Connect with us

Magazin

Programajánló: Zanzibár kihagyhatatlan látnivalói

Programajánló: Zanzibár kihagyhatatlan látnivalói

Jambo! Hakuna Matata! Rafiki! Nem, nem csak az Oroszlánkirályból ismerhető szófordulatok, de így jellemeznénk magát Zanzibárt is! Errefelé az emberek nem sietnek, mondhatni mindenki időmilliomos… Az embert egyszerűen elfogja a hamisítatlan: minden tökéletesen rendben van érzés. A mi tippünk – kapcsold be a nyaraló módot és fedezd fel a sziget nyújtotta látnivalókat. Íme Zanzibár legjobb látnivalói…

Egyre több kérdést kapunk a földi paradicsomnak is nevezhető szigettel kapcsolatban. Rendszeresen adunk tanácsokat arról, mikor érdemes utazni, melyek a legszebb partok, sőt még arról is, hogy a szegfűszeg tényleg annyira híres-e, mint azt állítják… Így hát kolléganőmmel úgy döntöttünk, ideje megismerni ezt a népszerű szigetet. A Turkish Airlines Zanzibári repjegyeknek és a 46kg poggyásznak köszönhetően sikerült minden fontosat becsomagolni, ja és vagy 30 outfitet pluszba. (de csajoknál ez normális nem?)

Mi lett a vége? Öt napos kalandunk során száguldoztunk rozoga buszokkal, szenvedtünk a nem túl jó Wi-Fivel, és természetesen felejthetetlen élményekkel tértünk haza, amelyek két kolléganőből szuper barátokat is kreált.

1. Strandok, mint a paradicsomban és az óceán, amely szinte eltűnik

Zanzibárnak tökéletes strandjai vannak, amelyek hosszas kilométereken át húzódnak. A vakítóan fehér homok, annyira finom, mint a liszt és ehhez az Indiai-óceán türkizkék színekben pompázó vize. A zanzibári természeti színházhoz hozzátartozik az apály/dagály. Néhány helyen több száz méterre is visszahúzódik az óceán, a helyén kagylókkal, tengeri csillagokkal és algákkal teli apró kis pocsolyák maradnak. A helyiek mindennap összegyűjtik ezeket a finomságokat, majd hagyományos ételeket főznek belőlük. Néhány óra múlva az óceán visszatér és a vízhőmérséklet olyan meleg lesz, hogy azt fogod hinni termálvízben pancsolsz.

A sziget keleti oldalán fekvő Bwejuu strand magas pálmáiról és a kisebb szétszórtan elhelyezkedő szállodákról ismert. Ha kedveled a magányt, a kevesebb turistát és a zavartalan hosszú sétákat, ez a hely garantált siker lesz. A téli hónapokban a tenger algákat sodor a partra, ettől azonban egyáltalán nem veszít szépségéből.

Ha Bwejuu-tól délre veszed az irányt, akkor Paje strandon fogsz kikötni. Itt sokkal több a fiatal, bárok, üzletek és kite szörfösök lepik el a partot. Ha te is kedveled ezt a sportot, vagy szívesen kipróbálnád, akkor Paje ideális hely a számodra – kite szörf iskolák, oktatók és kölcsönzők szinte mindenütt.

Inkább a teljes csomagok érdekelnek? A legtöbb jól ismert és minőségi üdülőhely Kiwengwa partján található. Jó szolgáltatások, gyönyörű tenger és gazdag hotelválaszték.

A sziget leghíresebb és legnépszerűbb strandja északon található, és a Nungwi nevet viseli. A tengernek gyönyörű türkizkék színe van, az árapály nem annyira érezhető, mint a sziget keleti oldalán, és szinte nincsenek algák. Természetesen itt a legtöbb a turista, de sok minden megtalálható a kilométeres strandokon. Néhány mérföldre Nungwi-tól fekszik a Kengwa strand, ahol több üdülőhely és drágább szállodák is találhatóak. Minden hónapban itt kerül megrendezésre a népszerű Full Moon Party.

Szeretnél ismeretlen strandokat felfedezni? Semmi probléma, a szigeten 25-ből válogathatsz.

2. Történetek, amelyektől kiráz a hideg

Zanzibár rendkívül érdekes, de sötét történelemmel rendelkezik. A 15. században, Kelet-Afrika nagy részével együtt portugál gyarmat volt. Az európai uralmat később Omán váltotta fel, mivel a portugálok után ők hódították meg a szigetet. Évtizedeken át Zanzibár volt a rabszolga kereskedelem központja – a fogva tartottakat az Indiai-óceán, a Közel-Kelet és India számára is szállították. Nők, férfiak, valamint a különböző afrikai országokból származó gyermekek kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat, majd szörnyű körülmények között „adták el őket” Zanzibár rabszolga piacán.

A Stone Town-ban található Slave Market meglátogatása kötelező, főleg, ha szeretnénk megismerni a sziget valódi lényegét. A belépő ára (5 dollár) tartalmazza az angol idegenvezető szolgáltatásait. Látogasd meg az egykori cellákat, ahol embertelen módon tartották fogva a rabszolgákat, tudd meg miért található egy díszes anglikán templom a területen és az egykori épületek feltárják előtted a sötét történeteket, amelyek szinte még 150 éve mindennapinak számítottak.

A hivatalos nyilvántartás szerint a Stone Town-i rabszolgapiacon, egy millió rabszolga került eladásra, a nem hivatalos források szerint ez a szám jóval magasabb.

3. Fűszerek, banánok és parfümök nyomában

Zanzibár egyik leghíresebb látnivalója az úgynevezett Spice Tour. Látogass el a helyi ültetvényekre, és less be a „kulisszatitkokba”, hogyan is termesztik és dolgozzák fel a világ legjobb fűszereit. Nem csoda, hogy Zanzibárt a szegfűszeg és a vanília szigetének is nevezik. De ezzel a párossal még koránt sincs vége – az ideális klíma és a termékeny talaj kombinációja tökéletes feltételeket teremt a termesztéshez.

A túra során megtanulhatod, hogyan néz ki a kávébab, hogy csak egyfajta bors létezik, színe az érettségtől és a feldolgozástól függ, meglátod miből származik a jód, azt is hogy a szerecsendió pókemberre hasonlít, valamint azt is, miért olyan egészségesek a helyiek és nincsen semmi szükségük gyógyszerre.

Megtudhatod azt is, milyen hatalmas bizniszt jelent a szegfűszeg az állam számára, a szultán idején, többet kerestek ezzel az apró fűszerrel, mint a rabszolga kereskedelemmel.

Egyes farmok programjában a helyi fűszerekkel ízesített ételek kóstolása is megtalálható. Mi kalauzaink, egy vicces trópusi gyümölcs kóstolással készültek, az édes mangó és ananász után, a kevésbé finom „dragon fruit” következett, majd egy helyi fickó felmászott a kókuszpálma tetejére és már a kezünkben is voltak a friss kókuszok. Ja, és természetesen mindezt hangos énekléssel tette.

4. Stone Town

Zanzibar City történelmi központja Stone Town, amely még ma is a gyarmati múlt hangulatában tündököl. Az omladozó, de pazar paloták és a szűk utcák, amelyekben könnyen elveszhetünk, azt az érzést sugallják, hogy az ókori Perzsa Birodalom városában sétálunk. Az idő, mint úgy általában mindenhol Zanzibáron, mintha megállt volna. Az egyik leghíresebb épület a Csodák Háza (House of Wonders), ahol általában a Zanzibar Múzeum gyűjteményét lehet megtekinteni. Ehhez viszont nem volt szerencsénk, látogatásunk idején a szultán egykori palotája várta a következő sorsát – a tető leszakadt, így nem lehetett látogatni. Egyébként, Kelet-Afrikában ez volt az első olyan épület, amiben volt lift.

Rögtön a Csodák Háza mellett emelkedik ki a régi arab erőd, az Old Fort, amely védelmi bástyaként szolgált. Manapság, az erőd izgalmas programokat kínál – belsejében egy hatalmas amfiteátrum található, amely rendszeresen különböző zenei és filmfesztiváloknak ad otthont.

A vízpart mellett található a keleti stílusban épült, Kastélymúzeum (Palace Museum). Meglátogatni nem kimondottan ajánljuk. A múzeum tömve van poros bútorokkal, de akit érdekel az ilyesmi, annak jó program lehet. Az egyik szobában Ferenc József festményét véltük felfedezni, ami viszont mosolyt csalt az arcunkra.

Ebbe az irányba tovább haladva látni fogod a régi betegszobát (Old Dispensary). Jellegzetes indiai stílusban épült és ez a legszebb épület a városban. Sétálás közben jól nézd meg az ajtókat – Zanzibár erről is ismert. Az indiai stílusú ajtók, gazdagon díszítették és aranyozott tüskék állnak ki belőle, amelyek Indiában az elefántok ellen szolgáltak. Az arab stílusú faragott fa ajtókon legtöbbször lánc is fellelhető, ami a rabszolgatartás szimbóluma.

Stone Town leghíresebb műemléke a Slave Market, amely a sziget történelmének legsötétebb szakaszáról számol be. Mint már említettem, Zanzibár az egész Indiai-óceán legfontosabb rabszolga-piacaként működött. A területen egy emlékmű, érdekes kiállítás, egy jelentős anglikán templom és olyan pincék is találhatóak, ahol egykor szörnyű körülmények között várt szomorú sorsára több tucat ember. A helytől garantáltan libabőrös leszel, de érdemes ellátogatni ide, hisz a rabszolga-kereskedelem Kelet-Afrika történelmének jelentős részét alkotja, amely sajnos még 150 évvel ezelőtt is bevett szokás volt.

Pár utcányira fekszik a jól ismert piac – a Darajani Bazaar. Ha valami tipikusat és helyit szeretnél megtapasztalni, feltétlenül látogasd meg. Kemény élmény lesz főleg az érzékszervek számára, a halpiac miatt. Szardíniák, tonhalak, garnélarákok, polipok és más szörnyek, amelyeknek nem tudjuk a nevét, ez mind kőpultokra dobálva, mellettük a helyiek üldögéltek vagy feküdtek. Nem hiszem, hogy az ANTSZ-nél átmenne. 😀 A szomszédban hús, gyümölcs, fűszerek vagy helyi termékek piacát találod. Hasonló a magyarországi piacokhoz, csak színesebb és hangosabb.

Stone Town-ban sétálgatva, valószínűleg belebotlasz a Queen frontemberének, Freddie Mercury házába. A perzsa származású énekes életének első 17 évét Zanzibar Cityben töltötte, majd később családjával az Egyesült Királyságba költözött. Érdekes megnézni a házát, de ne számítsatok nagy csodára – pár fotó az énekesről, egy szuvenír bolt és egy hotel található a közelében.

A város tömve van jobbnál jobb éttermekkel, amelyek az igazi zanzibári konyha finomságait kínálják. A mi választásunk a Lukmaan étteremre esett. Hogyan jellemezném? Ízletes ételek, kaotikus hangulat. kb. 2$-t fizettünk egy jó nagy adagért, az utca neve pedig Under the Baobab Tree volt. Tiszta Afrika! ????

A legjobb kulináris élményért, látogassatok el a Forodhani Gardensbe, mindennap sötétedés után az utcai ételek legjobbjai közül válogathatsz. A turistákat jogosan vonzza, de a helyiek is imádják, egy könnyű vacsi, és ezt mind remek hangulat keretében.

Stone Town gyönyörű keveréke Afrikának és a Keletnek – egy igazi zűrzavar és káosz, szűk utcák labirintusa. Ha zanzibári nyaralás mellett döntesz, Stone Town-t, amely az UNESCO Világörökség része, nem hagyhatod ki.

5. Majmok és rejtélyes erdőik

Következő megállónak javasoljuk a Jozani Forest nemzeti parkot, amely a vöröskolobusz őshonos majomfajták otthona. Nincs szükséged extra szerencsére – látogatásod során biztosan fogsz látni egy két példányt. Nem félénkek és már megszokták a turistákat, viszont tilos őket simogatni. 🙂

A gyönyörű dzsungelt túravezető segítségével fedezhetitek fel, látni fogsz hatalmas fákat, pálmákat, apró békákat, pillangókat, óriási százlábúkat, de nem ritkák a vaddisznók és az ún. bushbabies sem – ami egyfajta maki. A helyiek még mindig bizakodóak, szerintük még a kihalófélben lévő leopárdok is élnek a dzsungelben.

A Jozani Forest legszebb élménye a mangrove erdő volt számunkra. Ezeknek a különleges fáknak a gyökerei kísérteties látványt nyújtnak. A fából készült hidaknak köszönhetően egészen közelről nézhetjük meg őket. A mangrovák egyike azon kevés fáknak, amelyek ki tudják vonni a tápanyagokat a tengervízből, és a felesleges ásványi anyagokat egyszerűen kirekesztik. A gyökerek között  rákok szaladgálnak, de sok madárfaj és rovar lelhető fel.

6. Víz alatti előadás

Szeretnétek látni mit is rejt Zanzibár a felszín alatt? Nem probléma – a víz annyira tiszta, hogy akár 60 méterre is elláthatunk. A szigetnek számos korallzátonya van – polipok, murénák, barrakudák, csikóhalak és tengeri csillagok gondoskodnak a látványos víz alatti előadásról. A leghíresebb snorkelling helyszín a Mnemba-sziget, ahova számos hotel szervez kirándulást, különösen a Nungwi strandtól. Csodálatos élmény a delfinekkel merülni, ha szeretnétek kipróbálni, a legtöbb szálloda programja között megtalálható.

7. A legöregebb és legsúlyosabb lakosok

Stone Towntól mindössze fél órányi hajóútra fekszik Changu szigete, de gyakrabban Prison Island-nek hívják. Eredetileg börtönként szolgált volna az ellenálló rabszolgák számára, egy ideig viszont karanténként alkalmazták a sárgalázas betegek számára. Ennek ellenére a Prison Island még mindig a turisták legnépszerűbb úti célja. Köszönhetően a türkizkék tengernek, a keleti erődnek, de különösen a lakói miatt. Körülbelül 100 óriás teknős lakik a Börtön-szigeten. Egyes példányok már életük 100. évét is betöltötték, sőt a legöregebb aggastyánok már a 200-hoz járnak közelebb. A sziget körül jókat lehet búvárkodni vagy sznorkellingezni.

8. Maszáj harcosok

Néhány perc a tengerparton és valószínűleg felbukkannak a maszáj harcosok. Könnyen felismerhetőek – vörös ruházatot viselnek, kezükben pálca és fehér karkötők díszítik karjaikat.. Egyesek nagyon kedvesek, mások már-már idegesítőek. Eredetileg kenyai törzsekből és észak Tanzániából érkeztek a szigetre. A zanzibári maszájok gyakran nem ezekből a falvakból származnak, bár szívesen állítják ezt magukról. Legtöbbször különböző karszalagokat, nyakláncokat és ajándéktárgyakat értékesítenek.

Olyanokkal is találkozhattok, akik szívesen lennének a túravezetőid a nyaralásod során. Nem kimondottan ajánljuk, legtöbbjük nem is a szigetről származik, nem biztos, hogy hasznos információkkal tudnának szolgálni. Viszont a magas maszájok, vakítóan fehér mosolyukkal és színes ruházataikkal a sziget gyökeres részét képezik, olyanok, mint a pálmafákkal szegezett partok, egyszerűen a sziget részeik.

9. Milyen Zanzibár igazi éne?

Ha igazi arcát szeretnéd megismerni, megnézni mi van az üdülőhelyeken túl, ideális esetben egymagad, akkor ajánljuk a dala dala-t, a helyi tömegközlekedést. Két fajta van a szigeten: a mindkét oldalon nyitott gépkocsik vagy mikrobuszok. Készülj fel egy vad utazásra, rengeteg helyivel és klímáról ne is álmodj. Még ha nem is hangzik túl kecsegtetőnek, akkor is érdemes kipróbálni. A hosszabb utak kb. 2000 TZS-be (1 dollár) kerülnek, a rövidebbeket 500 TZS-ből is meg lehet úszni. Menetrendre és kijelölt megállókra ne is számítsatok.

Azt szokták mondani, hogy ha szeretnétek megismerni egy-egy országot, akkor a helyi konyhával kell kezdeni. És a zanzibári nagyon jó. Rengeteg hal, hús, friss zöldség és gyümölcs, indiai és keleti hatások nagyszerű fűszerekkel megspékelve. Számos étel tartalmaz curryt, kókusztejet és fűszerezett rizst, amelyek különböző módon készülnek. Próbáld ki az urojo-t – sűrű savanykás leves, mishkaki-t – pácolt húsdarabokat, amelyeket nyárson sütnek meg, a zöld banánt – amit sósan készítenek, és úgy fogyasztják, mint mi a burgonyát, valamint a híres zanzibári pizzát. Desszertnek tökéletes választás a baobab porban megforgatott szárított gyümölcs –  meglehetősen szokatlan ízű, kicsit savanykás, édes és pikáns egyszerre.

Amikor Zanzibáron jártunk, elfogott minket az érzés, hogy itt aztán igazán megállt az élet. Még mindig sokan vannak áram és folyó víz nélkül, az emberek kézzel mosnak és gyakran nagyon szegény körülmények között élnek. A nők a fejükön hordják a portékáikat, a gyerekek a parton futkosnak és a piacon még gyakran cserével fizetnek. Az út mentén sűrűn láthatsz rozoga szekereket, a helyiek biciklivel közlekednek a parton, kagylót és rákokat gyűjtenek, amiből aztán ebédet főznek. Nem sietnek sehova, kedvesek és bár sokszor nem könnyű nekik, sokat mosolyognak. Hitvallás Zanzibáron? Hakuna Matata – nincs probléma! Ha érdekel, hogyan is utazhatsz olcsón Zanzibárra KATT IDE.

10. Tanzániába az igazi Afrika miatt

Ha több napot szeretnél a szigeten tölteni és kipróbálnál valami egészen újat, akkor irány a szárazföld – Tanzánia. A fővárosba, Dar es Salaamba pár óra alatt el tudsz jutni komppal vagy repülővel. Számos utazási iroda szervez utazásokat Zanzibárból közvetlenül a szafarikra, a híres Ngorongoro vagy Serengeti Nemzeti Parkokba. A mi forró tippünk: a hazaút során megszakíthatod utad néhány napra közvetlenül Kilimandzsáró alatt.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
4.4/5 - (7 votes)
1 Comment

"Boldogságot pénzért venni nem lehet, de repülőjegyet igen, és az már majdnem ugyanaz." Az utazásba gyorsan beleszerettem, még talán gyerekkoromban, majd az egyetemi tanulmányaim során a Repjegykirály csapatában találtam magam. Ha időm engedi, imádok új helyeket felfedezni, de számomra Olaszország a legnagyobb szerelem, ahova mindig nagy lelkesedéssel térek vissza.

To Top