarának szentélyéhez. A falat John Lennon és The Beatles felirat díszíti, a dalszövegek és az idézetek az 1980-as évek óta állják a sarat, és nagyon népszerűek a turisták és a fiatal rajongók körében.

Költs el pár koronát a Farmer’s Market-on

Hol találod a mezőgazdasági termelői piacot? A Vysehrad erőd alatt a folyóparton, az ínyencek bölcsen tennék, ha ellátogatnának a piacra, amit minden szombaton megrendeznek. Csatlakozz a helyiekhez, miközben megtapasztalhatod a város által kínált legjobb ételeket (és látnivalókat). A piac általában szezonális zöldségeket, frissen sült kenyeret és süteményeket, savanyúságokat és konzerveket kínál kolbászokkal és egyéb speciális húsokkal együtt.

Tanulj egy s mást a kommunizmusról

Európa gazdag a történelemben és a politikai zűrzavarokban, ami viszont kevésbé igaz a Cseh Köztársaságra. Az ország kommunista nemzet volt 1948-tól az 1989-es bársonyos forradalomig. A rendszer alatt több mint 200 000 csehet tartóztattak le. A kommunista múzeumban fotók, filmek és még a kommunista uralom alatt bekövetkezett államilag támogatott terrorizmus szobrai is megtalálhatók.

Hajókázni a Moldván

Ha egy kicsit más perspektívából is megnéznéd a várost, akkor hajókázz egyet a Moldva folyón. A sétahajózás nem drága program és gyakran magában foglalja az ebédet vagy a vacsorát, attól függően, hogy melyik napszakot választod. A két órás vagy annál hosszabb hajókázás biztosíték arra, hogy elkerüld Prága belvárosának nyüzsgését és jobban tudod élvezni a Moldva folyó csöndesebb partszakaszait.

Kóstolj bele a világhírű sörökbe

A csehek azt állítják, hogy nekik vannak a legjobb söreik a világon és én ezzel nem vitatkoznék. A városban található bárok nagy választékát kínálják a híres cseh lágereknek, mint a Budvar és a Staropramen, de csúcsminőségű manufaktúrák söreit is érdemes megkóstolni. A legtöbb cseh sör könnyű és természetesen kézzel válogatott komlóból készítik.

A sörfőzdék egyre több sötét sört állítanak elő alternatívaként, de a legtöbb cseh a világosat részesíti előnyben, természetesen jól lehűtve és magas habbal. A sörök rajongói számára a Prágai Sörmúzeum kötelező, ahol több mint 31 minőségi sört próbálhatsz ki.

Prága Kisoldala

Az Óvárossal szemben, a folyó túlsópartján találod a Malá Strana-t (a Kisoldalt). Barokk háttere, a 17. és 18. században épült katolikus papok, nemesek a protestáns elődök reneszánsz palotáinak alapjain. A szívében található a barokk tér, ahol apró boltokat, hagyományos cseh pubokat és éttermeket, valamint néhány fantasztikus kilátást a folyóra fedezhetsz fel.

A hívők is imádják

A Kisoldal szívében, a prágai kisded római katolikus szobra található. Mindennap több száz hívő látogat el a szentélyhez, hogy imádkozzon. Magát a szobrot díszes aranyozott szentélyben helyezték el, viszont azt csak találgatják, hogy kinek a keze munkája, de valószínűleg a 16. századból származik.

Merülj el a város éjszakájában

Prága éjszakai életének mindennek megvan, ami egy jó kis estéhez kell. A jazz és a klasszikus zene világhírű, sok bár élő zenével szórakoztatja a nagyérdeműt. Sétálj a folyóparton és pillants be a JazzDockba, azaz a legjobb helyi jazz-zenészek székhelyére. De ha igazi éjszakai bagoly vagy a Cross Club-ot se hagyd ki, ipari szórakozóhely a szó minden értelemben. Ipari környezetben található, a belső tér egy látszólagos szerkentyű, tengelyekkel és forgattyúkkal teli, amelyek közül sok a zene ritmusára mozdul.

Nézd meg az őrségváltást

Ajánlatos délelőtt érkezni, elfoglalni a legjobb helyeket és végignézni az őrségváltást, beleértve a zászló ünnepséget is. Az őrök technikailag csak a cseh elnököt szolgálják és meglehetősen szigorúak a felvételi követelmények, például az min. 1,78 és max. 1,88 méter magasak lehetnek. Az őrök által viselt egyenruhák egyedülállóak a várőrök számára, nyáron világoskéket és télen sötétkéket viselnek.

299 lépés a Petrin-hegyre

Petrin egy domb a Moldva bal partján, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a városra és Prága egyik legzöldebb terére. Kellemes séta a domb tetejére és rengeteg pad található az odavezető úton. Alternatív megoldásként a siklóernyőt is kipróbálhatod. A csúcson az Eiffel-torony „mását” találod, de a parkosított kertek és a szokatlan Szent Mihály-templom miniatűr verziója sem elhanyagolható.

Egy csipetnyi természet Letna Park

A park, amely Sztálin óriás szobrának volt az otthona egészen a 60-as évekig, amikor is megsemmisítették, ma már a gördeszkások kedvence. A park a Letna-hegy meredek folyópartján fekszik. Pihenj a hosszas sétálás után, lazíts a sörkertben és ha esetleg a gördeszkások nem lennének elég szórakoztatóak a panoráma garantáltan az lesz.

Labirintus az elmének

Az alkimisták legendái által inspirált, érdekes és emlékezetes kihívás a prágai elme-labirintus. A Mind Maze-be való belépéskor Alkimisták kamrájában találod magad és 60 percnyi menekülési idővel kell megoldanod a rejtvényeket. Amikor először lépsz be a kamrába, régimódinak és eléggé üresnek tűnhet, de miközben elkezded vizsgálni a tárgyakat, hamarosan rájössz, hogy sokkal több van ebben a kis szobában. Fogd a barátokat és törjétek együtt a fejeteket!

Kép forrása: https://mindmaze.cz

Bábszínház

Nem fog sokáig tartani, míg rájössz, hogy a prágaiak szenvedélyesek a bábukkal kapcsolatban. A városban több mint 20 szakosodott bábüzlet, 30 bábkészítő és még egy bábmúzeum is található. A csehek és a bábuk közti szerelem valószínűleg a 12. századra nyúlik vissza, amikor a figurákat királyi ünnepségek alatt használták. A prágai bábművészet legjobb helyszíne a Nemzeti Marionett Színház és a Spejbla & Hurvinek Színház.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.3/5 - (3 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top