Connect with us

Hírek

Szabad határátjárás, új lendületet kaphat a turizmus!

Szabad határátjárás, új lendületet kaphat a turizmus!

Sorra nyitják meg határaikat az európai államok, és egyre inkább közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor már minden korlátozást és ellenőrzést beszüntetnek a belső határokon. Péntek reggeltől korlátozás mentesen, mindenfajta karanténkötelezettség nélkül tartózkodhatnak Magyarország, Ausztria, Csehország, valamint Szlovákia állampolgárai egymás országaiban. Vasárnap óta azok a korlátozások is megszűntek, amelyek Magyarország és Németország között eddig a személyforgalomra vonatkoztak. Alább összegzünk!

Advertisement

Szlovákia, Csehország és Ausztria – szabadon jöhetünk, mehetünk!

Igor Matovič szlovák miniszterelnök és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes péntek reggel, a Medve-Vámosszabadi határátkelőnél jelentette be a szabad határátkelést. Ennek értelmében péntek reggel 8 órától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, az osztrák, a cseh, és a szlovák állampolgárok.

“Az elmúlt napokban számtalan telefonos egyeztetést folytattunk a határainkon érvényben lévő korlátozások feloldásáról az osztrák, a cseh és a szlovák külügyminiszter-kollégákkal, Alexander Schallenberggel, Tomás Petricekkel és Ivan Korcokkal. Sikerült megállapodni minden technikai kérdésben “– írta Szijjártó Péter még csütörtök este közösségi oldalán.

Az intézkedések értelmében ezekben az országokban:

  • a belépéshez nincs szükség negatív koronavírus-tesztre
  • megszűnik a karanténkötelezettség, így nem kell karanténba vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás esetén, valamint a hazatérés után sem
  • megszűnik az eddigi 48 órás korlátozás

Németország

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy a kormány megszüntesse a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szombaton közösségi oldalán. Szijjártó Péter szerint a személyforgalmi korlátozások megszüntetése rég várt enyhítés a németországi munkavállalók és családjaik számára.

“Ez azt jelenti, hogy a német állampolgárok szabadon beutazhatnak Magyarország területére, és azok a magyarok, akik Németországból térnek haza, mentesülnek a karanténkötelezettség alól.”– mondta rövid videóüzenetében Szijjártó Péter.

Németország – korlátozások

Németországban a járványkezelés eredményesnek bizonyult, ez pedig megadja a lehetőséget arra, hogy megszüntessük a személyforgalomra vonatkozó korlátozásokat. Rég várt enyhítés ez a németországi munkavállalók és családjaik számára.

Posted by Szijjártó Péter on Saturday, June 6, 2020

A külső határok megnyitása!

Az Európai Unió tagállami maguk határozzák meg a határnyitás menetrendjét. Görögország mellett például Málta, Bulgária, Portugália és Ciprus is megnyitotta már határait – mint arról mi is beszámoltunk. Egyre inkább közeledünk ahhoz a pillanathoz, amikor már mindenfajta korlátozás és ellenőrzés nélkül utazhatunk a belső határokon. Az előzetes becslések szerint, az uniós országok között június végére nyílhat meg az összes határ. Az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására.

Megfelelő óvintézkedések mellett, az EU külső határai július elejétől nyithatnak majd! – ezt a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok minisztereinek pénteki videokonferenciáján jelentette be. Jelenleg az EU területére való beutazási tilalom június 15-éig van érvényben. Közben Svájc kormánya is úgy döntött, hogy a tervezettnél némiképp korábban, a beutazási tilalom megszűnésének dátumával összhangban, június 15-én nyitja meg az Európai Unióval közös összes határát – az intézkedést Olaszország kérte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el. A Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint, világszerte 7 015 078 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 402 852, míg a gyógyultaké 3 142 453. A fertőzést 188 országban mutatták ki. A Covid-19 nevű betegség eddig az Egyesült Államokat sújtja a leginkább, 1 942 363 fertőzöttet tartanak nyilván, 110 514-en vesztették életüket, míg a gyógyultak száma 506 367. Szakértők szerint azonban, a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi a pontos valóságot. Többek között azért sem, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is eltérőek.

Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Törökországban nyaralnál? Megteheted! Július 15-től újra repül Budapestre a Turkish! https://t.co/OuhvwMdukkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Egyedülálló olasz kincsek elsőrangú utazási csomagokban! https://t.co/Ic0NXAABhzMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
NAP AJÁNLATA: Kikapcsolódás a felhők között 35 900 Ft-tól https://t.co/tlKQIDk9VZMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Friss: július 16-tól újra repül Budapest és London között a British Airways! https://t.co/tj5swD3koSMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Görög repjegyek a főszezonban most 9 900 Ft-tól! https://t.co/OQhutUSAk6Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
European Best Destination – top 15! Vedd nyakadba Európát! https://t.co/YqLjQcxxCVMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Wellness hétvége az Alacsony-Tátrában 29 900 Ft-tól https://t.co/puZoYA3pqNMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Dubai újra megnyitotta kapuit a turisták előtt! https://t.co/14mfT2ifBkMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 36 900 Ft-tól! https://t.co/rrAzGGmlBmMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Hova utazhatunk: friss ajánlások és tilalmak (COVID-19) https://t.co/9IIXnXmwkXMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top