Connect with us

Hírek

Jelentős szakmai testületek kérik a karantén eltörlését az EU-tól

Jelentős szakmai testületek kérik a karantén eltörlését az EU-tól

Több légiközlekedési szakértő egybehangzóan állítja, hogy egyszerre van szükség a szektor állami támogatására és az iparág szereplőinek összehangolt intézkedéseire. Most huszonöt utazási és turisztikai szervezet közösen fordult az Európai Bizottsághoz, hogy töröljék a karanténszabályokat, és helyette uniós szintű szűrési eljárást vezessenek be.

A legnagyobb utazási és turisztikai szervezetek, mint az a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI), a Polgári Légiforgalmi Szolgáltatási Szervezet (CANSO) és az Európai Turisztikai Egyesült (ETOA) nyílt levélben fordult Ursula von der Leyen EB-elnökhöz, hogy uniós szintű szűrési eljárási program bevezetését kérje. Kérésüket többek között azzal indokolták, hogy ha nem lesz egységes fellépés, és maradnak a karanténszabályok, hamarosan semmi esély nem marad a válságból való kilábalásra, egyébiránt pedig 27 millió ember megélhetése kerülhet veszélybe. Számításaikat alátámasztandó, az európai GDP 10 százalékát ez a szektor termeli, ezért az unió gazdasági fellendülése is azon múlik, hogy milyen szabályokat hoznak.

Csak a Budapest Airport, a májusi létszámleépítés után nemrégiben újabb, várhatóan 236 főt érintő létszámcsökkentés jelentett be, amelyet egyrészt a szeptembertől érvényben lévő utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedvvel magyaráztak.

Szorult helyzetben vannak a légitársaságok is. Az Air France – KLM csoport a járvány kitörése óta 60-70 százalékkal csökkentette járatai számát. A magyar határzár miatt harmadára csökkentette Budapestről varsói kínálatát a LOT Polish Airlines. Az olyan diszkont utaztatók, mint a Ryanair szintén kénytelen volt járattörlések sorát végrehajtani. Nemrégiben pedig az airportal.hu oldalán jelent meg a hír, hogy csődbe mehet a British Airways is, ha a brit kormány ragaszkodik a karanténszabályokhoz

A British Airways vezérigazgatója véleménycikkben fejezte ki aggodalmát. Mint írja, szerinte ők mindent megtesznek, hogy életben tartsák a céget, de összehangolt intézkedések nélkül ez nem fog sikerülni. A szakmai testületekhez hasonlóan a British vezérigazgatója is hasonló véleményen van. A legfontosabb lépés szerinte a karantén mihamarabbi eltörlése lenne, helyette a repülőtéri tesztelést kellene bevezetni. Ha ezt sikerülne bevezetni, megnyithatnák a határokat.

(Forrás: Airportal.hu)

További híreink:


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top