Connect with us

Hírek

Az uniós egészségügyi igazolás a járvány végéig érvényben maradhat

Az uniós egészségügyi igazolás a járvány végéig érvényben maradhat

Az uniós egészségügyi igazolás bár nem biztosít automatikusan külön jogokat, egy illetékes szerint a járvány végéig mégis érvényben maradhat, és minden tagállam eldöntheti, hogy miként kezeli az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltottakat.

A zöld igazolványként is emlegetett, immunitási igazolás nem biztosít automatikusan külön jogokat, de a járvány végéig érvényben maradhat, azaz addig, amíg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem jelenti be, hogy a járványnak vége van. Az igazoláson, ahogy arról nemrégiben már beszámoltunk, a PCR-tesztek eredménye, a betegségből való felgyógyulás és az oltás adatai szerepelnek majd. Emellett minden tagállam eldöntheti, hogy miként kezeli az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltottakat.

A légitársaságoknak megadnák továbbá a lehetőséget arra, hogy az igazolást még a repülőgépbe való beszállítás előtt ellenőrizni tudják, és ellenőrizhetnék az érvényességét is.Reuters jelentése szerint Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős tagja azonban felhívta a figyelmet arra, hogy önmagában a dokumentum nem minősül vakcinaútlevélnek, mert a tény, hogy valakit beoltottak-e, nem jelent automatikusan korlátozásmentes utazási jogosultságot. Ennek oka az, hogy ha így lenne, az diszkriminálná azokat, akik valamiért nem kaphatják meg vagy nem igényelték a vakcinát.

Időközben persze érkeztek hírek annak kapcsán, hogy bizonyos európai országok csak az EU-ban engedélyezett vakcinákról szóló igazolást fogadják majd el. Ilyen például Szlovénia is, ahol előírták, hogy a Pfizer/BioNTech oltóanyagának második dózisától számítva 7 napnak, a Modernáénak 14, míg az AstraZeneca vakcinájának első dózisától számítva 21 napnak kell eltelni ahhoz, hogy elfogadják a bizonyítványt. Görögország ezzel szemben minden oltást elfogad, az orosz és a kínai vakcinát is.

Kedvezményes repjegyek a nyárra

(Forrás: airportal.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top