Connect with us

Hírek

Repülés járvány idején: új szabályok az európai légiközlekedésben!

Repülés járvány idején: új szabályok az európai légiközlekedésben!

Életbe lépnek az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új légiközlekedési szabályai. A két szervezet a légiközlekedés valamennyi szegmensére kiterjedő javaslatokat fogalmazott meg – az új szabályok mind az utasokra mind a személyzetre egyaránt vonatkoznak.

Advertisement

Az EASA honlapján nemrégiben nyilvánosságra hozta azt a tervezetet, amelyen a repülésben bevezetendő új szabályokat fogalmazza meg – indulástól az érkezésig. A közzétett javaslatcsomag célja, hogy megelőzzék a betegség terjedését a reptereken vagy repülőgépeken, illetve hogy hogyan kell a koronavírus gyanús utasokat kezelni a fedélzeten és az egyes légikikötőkben. A dokumentumnak még számos egyeztetésen, módosításon kellett ugyan átesnie, most azonban már hivatalos! Alább a fontosabb tudnivalókat közöljük:

  • A légitársaságoknak már a járatok indulása előtt fel kell hívniuk az utasok figyelmét, hogy csak egészségesen repülhetnek, és el kell fogadniuk a szabályokat, különben a repülőtérre sem léphetnek majd be.
  • Minden utasnak kötelező lesz a maszk viselése a repülőtéren, és a repülés közben is. Ha a fedélzeten utazás közben az utas nem hajlandó maszkot hordani, a gép nem szakítja meg az útját, de a szabályt be nem tartó utassal szemben a fogadó ország hatóságai szigorú eljárást fognak indítani!
  • Az utasfelvételt, utasbiztonsági ellenőrzést, beszállítást végző személyzet körében is előírták a maszkok viselését!
  • Testhőmérséklet mérés után csak azok léphetnek be a repülőtérre, akik utaznak. Kísérő csak rendkívül indokolt esetben tarthat az utassal, és ezzel neki is el kell fogadnia a kötelező maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.
  • A repülőtereken az utasfelvétel, az utasbiztonsági ellenőrzés és a beszállítás során is be kell tartani a másfél méteres távolságtartást, és folyamatosnak kell lennie a fertőtlenítő takarításnak. Ugyanez igaz a csomagfelvételnél és a repülőtér elhagyásánál is. – Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal is segítik.
  • Amennyiben a járaton valamelyik utas a betegség tüneteit produkálja, akkor lehetőség szerint az utolsó sorban az ablak mellé kell ültetni, és az utasnak két sor távolságot kell hagynia a többi utastól.

Az új szabályok mellett azonban, a dokumentum kitér arra is, hogy sem az EASA, sem pedig ECDC nem támogatja a biológiai útlevél bevezetését, illetve a teszteléseket, mivel az emberek immunreakciója eltérő mértékű, a gyorstesztek pedig nem elég megbízhatóak. Mint arról korábban írtunk, a koronavírus-gyorsteszteket az Emirates is leállította.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre
To Top