Connect with us

Hírek

Repülés járvány idején: új szabályok az európai légiközlekedésben!

Repülés járvány idején: új szabályok az európai légiközlekedésben!

Életbe lépnek az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új légiközlekedési szabályai. A két szervezet a légiközlekedés valamennyi szegmensére kiterjedő javaslatokat fogalmazott meg – az új szabályok mind az utasokra mind a személyzetre egyaránt vonatkoznak.

Advertisement

Az EASA honlapján nemrégiben nyilvánosságra hozta azt a tervezetet, amelyen a repülésben bevezetendő új szabályokat fogalmazza meg – indulástól az érkezésig. A közzétett javaslatcsomag célja, hogy megelőzzék a betegség terjedését a reptereken vagy repülőgépeken, illetve hogy hogyan kell a koronavírus gyanús utasokat kezelni a fedélzeten és az egyes légikikötőkben. A dokumentumnak még számos egyeztetésen, módosításon kellett ugyan átesnie, most azonban már hivatalos! Alább a fontosabb tudnivalókat közöljük:

  • A légitársaságoknak már a járatok indulása előtt fel kell hívniuk az utasok figyelmét, hogy csak egészségesen repülhetnek, és el kell fogadniuk a szabályokat, különben a repülőtérre sem léphetnek majd be.
  • Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is. Ha a fedélzeten utazás közben az utas nem hajlandó maszkot hordani, a gép nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartó utassal szemben a fogadó ország hatóságai szigorú eljárást fognak indítani!
  • Az utasfelvételt, utasbiztonsági ellenőrzést, beszállítást végző személyzet körében is előírták a maszkok viselését!
  • Testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak. Kísérő csak rendkívül indokolt esetben tarthat az utassal, és ezzel neki is el kell fogadnia a kötelező maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.
  • A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres távolságtartást, és folyamatosnak kell lennie a fertőtlenítő takarításnak. Ugyanez igaz a csomagfelvételnél és a repülőtér elhagyásánál is. – Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal is segítik.
  • Amennyiben a járaton valamelyik utas a betegség tüneteit produkálja, akkor lehetőség szerint az utolsó sorban az ablak mellé kell ültetni, és az utasnak két sor távolságot kell hagynia a többi utastól.

Az új szabályok mellett azonban, a dokumentum kitér arra is, hogy sem az EASA, sem pedig ECDC nem támogatja a biológiai útlevél bevezetését, illetve a teszteléseket, mivel az emberek immunreakciója eltérő mértékű, a gyorstesztek pedig nem elég megbízhatóak. Mint arról korábban írtunk, a koronavírus-gyorsteszteket az Emirates is leállította.

Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Hogy vélekednek rólunk mások? Magyarország legszebb helyei külföldi utazási portálok szerint https://t.co/toqdTpxo8fMennyi ideje jött ki ez a hír? 16 óra
Bangkok a főszezonban! Retúr repjegy Budapestről 149 900 Ft-ért https://t.co/g1ArWXml1nMennyi ideje jött ki ez a hír? 19 óra
Mallorca Bécsből nyár végén most 25 120 Ft-tól! https://t.co/UMNU68qnyhMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Immár hivatalos: Málta újra várja a magyar utazókat! https://t.co/i7jZXHruECMennyi ideje jött ki ez a hír? 2 nap
Észtország 24 ország lakosainak engedélyezte a karantén nélküli belépést https://t.co/zeFLNQJdTvMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
NAP AJÁNLATA: Nyaralj Brač szigetén medencés szálláshelyen 33 900 Ft-tól! https://t.co/ycUOTpR9VXMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Június 1-től Bulgária eltörölte az EU polgárai számára a kötelező karantént https://t.co/VZO9Tdigb0Mennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Miami retúrjegyek 67 900 Ft-tól és kipróbált tippekkel tőlünk! https://t.co/AToex7sOerMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
10 ok, amiért Costa Rica a világ legjobb helye! https://t.co/ztn5BAwlhEMennyi ideje jött ki ez a hír? 4 nap
Fapados repjegyek! Foglalj most 6 900 Ft-tól https://t.co/1Haw525HAxMennyi ideje jött ki ez a hír? 7 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top