Connect with us

Magazin

Terítéken a sznorkelezés. 10 hely, ahol a könnyűbúvárkodás igazi élmény

Terítéken a sznorkelezés. 10 hely, ahol a könnyűbúvárkodás igazi élmény

A könnyűbúvárkodás vagy a sznorkelezés (néhányan sznorkelésnek is hívják, ez a furcsa megnevezés az angol „snorkeling” magyarosított változata) az utóbbi időben egyre populárisabb. A szó szoros értelmében testesíti meg azt, amit az aktív pihenés jelent. Nem kíván különösebb fizikai megerőltetést vagy nem mindennapi kondíciót, mégsem múlatod az időt „csak úgy” (persze, nem állítjuk, hogy erre egyáltalán nincs szükség néha). Közben pedig kikapcsolod a mindennapi problémáiddal kapcsolatos gondolataid, szépet látsz, végül is egy dokumentumfilm közepébe csöppensz aktív szereplőként. Sokaknak igazi boldogsághormonos terápia. Hol tudod a legintenzívebben űzni ezt a sportot? Eláruljuk.

Advertisement

Ghar Lapsi, Málta

Nem véletlen, hogy Málta szerepel az első helyen. Ez az ország számunkra könnyen elérhető, kicsi és otthonos, gyakorlatilag szinte pár óra alatt teljesen bejárható. Szóval, ha egy szép nyári reggel majd arra kelsz, hogy a könnyűbúvárkodás utáni vágyad már egyszerűen kibírhatatlan, leggyorsabban a világnak azt a gyönyörű darabját éred el, mely a Ghar Lapsi nevet kapta. (Ha ismersz olyan különleges helyet, ami közelebb van, csak nyugodtan írj a comment-szekcióba.)

Málta sziklás szigetekből áll, ami annyit jelent, hogy érdemleges mélységekért nem kell nagyon messzire úsznod. Pont ez a helyzet Ghar Lapsin is. Mínusz pont viszont a sok turista, meglepő tény pedig az, hogy közülük csak nagyon kevesen nézik meg, hogy mi is van a víz felszíne alatt…

Illes Medes, Spanyolország

Először merülj el Katalónia szépségébe, kóstold végig mennyei ételeit, majd látogasd meg Illes Medes szigetét. Csodát találsz a víz alatt. Konkrétan titokzatos algákat, víz alatti réteket, korallokat, rákokat, tengeri csillagokat, halakat… A szigetcsoportot egy természetes gát védi, ami ideális teret kínál sznorkelezési orgiákhoz minden időben.

Belize

Európából most átrepülünk Dél-Amerikába, Belize országába. A Karib-tenger vonzereje világhírű, de ha kedved és bátorságod van hozzá, megismerheted azt is, mi lakozik a felszín alatt. Rájákkal flörtölhetsz, angolnákkal tesóskodhatsz és színes halacskákkal köthetsz életre szóló barátságot. A könnyűbúvárkodás szerelmesi itt két helyet is favorizálnak: az egyik az Ambergris Caye a másik pedig a Great Blue Hole, vagyis a Nagy Kék Lyuk. Üdvözöld a teknősöket és óvakodj a cápáktól!

Brazília

Fogalmazhatnánk úgy is, hogy a brazil tengeri világ vonzereje teljes értékű kiegészítője a brazil szárazföld vonzerejének. Szóval, ha valamikor erre járnál, azt ajánljuk, hogy ne féltsd a frizurád, dugd víz alá a fejed. Kedvenc sznorkelezési törzshelyből van itt elég. Ilyen például Port Belo. Félúton található Rio de Janeiro és Sao Paulo között. Brazília közkedvelt turisztikai úti célja közé tartozik, hasonlóan, mint Ilha Grande. Kalózhajók maradványai, áttetsző víz, tengeri flóra és színes fauna, a napsugarak melege… Szinte már giccsesen szépnek hangzik, ugye?

Mozambik

Azt nem mondhatnánk, hogy Mozambik a turisták kedvencei közé tartozik. De aki mégis szembemegy a tömeggel és meglátogatja ezt a nem hétköznapi országot, egy olyan élménnyel lesz gazdagabb, ami nem lőhető búcsún pár forintért. 35 km-re Afrika keleti partvidékétől fekszik a mozambiki Bazaruto szigetcsoport. 6 szigetből áll: Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Bangue, Shell és Santa Carolina. 1971-ben ez a vidék természeti rezervátum lett. Mi azt mondjuk: minden lelkiismeretes nagy utazó jöjjön el ide legalább egyszer az életében. És mindenképpen sznorkelezzen.

A Hawaii-szigetek

Az országban elég sok helyen lehet könnyűbúvárkodni. A Hanauma Bay tele van tropikus halakkal, tényleg tele, kb. 450 fajta van belőlük. Az egyik neve Humuhumunukunukuapuaa és Hawaii hivatalos halaként van számon tartva. Ez a hely egyébként vulkanikus aktivitás által jött létre, az eróziónak köszönhetően a kráter eggyé vált a tengerrel. Feneke korallokkal van tele.

Zöld tengeri teknősökkel a Kauai-sziget mellett találkozhatsz, de a legek legje állítólag a Big Island, azaz a Nagy Sziget. A Kealakekua-öböl víz alatti parkja tele van színes halakkal, de még a múltba is elrepít. Egy picit ugyanis Cook kapitány nevével is társul. Az ő emlékére építették itt a Captain Cook Monument-et (Cook kapitány emlékmű), amelyet delfinek, teknősök és más tengeri állatok táncolnak körül. Mesés.

Fülöp-szigetek

Most talán meglepődtél, hiszen csak kevesen tudják, hogy a Fülöp-szigeteken sznorkelezni is lehet. Pedig az 1000 darab sziget ámulatba ejtő világa mellett a tenger is rejt jó néhány csodát. A CN Travel olvasói Palawan szigetét szavazták meg 2015 legjobb szigetének. Azóta szinte semmit sem veszített szépségéből, még mindig méltó erre a címre. Érdemes tehát idelátogatnod és hagynod magad elcsábítani, a sziget bármelyik halmazállapotú bájáról is legyen szó.

A Maldív-szigetek

A világ egyik legfrekventáltabban elképzelt helye az álomutazás kifejezés kontextusában. Ki ne ismerné a képeslapokról, magazinokról, háttérképekről hívogató paradicsomot, mely ezen a helyen lakozik. És a Maldív-szigeteken érdemes néha az édes lustálkodáson kívül belemerülni a vízbe is, mely 700 halfaj, cápák, teknősök és egy pár polip akvamarinkék otthona. Egyébként annyira tiszta, hogy a növényeket anélkül is láthatod, hogy belehajolnál a tengerbe.

Indonézia

A Komodo-sziget főleg gyíkállományáról ismert, ám érdemes meglátogatni a tengerben élő lakosságát is. Haladj a Pink Beach felé, ráják és hatalmas teknősök csatlakoznak majd hozzád, közben egy látványos tengeri kert tárul szemeid elé. Komodónak van egy természetvédelmi területe, a Komodo Nemzeti Park, ahol a tenger 1000 halfaj, 260 koralltípust, de számos bálna, delfin és teknős otthona is.

Malajzia

Malajzia üdvöskéje Kuala Lumpur, de most a Sipadan-szigeté a főszerep. Jacques-om Cousteau a művészet érintetlen darabjának nevezte. Nem tudjuk, mennyire volt igaza, menj, nézd meg, és aztán mesélj róla nekünk is…


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Jordánia nyitva: újra várják a turistákat https://t.co/8957HPjYrUMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 óra
Tokió egy lépéssel közelebb: A teamLab Európába hozza népszerű fényinstallációit! https://t.co/spJMCNrRL0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 8 óra
Változások: rövidül a karanténkötelezettség, októberig határellenőrzés! https://t.co/VtlGnNrYaMMennyi ideje jött ki ez a hír? 9 óra
Melyik a szebb?? Martinique vagy Guadeloupe? Repjegy már 94 900 Ft-tól https://t.co/rRyzps2BReMennyi ideje jött ki ez a hír? 10 óra
Egypercesek: a 10 legrövidebb nemzetközi járat a világon https://t.co/ri7T4K3YCjMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Csúszik a Sagrada Família befejezése https://t.co/R70wviOK3tMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Hawaii október 15-én nyit újra https://t.co/M5AiOzpQM6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
VÁLTOZÁS: Szardínia megszüntette a COVID-19 tesztelésének kötelezettségét https://t.co/DclW4NmEq2Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Egzotikus sziget szuper áron a 2021-es évre: Reunion Island 106 900 Ft-ért! https://t.co/Q8o6kq80weMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top