Connect with us

Magazin

Ezek lesznek a legizgalmasabb úti célok 2024-ben. Te merre veszed az irányt jövőre?

Ezek lesznek a legizgalmasabb úti célok 2024-ben. Te merre veszed az irányt jövőre?

Ahogy vészesen közeledünk 2024 felé, talán már sokan közülünk a jövő évi kalandjaikat tervezgetik. És örömmel tudatjuk, hogy jövőre sem fogunk unatkozni, a világ most is roppant izgalmas lehetőségekkel készül az utazás szerelmesei számára! A National Geographic összeállította listáját a legforróbb úti célokkal, amelyek 2024-ben valami újat is kínálnak a megszokott mellett. Kiválasztottuk 18 kedvencünket, s megmutatjuk, miért is kéne éppen a jövő évben felfedezned ezeket a csodálatos helyszíneket.

1. Albánia és az Albán-Alpok

Azon utazók, akik kicsit másra vágynak, mint egy tipikus európai kaland, egyre inkább Albánia felé húznak. A balkán kirakósnak ezen darabja egyre több látogatót vonz köszönhetően remek partszakaszának az Adriai- és Jón-tenger mentén, érdekes múltjának, valamint könnyebb megközelíthetőségének. Az érintetlen Albán-Alpok sem maradhatnak említés nélkül. A túrázók és a természet szerelmesei itt minden álmukat valóra válthatják: titokzatos barlangok, vadvirágokkal borított völgyek, karsztcsúcsok és mesés vízesések várják őket.

2. Pompeii, Olaszország

Azoknak, akik néhány napos római kirándulásuk során szeretnének mélyebbre ásni az ókori Itália történelmében, még sosem volt könnyebb dolguk! Az új, közvetenül Rómából induló vonatjáratnak köszönhetően kevesebb, mint két óra alatt juthatnak el az UNESCO Világörökség részét is képező Pompeii-be. Soha jobbkor: Pompeii freskókkal díszített, első századi Vettii Háza éppen nemrégiben került átadásra 20 éves felújítás után. Ahogy Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter fogalmazott: „Pompeii egy kincsesláda, amely egyfolytában új kincseket tár fel.”

3. Wild Atlantic Way, Írország

A zord nyugati part mentén kanyargó Wild Atlantic Way Európa egyik legizgalmasabb „road trip” helyszínévé vált, hisz bemutatja Írország legemlékezetesebb látnivalóit: a világ szélén magasodó világítótornyot a Fanad Head-nél, Galway legendás osztrigáit, Burren holdbéli tájait, és a tarka Kinsale városát. 2024-ben lesz 10 éves, s az erre készülő új lehetőségek csak azt bizonyítják, hogy most még érdemesebb ellátogatnod ide!

4. Sierra Leone

A turizmus új lendületet kap a jövő évet követően Sierra Leone-ben, az új infrastruktúra révén ugyanis minden eddiginél könnyebben elérhető a nyugat-afrikai ország. 2023-ban egy új nemzetközi repülőtér nyílt meg a fővárosban, Freetown-ban, és rengeteg út felújítása is folyamatban van. 2024-ben az ország Hilton szállodája is megnyitja kapuit, s emellett még rengeteg új szálláslehetőségre számíthatunk. Fedezd fel az ország érintetlen szépségeit még azelőtt, hogy a turisták tömege tudomást szerez róla!

5. Alloway és Southern Ayrshire, Skócia

A szélfútta lejtőktől a sűrű, patakokkal átszőtt erdőkig a régió természetének gazdagsága hozzájárult ahhoz, ahogy 2012-ben Skócia első UNESCO bioszféra-rezervátumává váljon. Alig több mint egy évtizeddel később a rezervátumnak további oka van az ünneplésre, miután az extra védelmet 10 évvel meghosszabbították. Határait is kiterjesztették. A terjeszkedés kulturálisan is jelentős, hiszen Alloway falucskája immár az új határon belülre esik. Említésre méltó Skócia 2023 elején bemutatott, új UNESCO listás ösvénye is, amely az ország 13 fontos helyszínét köti össze, Glasgow-tól a Wester Ross Bioszféra Rezervátum dombjain át egészen az északnyugati rész tavaiig.

6. Dominikai Köztársaság

Dominika egy ritka példája azon karibi szigeteknek, ahol a partot sokszor elkerülik a látogatók a sziget vad belseje felfedezése érdekében. Az új Waitukubuli Sea Trail egy lépés az egyensúly létrehozása felé. Ez az első külön erre kialakított kajakozási útvonal a Karib-térségen, amely csaknem 65 kilométeren keresztül fut a nyugati part mentén. 14 szakaszán halászfalvak, hatalmas sziklaképződmények, felfedezetlen strandok és búvárhelyszínek, valamint stratégiailag kialakított éjszakai pihenők találhatóak.

7. Emilia-Romagna, Olaszország

A Tour de France jövő nyáron kezdődik Olaszországban, a „Grand Départ” pedig Firenzében lesz június 29-én. De ezúttal nem Toszánáé lesz a főszerep, hanem a szomszédos Emilia-Romagna szőlőültetvényekkel borított, zöldellő tájaié. A célegyenes a tengerparti Rimini-ben lesz, míg a második szakasz végén Bologna és híres gasztronómiája fogad minket. Pattanj te is két kerékre és fedezd fel a régió szépségeit! A tapasztaltabb kerékpárosok saját tempójukban küzdhetnek meg a Ciclovia di Dante-val: Ravenna-ból indulva, ahol a költő 1321-ben elhunyt, az ösvény kb. 140 kilométeren kanyarog vissza szülőhelyéig, Firenzéig.

8. Nordland, Norvégia

Nordland a páratlan természete mellett egy csepp kultúrát is kínál: Bodø városa zenei és művészeti eseményeivel 2024-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Jövőre emellett a páratlan természetet a Six Senses Svart várva várt megnyitásával ünneplik – a világ első energia-pozitív szállodája, amely teljes egészében saját napenergiájából működik majd. Az úttörő dizájnt egy skandináv fürdő és a zero-waste étkezési lehetőségek egészítik ki.

9. Andrefana Dry Forests, Madagaszkár

Az UNESCO Világörökség részét képező Tsingy de Behamara Szigorú Természetvédelmi Terület először 1990-ben került fel a világörökségi listára, idén viszont kibővítette határait az Andrefana száraz erdőivel. Ez magába foglalja a Cimanampetsotsa Nemzeti Parkot is az ország délnyugati részén, melynek legszembetűnőbb látnivalói a vastag törzsű baoab fák. Csodáld meg őket te is egyenesen Madagaszkáron!

10. Nova Scotia, Kanada

A tenger gyümölcsei és az Atlanti-óceán sziklás partjai helyett itt 2024 augusztusában a 400 éves akadiai közösség kerül a figyelem középpontjába, itt tartják majd ugyanis a Congrés Mondial Acadien-t (Acadian World Congress), pontosan Nova Scotia délnyugati csücskében fekvő falvak között. Az utazók olyan koncertekre számíthatnak, amelyek bemutatják az egyre változatosabb helyi zenei életet, avagy főzési bemutatókra, beleépítve a környék tengerpartjain található gazdag homár- és tengeri herkentyű állományt.

11. Valletta, Málta

A 2000-es kasszasiker, a Gladiátor folytatása készül, amely 2024 végén jelenik majd meg. Ennek örömére miért ne látogatnád meg éppen Máltát, ahol a forgatás zajlott? Az eredetihez hasonlóan a rendező, Sir Ridley Scott Málta festői szigetét használta „vászonként” az ókori Róma újraalkotására.

12. Saimaa, Finnország

A finneket nem csak a nyugalom és a friss levegő vonzza Saimaa erdeihez, de a helyi ételek is. S ez csak 2024-ben fog kicsúcsosodni igazán, amikor is Saimaa Európai Gasztronómiai Régió lesz. Kóstold végig te is Finnországot 2024-ben: pár helyi különlegesség a finn kaviár, füstölt rénszarvashús, frissen fogott süllő, avagy vad rókagomba a helyi erdőből.

13. Yucatán-félsziget, Mexikó

Kevés régészeti felfedezés mozgatja meg annyira a képzeletet, mint egy elveszett város feltárása. Idén éppen ez történt a Yucatán-félsziget őserdeinek mélyén. Noha a távoli Ocomtún lelőhelyet még csak most tárják fel, s az utazók által még nem látogatható, ez újabb inspirációt ad számunkra ahhoz, hogy ide utazzunk és többet tudjunk meg a maja civilizációról.

14. Tartu, Észtország

Az észtek már régóta a fővárostól kb. 180 kilométerre fekvő Tartu-t tartják országuk kulturális szívének, kiváló múzeumai, nyüzsgő kávézói és az ország legrégebbi egyeteme miatt. Nem meglepő tehát, hogy ezt az UNESCO irodalmi várost 2024-ben Európa három kulturális fővárosa közé választották az ausztriai Bad Ischl és a norvég Bodø mellett. Tartu és az egész dél-észtországi régió egy egész évnyi rendezvénysorozattal ünnepli az alkalmat, a klasszikus koncertektől és filmvetítésektől egészen az izgalmas szabadtéri installációkig. Az egyik csúcspont a Kissing Tartu lesz, amely az „ajkak összezárásának örömét” ünnepli – egy csókolózó bemutatóval, amelyet a Városháza téren tartanak és élőben közvetítenek majd.

15. Egy whisky Wales-ben

Lehet, hogy Skócia és Írország a whisky bölcsője, de Wales-nek is megvan a maga évszázados hagyománya. Bár a 19. században az itteni whisky gyártás visszaesett, jelenleg az iparág újra virágzik – olyannyira, hogy a walesi single malt whisky júliusban megkapta az Egyesült Királyság GI státuszát. Ennek ünneplésére neked is Wales-ben a helyed – látogass meg legalább egyet a négy UK GI jelzéssel védett lepárló közül! És ha már ott jársz, ne felejtsd el megcsodálni a páratlan természetet is.

Texas, USA

Bár Texas-t a „magányos csillagok állama” becenevet viseli, 2024-ben a figyelem a Napra és a Holdra összpontosul majd, amint a teljes napfogyatkozásban egymásba borulnak. Április 8-án Texas középső része sötétségbe borul majd, miközben a Hold áthalad a Föld és a Nap között . Tapasztald meg te is ezt az egyszeri élményt egyenesen Texas-ból! Fort Worth, Austin és San Antonio azok a városok, amelyek várhatóan a legjobb kilátást nyújtják majd a jelenségre. Az Austin mellett megrendezésre kerülő Texas Eclipse Festival négy napos rendezvénysorozattal – élőzenével, szakértők előadásával és magával ragadó kulturális programokkal – ünnepli ezt a különleges alkalmat.

17. UEFA bajnokság, Németország

Jövő júniusának közepétől egy hónapig futballmánia borítja majd fel Németországot a 17. UEFA Európa-bajnokság ideje alatt, amely új okot ad az utazóknak arra, hogy felkeressék az ország sörfőzdéit, gótikus templomait és a berlini falat leomlásának 35. jubileumi évében. München, Hamburg és a főváros, Berlin – ahol a döntő fog zajlani július 14-én – szerepelnek a 10 rendező város között, de az Eb a kevésbé ismert települések felkeresésére is buzdítja a turistákat.

18. New York állam, USA

2024-ben sok minden vár ránk New York államban. Száz éves évfordulója lesz a New York State Parks létrehozásának, és a Niagara-vízesésnek – az ország legrégebbi állami parkjának – lett néhány kiegészítése, amely ünneplést érdemel: a Niagara Falls Heritage Gateways Project az eddigieknél még elbűvölőbb panorámás kilátást nyújt majd egy új, spirális kikötőről. Eközben New York városa megnyitja az Amerikai LGBTQ+ Múzeumot az Upper West Side-on. A több éve készülő projekt lesz az első ehhez fogható a városban, amelyet mind a nemzetközi, mind a helyi LMBTQ+ kultúrának és történelemnek szentelnek.

Cikk forrása: National Geographic


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top