Connect with us

Magazin

Lelepleztük, hogyan lehet Zanzibárra utazni milliók nélkül!

Lelepleztük, hogyan lehet Zanzibárra utazni milliók nélkül!

Nem is olyan rég minden koronavírussal kapcsolatos intézkedést feloldottak Tanzániában, természetesen ez Zanzibárra is vonatkozik. A vanília és a fűszerek szigetére úgy utazhatunk, mint a járvány előtt.

Két lány, két piros bőrönd, 75 outfit és egy fantasztikus úti cél – Zanzibár! 5 napot töltöttünk a szerecsendió és a vanília szigetén. Haza nemcsak lebarnulva, hanem telis tele élményekkel és új tapasztalatokkal érkeztünk! Milyen Zanzibár igazi arca, mi rejtőzik a luxus hotelek mögött, hogyan lehet milliók nélkül is utazni? Olvass tovább, lesd el tippjeinket és irány Afrika.

A kép magáért beszél 🙂,

Mikor érdemes repjegyet vásárolni?

Ahogy az már szokás a longhaul járatoknál, érdemesebb előre gondolkodni és időben megvásárolni a repjegyet. Természetesen, van olyan, hogy előbukkan egy olcsó repjegy.

Repjegyek Zanzibárra

Mettől meddig tart a főszezon? Érdemes szezonon kívül utazni?

Zanzibár nagyon hálás úti cél, az átlaghőmérséklet 26 Celsius fok körül mozog. A főszezon június felétől egészen márciusig tart, ilyenkor 30-34 fok várja a turistákat, itt-ott előfordulhat egy rövidebb zápor, de szinte állandóan süt a nap. Áprilistól június első feléig tart az esős időszak. A legtöbbet áprilisban esik, átlagosan 19 napot. Nehéz megmondani milyen az esős időszakban utazni, van, amikor csak egy órát esik, de persze akár egész éjszaka vagy napközben is leszakadhat az ég. Inkább szerencse kérdése.

Napkelte

Szükségem van vízumra?

A válasz IGEN! Még a fedélzeten ki kellett töltenünk a vízumhoz szükséges dokumentumokat. A klasszikus információk mellett (név, cím, útlevél szám, stb.) szükséges feltüntetni az utazás okát, hány napot fogunk tölteni az országban, a szállás címét is. A korai érkezés és a hő sokk után (28 Celsius fok volt reggel 4 órakor) a reptéren 50 dollárt fizettünk a vízumért. Majd várt az ellenőrzés, fogtuk a csomagjainkat és indultunk is a szállásra.

Kötelező oltások, malária

Mostanáig főleg az afrikai országokból érkező utasoknak volt kötelező a sárgaláz elleni oltás. Nem olyan rég ez a tény változot, bár a Konzuli Szolgálat nem említi, az Országos Epidomológia Központ viszont javasolja. Mi nem voltunk beoltva és a reptéren senki sem ellenőrizte, ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy ne oltassátok be magatokat a sárgaláz ellen.

A malária viszont jelen van. Ezért ajánlatos esténként szúnyogcsípés elleni szerek használata. Napközben szinte alig észlelhetőek a szúnyogok, de az éjszaka folyamán és főleg az esős évszakban vannak jelen. Minden szobához tartozik szúnyogháló és ha van csípés elleni szeretek, akkor minden rendben lesz. Valamint, nem ajánlatos csapvizet inni, kerüljétek el a fölösleges gyomorbajokat és igyatok inkább csomagolt vizet, vagy frissen facsart leveket. Ilyet otthon úgysem kaptok 😉

Milyen a tisztaság a szigeten?

Azzal azért jó, ha mindenki tisztában van, hogy Afrikáról beszélünk. A legtöbb négy és ötcsillagos hotel remek állapotban van és teljesíti az Európában megszokott standardokat. Mi egy négycsillagos szállodában szálltunk meg, a szoba egyszerű volt és tiszta. De nem is azért utaztunk Zanzibárra, hogy aztán a szobán feküdjünk. Az egyes faluk és városok nem épp a tisztaságról híresek, de meg lehet látni a szépet ebben a hatalmas káoszban is.

Látogatók a hotel előtti parton

Na de hol is szálltunk meg?

A sziget keleti oldalán, pontosabban Bwejuu faluban. A választásunk egy 4* hotelre esett – az African Sun Sea Beach Resort & Spa-ra, amelyet sikerült szuper áron lefoglalnunk. 5 éjszakára mindössze 46 500 Ft/fő fizettünk és az ár tartalmazta a reggelit is. Mi a kertben lévő bungallókban laktunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a kertre. A szobák tiszták és hagyományos afrikai stílusban voltak berendezve. Volt egy kisebb nappalink, majd háló és természetesen fürdő. Bár a hűtőnk bedöglött, a személyzet gondoskodott a megjavításáról és ami még itt plussznak számít, minden szobához tartozik egy légkondi is. Általában csak ventilátorral vannak felszerelve a szobák. A reggeli egyszerű volt, a konyhájukat nem mondanám kifejezetten ínycsiklandozónak, de ki lehet bírni. Étlapjukon a tradicionális swahili konyha mellett olasz, tenger gyümölcsei és indiai ételek közül lehetett választani. Mi többször a szállodán kívül ettünk. A reptér 46km-re, Stone Town pedig 52 km-re fekszik Bwejuutól.


SIM kártya

A szigeten egyes mobil operátorok nem támogatottak, ezért ha szeretnénk kihasználni az internetet ajánlatos SIM kártyát vásárolni, amit pár shilingért be is szerezhettek akármelyik boltban. Mi csak pár napot töltöttünk itt, a szállásunkon is jól működött a Wi-Fi, ezért nem volt szükségünk rá.

Milyen pénznemet használnak?

A Tanzániai shiling az elfogadott pénznem, de szinte akárhol fizethetünk dollárral. Még utazásunk előtt váltottunk dollárt, de a szigeten ajánlatos shilinggel fizetni, mivel úgy minden olcsóbb. A legjobb árfolyam a fővárosban van, a kisebb falukban már nem olyan jól váltanak. (1000 Ft-ért – az aktuális árfolyam szerint 9030.35 TZS-t kapunk)

Ahol az óceán eltűnik

Az Indiai-óceán gyöngyszeme híres a vízmozgásáról is. A sziget keleti oldalán apálykor akár fél kilométernyire is visszahúzódik az óceán. A legtöbb hotel rendelkezik medencékkel, így ilyenkor is lubickolhatunk. Egyébként nagyon érdekes dolog sétálni azon a helyen, ahol azelőtt magasan állt a víz. A helyiek rákokat és kagylókat gyűjtenek ilyenkor, ha ti is egy kis felfedező túrára indulnátok, viseljetek zárt cipőt, mivel gyakoriak a tengeri sünök és csak óvatosan, a vízszint gyorsan növekedhet.

Apály Paje-n

Dala dala

Ahogy a cikk elején említettem, nem átlagos kiránduláson vettünk részt! Szerettük volna megismerni a helyi kultúrát és ehhez az is hozzá tartozott, hogy kipróbáltuk a hagyományos közlekedési eszközt, avagy a dala dala-t. Kisbuszokról van szó, amit főleg a helyiek használnak. Megállót hiába is keresnétek, nekünk azt ajánlották, hogy álljunk az út szélére, majd kézfelemeléssel jelezzük, hogy fel szeretnénk szállni. Rákérdeztünk úti célunkra és ha bólintottak, akkor felszálltunk. Lányoknak ajánlatos hosszú ujjú vagy sál viselése, mert a lakosság 96% moszlim. Egy útért Bwejuuból Stone Town-ba 2000 shilinget fizettünk (1 dollár). Ezt az utat a szálloda kisbuszaival 25 dollárért tehettük volna meg. És már magáért az élményért megérte.

Stone Town (óváros)

Zanzibar City két részre van osztva: Stone és Other Town-ra. Az előbbiben találhatóak az UNESCO Világörökség listáján is felfedezhető műemlékek, valamint innen indulnak a hajók és csónakok a környező szigetekre. A szigeten nagyon ritkák a bank automaták, bár a legtöbb hotelben lehet fizetni kártyával, jó ha van nálunk készpénz. A legtöbb automata a városban található.

Mivel nem volt mobilinternetünk, ezért Offline és hagyományos térképet használtunk. A várost idegenvezető segítsége nélkül fedeztük fel, ami számunka nagy élmény volt. De szinte minden sarkon idegenvezetők csapnak le a turistákra, ha szeretnétek, bátran használjátok ki.

A központi piac és Stone Town utcái

Alkudozás dögivel

Ez egy játék, ami Zanzibáron megszokott. Van, aki kimondottan szereti, más turisták nem igazán szívlelik. A szigeten megszokott, hogy egy-egy szuvenír bolt vagy üzlet portékáját magas áron kínálják, majd pár hangos szóváltás után, az alapárat akár a felére is lealkudhatjuk. Aki nem látja meg a szépséget az alkudozásban, az keresse az ún. Marina Shopokat, ahol fix áron vásárolhat.

Borravaló – mennyi az annyi?

Azt azért tudni kell, hogy az átlagkereset 260 dollár körül mozog, természetesen a kisebb településeken ez jóval alacsonyabb. Sokak önkéntesként figurálnak és csak borravalóból élnek. A szállodában a takarítónőnek és egyéb alkalmazottaknak csak pár dollárt hagytunk. Viszont, kirándulásaink során sok remek emberhez és túravezetőhöz volt szerencsénk, akik kiválóan beszéltek angolul. Így nekik magasabb borravalót hagytunk. De ezt mindenki saját maga dönti el.

Mennyire biztonságos?

Zanzibár alapvetően biztonságos, de azért nem árt betartani pár szabályt, a felesleges nézeteltérések elkerülése érdekében. A hotelben azt tanácsolták, hogy az éjszaka folyamán ne menjünk a partra, mert már volt arra példa, hogy egyes turisták a parton hagyták a személyes dolgaikat, elmentek úszni és mire visszatértek, mindenük eltűnt. De szerintem ez megtörténhet akár Budapesten, Londonban de még Tokióban is. Mi nem éreztük magunkat veszélyben, pedig dala dalaval utaztunk, ketten fedeztük fel Stone Town-t, sőt, egy fiatal sráccal (akivel a Slave Market-en, a Rabszolga piacon ismerkedtünk össze) mentünk hajókirándulásra, egy pici bárban iszogattunk a helyiekkel és billiárdoztunk a maszájokkal. Szóval bátran ajánlom, csajoknak is 😉

Autó-, motor- vagy kerékpárbérlés

Zanzibáron angol stílusban, azaz a baloldalon vezetnek, valamint eléggé gyakoriak a rendőri ellenőrzések. Ha kocsit béreltek, ügyeljetek arra, hogy minden papír meglegyen. Az utak minősége elég jó, de a fekvő rendőrök nagyon gyatrán vannak kijelezve, ezért csak óvatosan. Ha több napra béreltek autót, le tudjátok alkudni az árat, de egy napra kb. 30-35 dollárral számoljatok a benzin ára 1 dollár körül mozog. Viszont, érdemes kerékpárt vagy motort kölcsönözni, és azzal végighasítani a parton, az élmény GARANTÁLT!

Ne punnyadjatok a strandon!

Kár lenne, de komolyan! Annyi mindent lehet csinálni. A legtöbb hotel kirándulásai között megtalálható: a búvárkodás, a delfinekkel úszás, a fűszertúra, nemzeti parkok meglátogatása, stb. Ha szeretnétek spórolni, kössétek össze az egyes kirándulásokat. Pl.: mi így tettünk a Jozani Forest nemzeti park és a fűszertúra esetén, aminek köszönhetően 40 dollárt spóroltunk. A Prison Island-et, avagy a Börtön szigetet, búvárkodással összekötve is egyedül oldottuk meg. A hotelen belül, ez kb 80-100 dollárba jött volna ki, de mi dala dalával beutaztunk a városba, majd Robinson (túravezetőnk) segítségével 30 dollár fejébe, jutottunk el oda. Szóval, legyetek bátrak, beszélgessetek és akár több száz dollárt is meg tudtok spórolni, természetesen az élmény is sokkal hatásosabb.

Prison Island (Börtön sziget), az óriás teknősök és a Jozani nemzeti park majmai

Milyenek a helyi finomságok?

A sziget lakói nagyon sportos alkatúak. Ételeik nagyon ízletesek, fűszeresek és egészségesek – a tenger gyümölcsei, a friss halakból készült finomságok, a fahéjjal, jázminnal és a szerecsendióval ízesített rizs, főzelékek, friss trópusi gyümölcsök és még sorolhatnám. Szóval jókat fogsz enni, az már biztos!

Alapélelmiszerek és italok árai:

1 db tojás – 300 TZS (33 Ft)
200 ml friss tej – 700 TZS (77 Ft)
Szardínia konzerv – 1700 TZS (188 Ft)
Konzervbab – 1900 TZS (210 Ft)
Konzerv kukorica – 1800 TZS (199 Ft)
Víz 500ml – 500 TZS (55 Ft)
Víz 1,5 l – 1000 TZS (110 Ft)
Víz 6db 1.5l – 4300 – 4500 TZS (476 – 499 Ft)
Vaj 500g – 6000 TZS (665 Ft)
Klasszikus rizs  1kg – 2400 TZS (266 Ft)
Basmati rizs 5 kg – 16 000 TZS (1774 Ft)
Fagyasztott csirke – 7000 TZS (776 Ft)
Jégkrém – 2000 TZS (221 Ft)

Ananász – 2000 -4000 TZS (221 – 442 Ft)
Mango – 200 – 1000 TZS (22 – 210 Ft)
Paprika – 2000 TZS / kg (221 Ft)
Paradicsom – 2000 TZS / kg (221 Ft)
Banán – 100 – 200 TZS (11 – 22 Ft)

0,5 l sör (Safari, Kilimandzsaro és egyéb márkák) – 3500 TZS (388 Ft)
Karibi rum 1 l – 25,000 TZS (2772 Ft)
Stolichnaya 0,75 l – 30 000 TZS (3327 Ft)
Bacardi 0,75 l – 40 000 TZS (4436 Ft)

Kinek ajánlanám Zanzibárt?

Mindenkinek! Garantáltan mindenki megtalálja a neki megfelelő szállást és programokat. A türkizkék víz, a lagúnák, a már vakítóan fehér homok csak úgy vonzza a nászutasokat, a csendes partok, a pálmafákkal övezett strandok az idősebbek paradicsoma, aki pedig imád felfedezni, belemerülni más kultúrába, az se fog unatkozni! Nekem Zanzibár szerelem volt első látásra – így 10/10!

Jumbo Jumbo – avagy pár hasznos szófordulat

Jumbo – Szia

Hakuna Matata – Minden rendben

Pole pole – lassan lassan

Rafiki – barát

Asante – Köszönöm

Karibu – Nincs mit

Ndiyo – Igen

Sio – Nem


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.2/5 - (19 votes)
1 Comment

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top