Connect with us

Magazin

Az élet jobb fürdőruhában! 10+1 ok miért nyaralj a Maldív-szigeteken

Az élet jobb fürdőruhában! 10+1 ok miért nyaralj a Maldív-szigeteken

Sokan azt gondolják, hogy a Maldív-szigetek tipikus nászutas úti cél. Jórészt igazuk is lehet, hisz a türkizkék víznek, a fehér homoknak és a hihetetlen naplementéknek megvan a maga romantikájuk, de az Indiai-óceánon elterülő apró szigetek, mindenkit tárt karokkal várnak. Görgess lejjebb és tudd meg miért érdemes legalább egyszer ellátogatni erre a földi paradicsomra. Íme 10+1 ok miért nyaralj még idén a Maldív-szigeteken…

Szeptember 10-től minden turistától vagy rövidtávú vízummal rendelkező utazótól az ország megköveteli érkezéskor egy angol nyelven kiállított 96 óránál nem régebbi negatív Covid-19 PCR tesztről szóló igazolás bemutatását. A szabály alól kivételt képeznek a maldív állampolgárok, tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezők, repülőgépek személyzete. A laboratóriumnak előzetesen szükséges jelezni, hogy az útlevél számát is hozzá kell adni a vizsgálati eredményekhez. A tesztnek tartalmaznia kell a beutazó nevét, amelynek egyeznie kell az útlevélben szereplő névvel, a teszt típusát – PCR tesz –, a teszt elvégzésnek az idejét és eredményét, valamint a tesztet elvégző labor nevét. A teszt csak aláírt és lepecsételt formában kerül elfogadásra.

1. A víz alatti világ és a páratlan korallzátonyok

A Maldív szigetek az Indiai-óceánban, India délnyugati csücskénél, Sri Lankától alig 400 km-re keletre, szinte közvetlenül az egyenlítő téjékán helyezkedik el. A szigetek legtöbbje még a 2,5 méter tengerszint feletti magasságot is alig éri el, a kiterjedésük is leginkább zsebkendőnyi méretűnek mondható… De ami nincs meg a felszínen, az megvan a víz alatt. Épp ezért a Maldív-szigetekre utazni és nem búvárkodni olyan, mint Párizsban nem megnézni az Eiffel-tornyot.

Úszni a színpompás halakkal a bámulatos korallzátonyok között életre szóló élmény. Azonban talán minden látnivaló között a legkülönlegesebb a cetcápák látványa. A szigetek között az év különböző szakában kisebb nagyobb rajban és akár egyenként is előfordulnak ezek a lenyűgöző élőlények. A szájukat hatalmasra kitátva úsznak a sekély vízben és szűrik ki a planktonokat. A közelségük és a méretük is egészen lenyűgöző, a legtöbb esetben 6-7 méter hosszúságúak. Hogy merre keresd őket? Csatlakozz egy búvártúrához, ahol a legjobbb merülőhelyek helyszíni kiválasztását a hajó kapitánya és a merülésvezetők végzik… Így biztosan találkozol majd velük. 

2. A víz fölötti bungallók

Bár arról már korábban is írtunk, hogy a világ több pontján is lakhatsz víz fölötti bungallóban, azért a Maldív-szigeteki szállások sem okoznak csalódást. Sőt, lehengerlő kilátással kiváló szolgáltatásokkal és bámulatos belső térrel ejtik ámulatba a turistákat. Mivel a szigetek között mozogni kissé nehézkes, ezért az adott „resort” lehetőségeit kell felmérni. Ha azonban megtalálod a neked leginkább tetszőt, a nyaralásod garantáltan ötcsillagos lesz.

3. Ízek, mint sehol máshol

Felejtsd el az otthoni „egzotikus” gyümölcsöket, itt majd jobbakat találsz. Épp ezért ha beiktatnál egy rövid megállót Male városában, mindenképp látogass el a helyi piacra, ahol finomabbnál finomabb falatok várnak majd rád. Érdemes azonban észben tartani, hogy a Maldív-szigetek egy erősen iszlám ország, amelynek értelmében belépéskor nyilatkoznod kell arról, hogy nem viszel be az országba olyan dolgot, amely ellentétes a vallásukkal, ilyen például az alkohol. Az alkoholt a resortokon kívül nem is lehet kapni, a fogyasztást nyilvános helyeken pedig büntetik.

4. Ahol még a part is világít

A Maldív-szigetek nem pusztán a szépség, de a titkok és különleges természeti jelenségek világa is. Olyan titkoké, amelyeket a tudósok a mai napig nem tudtak megfejteni. Hallottál már a fényben úszó óceánról, vagy a fluoreszkáló homokos partról? Tudod, mi az a világító plankton? Nem? Itt megismerheted! A maldív-szigeteken nemcsak a csillagos égbolt fényeiben gyönyörködhetsz, de a partra sodródó fitoplanktonokéban is, amelyek kimondottan a Vaadhoo-sziget melletti vizekben élnek.

5. Cápa a vízben!

Igen, igen. Ezt már említettünk ugyan fentebb, de muszáj még egyszer. A Maldív-szigeteken a 17. század elejére datálódik az első írás, amelyben említést tesznek a cápákról. Ha te is találkoznál párral a Maaya Thila merülőhelyet kell keresned, ahol hatalmas cetcápák társaságában élvezheted a vizet. Vigyázz azonban az áramlatokkal. Mivel ezek az élőlények különösen szeretik azokat a helyeket, ahol áramlatok óriási sebességgel tartanak, így nem árt az óvatosság.  

6. Óceán, mint leszállópálya

Nyaralásod első emléke több mint valószínű, hogy az az apró hidroplán lesz, mellyel a vágyott célállomásra visznek majd téged. Majd az a hosszú móló, ami a bungalók egyikébe vezet. Mivel a transzfer sok esetben gyűjtő járatként üzemel, ez azt jelenti hogy több járat érkező utasait fogják egyszerre szállítani. Ez esetenként 1-2 óra várakozási időt is jelenhet, de az élmény egy ilyen gép fedélzetén valóban kihagyhatatlan. 

7. Határtalan luxus

Akiknek a Maldív szigetekről a háborítatlan természet, a magasba nyúló pálmafák, a hófehér homokos partok és a határtalan luxus jut az eszébe, az bizony nem téved. A Baa Atoll például, annak a 26 atollnak az egyike, ahol a világ és a Maldív-szigetek legfényüzőbb szállodáit találod. Malétól észak-nyugati irányban, az üdülő szigeteket átlagban 30 perces repülőúttal plusz 10-15 perces hajóúttal tudjuk megközelíteni. 

8. Grand Friday Mosque

A Maldív-szigeteken járva mindenképp látogassunk el a fővárosba, Maleba is, amely az ország kulturális központja is egyben. Az itt található látványosságok közé tartozik a The Grand Friday Mosque mecset, amely a Maldív-szigetek legnagyobb mecsete. Természetesen minaret is tartozik hozzá, amely már messziről látható. A városban megtekinthetjük a Nemzeti Múzeumot is, ahol megismerkedhetünk a szigetek történelmével.  

9. Naplemente, mint sehol máshol

A napfelkelte, napnyugta időpontok vagy a nap helyzete Maldív-szigetek területén függ a földrajzi helyzetétől, de a maga nemében mind lenyűgöző. Aki már járt a Maldív-szigeteken az tudja miről beszélünk… A szigetet körülvevő horizont látványa napkeltekor és napnyugtakor egyszerűen festői. 

10. Szörfözés – kötelező program

Még akkor is, ha nem tudsz. Komolyan. Évente több ezer hullámlovas keresi fel az országot, főként a délnyugati monszun idején, júniustól szeptemberig. A partközelben kisebb hullámok várnak, míg a tapasztaltabb szörfösök a partoktól távolabbi, speciális túrákra jelentkezhetnek. Még deszkát sem kell venned. A maldív-szigeteki hotelek többsége ugyanis rendelkezik sportcentrummal, ahol mindenféle vízi és szárazföldi sporteszköz elérhető vagy bérelhető. 

11. Mert itt mindenki szerelembe esik. Ha nem egymásba, akkor a környezetbe…

A magyar utazók túlnyomó többsége szerint a korallzátonyokból felépülő atoll természetvilága egyszerűen lenyűgöző, a szigetek teljesen egyedi nyaralási élményt kínálnak. Nászutasoknak, szerelmes pároknak, vagy eljegyzésre készülőknek életre szóló kaland lehet.

Maldív-szigeteken


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.2/5 - (5 votes)
Kattintson a megjegyzésre

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top