Connect with us

Hírek

Friss: Brüsszel végre előterjesztette az uniós oltási igazolványról szóló javaslatát

Friss: Brüsszel végre előterjesztette az uniós oltási igazolványról szóló javaslatát

Brüsszel a tegnapi nap folyamán előterjesztette az uniós oltási igazolványról szóló javaslatát. Bekerülhet az uniós igazolásba az orosz és kínai vakcinával való beoltás ténye is, de az már az egyes tagállamok joga, hogy eldöntsék: beengedik-e az ilyen oltással rendelkező embereket, illetve milyen tesztelési és karantén-feltételek mellett engedik be.

Az unió végrehajtó testületének javaslata mindenben egyenlő feltételeket biztosítana azoknak, akik az EU-s hatóság által elfogadott oltóanyagot kaptak, az egyes országok által engedélyezett vakcinákkal immunizáltak esetében pedig a tagállamok maguk dönthetnék el, hogy milyen szabályokat alkalmaznak rájuk. Ursula von der Leyen bizottsági elnök az MTI tudósítása szerint a javaslat bemutatásakor azt mondta: előterjesztésük a megkülönböztetés-mentességen és az uniós állampolgárok alapvető jogainak szigorú tiszteletben tartásán alapulnak.

Az oltási könyv szerepét betöltő digitális zöld-igazolványként is ismert útlevelet június 1-jén vezetnék be. A tervezet szerint elsősorban a beoltottságot fogja igazolni, de teszteredményeket tartalmaz majd azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen. Az igazolvány valamennyi uniós tagállamban érvényes lesz, továbbá Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc is csatlakozhat a programba.

Az igazolványokat digitális vagy papíralapú változatban állítják ki. Mindkét változat rendelkezik egy QR-kóddal, amely tartalmazza a szükséges kulcsfontosságú információkat, valamint egy digitális aláírást a dokumentum hitelességének igazolására. Az igazolvány díjmentesen lesz elérhető, és azt a kiállító tagállam hivatalos nyelvén vagy nyelvein, valamint angolul állítják ki.

A be nem oltottakkal szembeni hátrányos megkülönböztetés megelőzése érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az oltási igazolvány mellett hozzanak létre olyan igazolványokat is, amelyek igazolják az elvégzett koronavírustesztek eredményeit, illetve azt, hogy az igazolvány tulajdonosa felgyógyult a koronavírus okozta megbetegedésből.

Különleges repjegyek

(Forrás: MTI)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top