Connect with us

Magazin

Nyaralj a civilizációtól távol! Európa legszebb elszigetelt helyszínei

Nyaralj a civilizációtól távol! Európa legszebb elszigetelt helyszínei

A nap mint nap minket érintő nyüzsgés és rengeteg tennivaló időnként arra kényszerít bennünket, hogy elmeneküljünk egy nyugodt helyre, lehetőleg távol a civilázótól. Nem mindenki vágyik all-inclusive nyaralóhelyekre vagy egy nagyvárosi idegenvezetésre. Ha te is preferálod a végtelen nyugalmat, a békés természetet és például egy aktív nyaralást a hegyekben, próbáld ki a listánkon szereplő, elszigetelt helyek valamelyikét!

Hoy, Orkney, Skócia – az adrenalin szerelmeseinek

A 72 Orkney-sziget közül a második legnagyobb Skócia északi részén, egy vikinges nevet visel, amely „magas szigetet” jelent. Valószínűleg a rá jellemző dombok és csúcsok miatt kapta. Hoy szigetének leghíresebb helyszíne az Old Man Hoy, egy 137 méter magas tengeri sziklaképződmény. A nyári hónapokban akár meg is mászhatod. Kicsit odébb pedig a St. John’s Head emelkedik, Nagy-Britannia legmagasabb függőleges sziklafala, 351 m magas. A sziget mindössze 400 lakosának legnagyobb része délen él, így ha észak felé veszed az irányt, egyetlen társaságod a különféle madárfajok lesznek.

A képen látható sziklaképződmény az Old Man Hoy, a sziget leghíresebb helyszíne.

Lakeland, Finnország – azoknak, akik inspirációt keresnek

Ha békét, csendet, vagy esetleg olyan egyedi környezetet keresel, amelyből könnyen ihletet meríthetsz, próbáld ki a finn Lakeland vidéket. Nyáron Finnország ezen része csak két színben pompázik: zöldben és kékben. Az országnak mintegy 188 ezer tava van, amelyek a délen fekvő Helsinkitől a finn Lappföldön található Inari-tóig terjednek. A tóvidék legnagyobbja a Saimaa, amely mintegy 14 ezer szigetével egyfajta labirintusra emlékeztet.

A gyönyörű Saimaa-tó, Lakeland vidékének legnagyobb tava.

Bardsey Island, Wales – azoknak, akik utaznának az időben

Ha kikapcsolódás gyanánt egy kis időt szívesen eltöltenél internet vagy akár áram nélkül, látogass el Bardsey szigetére, amely 3 kilométerre található a Llyn-félszigettől, Wales északnyugati részén. A sziget a 6. századtól fontos vallási helyszín. Állítólag itt temették el a legendás varázslót, Merlint. Ma elsősorban sokszínű helyi madárvilágáról ismert. Szürkefókákat és delfineket is könnyedén megpillanthatsz a partszakasz mentén.

Kilátás Bardsey szigetére a Llyn-félsziget partjáról Gwynedd-ben, Észak-Walesben.

Pico, Azori-szigetek, Portugália – az elképesztő természetért

Az Azori-szigetek második legnagyobbika, Pico, egy vulkáni eredetű sziget. Elhelyezkedése egyedülálló, a bálnák ugyanis rendszeresen vándorolnak a sziget körül. Éppen ezért ez az egyik legjobb hely a világon ezen állatok megfigyelésére. Pico egyben a híres Princess Alice Bank otthona is, amely a búvároknak nyújt felejthetetlen élményt.

Pico remek hely a bálnák és delfinek megfigyelésére.

Unstad, Lofoten, Norvégia – a szörfösöknek

Unstad közkedvelt hely azon szörfösök körében, akik nem rettennek el a hideg víztől. A környéket hegyek, fjordok és gyönyörű tengerpartok alkotják. A nyári hónapokban pedig az éjféli napsütésnek köszönhetően megállás nélkül szörfözhetsz. Nagy hullámok, gyönyörű környezet, tömeg nélkül… ez minden szörfös álma!

Unstad partszakasza egy ikonikus part a szenvedélyes szörfösök körében.

Balkán – a szenvedélyes túrázóknak

Nyugat-Balkán zord hegyei téged is egy felejthetetlen élményre invitálnak. A „The Peaks of the Balkan” útvonal egy 191 km hosszú körút, amely Albánián, Koszovón és Montenegrón át vezet. A régi pásztorok útját keresztezed majd, amelyek végigvezetnek Európa legszebb és legelszigeteltebb tájain. A teljes útvonal bejárása kb. 2 hetet vesz igénybe. A változatos táj magába foglal hegycsúcsokat, érintetlen völgyeket, gleccsertavakat és mesebeli hegyi falvakat.

Elképesztő kilátás a Bovilla-tónál, Albániában, a „The Peaks of Balkan” túraútvonal mentén.

Vrångö, Svédország – az úszás kedvelőinek

Göteborg legdélibb szigete a vadúszási lehetőségeiről ismert. Főleg nyáron nem sok turistával, de annál több helyivel találkozhatunk itt. Ha ez sem elég, a nyári hónapokon kívül a helyet teljes magányában élvezheted. A víz minden bizonnyal hideg lesz, de úszás után gyorsan felmelegedhetsz a szaunában.

Vrångö nem igazán ismert a turisták körében, így a helyet többnyire teljesen magadénak tudhatod.

Prangli, Észtország – az egyedül utazóknak

Ha szívesen eltöltenél egy kis időt egyedül, de aggódsz hogy unatkoznál, próbáld ki a Prangli-szigetet. Észtország több, mint 200 szigettel büszkélkedhet, de Prangli az egyetlen, amely több, mint 600 éve lakott. Nagyon érdekes története van: kalózok, csempészek, halászok és fókavadászok lakták. A prangliknak még saját nyelvjárásuk is van. A sziget csak 30 kilométerre fekszik Tallinn-tól, de szerencsére a főváros turistatömegei még nem fedezték fel ezt a rejtett kincset.

Tipikus halászkunyhó Prangli szigetén, Észtországban.

Foula, Shetland, Skócia – az igazi kalandoroknak

Egy igazi kaland már maga a Foula-ra jutás is, sokak szerint ugyanis ez a „világ széle”. Foula az egyik legtávolabbi lakott sziget. Hivatalosan csak nagyjából 30 állandó lakosa van. Ez a Shetland-szigetek legnyugatibb része, kb. 32 kilométerre fekszik a szárazföldtől. Élvezd az elképesztő kilátást, szívd magadba a friss, tengeri levegőt és hagyd, hogy elárasszon a végtelen csend és nyugalom.

Légi felvétel Foula szigetéről, a Shetland-szigetek legnyugatibb részéről.

Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
To Top