Connect with us

Hírek

Az európai vakcinaútlevélről: mit és hogyan?

Az európai vakcinaútlevélről: mit és hogyan?

Elfogadta az Európai Parlament az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet. Az Európai Parlament a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként.

Advertisement

Még március elején érkezett a hír, hogy közös uniós digitális oltási igazoláson dolgozik az Európai Bizottság. Tegnap pedig már el is fogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról szóló jogszabálytervezetet, azokat a módosító indítványokat azonban leszavazta a többség, amely az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólította volna fel a tagállamokat. Azaz az Európai Parlament a tagállamokra bízza, hogy melyik nem uniós vakcinát és milyen módon ismernek el a vakcinaútlevél részeként.

Többen elfogadhatatlannak nevezték a keleti vakcinák kizárását az uniós zöld igazolványból, mert az pl. a beoltott magyar állampolgárok jelentős részét hátrányosan érintené. Hidvéghi Balázs szerint „a vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka”. Másrészt pedig Európa nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltások között.

vakcinaútlevélről

Mi is az a zöld útlevél?

A Covid-útlevélként is ismert immunitási igazolás tanúsítani tudja majd a beoltottságot, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaptak védőoltást, valamint információt nyújt arról, ha valaki átesett a fertőzésen, tehát természetes immunitással rendelkezik. A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényeken való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező. Izraelben, ahol a lakosság több mint fele megkapta már a védőoltást, március eleje óta szabadon használják a tanúsítványt.

Hogyan működik?

A díjmentes igazolványt a tervek szerint digitális és/vagy papíralapú változatban is kiállítják majd. Mindkét változat rendelkezik majd egy QR-kóddal, amely tartalmazza a szükséges információkat (a nevet, a születési időt, a kiállítás dátumát, a védőoltásra vagy a gyógyulásra vonatkozó információkat), valamint egy digitális aláírást is. Az igazolás használata valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, de Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat a rendszerhez. Az okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.

Adatvédelmi biztosítékok

Az igazolványokban szereplő személyes adatokat egyetlen célország sem őrizheti meg, és uniós szinten sem hoznak létre központi adatbázist. Az adatokat kezelő és befogadó szervek közintézmények lesznek, így az európaiak gyakorolhatják az általános adatvédelmi rendelet által biztosított jogaikat.

Hol érhető el?

Az sajnos még mindig nem egészen világos, hogy az uniós állampolgárok milyen formában juthatnak majd hozzá az okmányhoz. Az uniós parlamenti álláspont elfogadásával viszont megkezdődhetnek az oltási igazolványnak még a nyári turistaszezon kezdete előtti bevezetéséről szóló intézményközi tárgyalások. A cél az, hogy még a nyári turistaszezon kezdete előtt megállapodásra jussanak a jogszabály végső formájáról.

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Irány a mesebeli Bari! Foglalj most 11 215 Ft-tól https://t.co/bLmVZhMsIuMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Exkluzív all inclusive nyaralás Egyiptomban, ötcsillagos szállodában 164 615 Ft-tól https://t.co/ZGpGPY2IGPMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Megszűnt a beutazási korlátozás Magyarországra hat országból https://t.co/kEbQGF1iXwMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Olaszország feloldja a korlátozásokat, elfogadják a covid-igazolványokat https://t.co/EZXTlXu5xAMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Bővíti kínálatát Debrecenből a Wizz Air légitársaság. Foglalj most 8 814 Ft-tól https://t.co/qAlrrnJCvNMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Július 1-re minden magyarországi fürdő kinyithat. Wellness csomagok most 27 900 Ft-tól https://t.co/MTGRqagW7hMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Törökországban minden korlátozást feloldanak https://t.co/pkNHPGSbnOMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
FRISS HÍREK: Oltás és teszt nélkül utazhatunk Spanyolországba https://t.co/yTMxbN3e9AMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Oltás és teszt nélkül utazhatunk Horvátországba https://t.co/m5ubF88gMPMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görögország: koronavírus vonatkozású utazási és belépési követelmények https://t.co/EnLa0pJSzAMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top