Connect with us

Hírek

Légiközlekedés: állatkert a levegőben, fokozatos újraindulás a reptereken

Légiközlekedés: állatkert a levegőben, fokozatos újraindulás a reptereken

A gazdasági helyzet egyre komolyabbá válik a légitársaságok számára. Járatok ezreinek törlése egyik pillanatról a másikra változtatta az eddig túlzsúfolt reptereket ürességtől kongó épületekké. Az újraindulás, a szakértők szerint, minden eddiginél nehézkesebbnek látszik. A BBC-nek adott egyik interjújában Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója is nehezményezte, hogy még mindig nincsenek nemzetközileg elfogadott egységes sztenderdek a koronavírus terjedésének megakadályozására.Olyan ez, mint egy állatkert!” – nyilatkozta. Májustól azonban, visszatérni látszik az élet a repülőterekre. Alább mutatjuk pontosan milyen formában.

Advertisement

Májustól apránként, fokozott biztonsági intézkedések mellett már Európa több országában is megindult a légiközlekedés, egyre több európai ország nyitja meg repülőterét. Szlovénia, ahol hivatalosan is bejelentették a koronavírus-járvány végét, május 12-étől a ljubljanai repülőtéren európai uniós és harmadik országbeli utasokat is fogadhat. A párizsi Charles De Gaulle repülőtéren mindenki számára kötelezővé tették a szájat és az orrot fedő maszk viselését, emellett a francia légitársaság járataira felszálló utasoknak a hőmérsékletét is ellenőrzik. A londoni Heathrow reptéren a koronavírus-fertőzés terjedését megakadályozó technológiák tesztelését kezdték meg.

A hónap elejétől a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma úgyszintén fokozatosan újraindult, egyre több légitársaság jelenti be az újra üzemelő járatait. Május 5. és 11. között 100 induló, és érkező járat közlekedett a fővárosból, összesen 16 városba.

“A koronavírus-járvány az áprilisi utasforgalmat befolyásolta legerőteljesebben, mely az adatokon is jól látható: 2019 áprilisához képest egész hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér összesen csupán 9870 utast kezelt, míg tavaly ilyenkor 1 337 871 főt. Az átlagos napi utasforgalom tavaly áprilisban mintegy 44 500 volt, ez a szám idén áprilisban 329 utas/nap, és volt olyan nap, amikor nem érte el a 180 főt.” – áll a Budapest Airport repülőtéri értesítőjében.

Újrainduló járatok

Májustól újra üzemelnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről a WizzAir azon járatai, amelyeket a koronavírus-járvány következtében átmenetileg felfüggesztett a légitársaság. Budapestről újra elérhető többek között: Athén, Barcelona, Bázel, Berlin, Birmingham, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, Liverpool, London, Madrid, Podgorica, Szarajevó, Stockholm és Marosvásárhely is.

E hónap elejétől naponta üzemel a KLM amsterdami járata, illetve május 16-án újraindul heti két napon az Eurowings düsseldorfi járata is.

A nyár folyamán fokozatosan több légitársaság is újraindítja járatait. A British Airways Budapest-London, az Eurowings Budapest-Stuttgart, a Lufthansa Frankfurt–Budapest, a Jet2 leeds-i és manchesteri járatai, valamint a Qatar Airways Budapest-Doha és a Swiss Budapest-Zürich útvonala is elérhetővé válik júniustól. A nyár második hónapjától az Emirates tervezi a Budapest-Dubai közvetlen járatának indítását.

Fő a biztonság!

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel több megelőző intézkedést vezetettek be a reptéren:

  • az utasok közötti megfelelő távolság megtartását padlómatricákkal és információs táblákkal segítik,
  • a biztonságos távolság megtartása érdekében meghatározott székekre tiltó matrica került,
  • folyamatosan utántöltik, illetve cserélik a terminálon kihelyezett kézfertőtlenítőket,
  • kiemelt hangsúlyt helyeznek a sokkal gyakoribb fertőtlenítő takarításra,
  • a személyzet azon tagjai számára, akik munkájukból adódóan nem tudják betartani a személyek közötti 1,5 méteres távolságot a Budapest Airport kötelezővé tette a maszk viselését,
  • plexi elválasztóelemek kerültek az olyan helyekre, ahol az utasok a személyzettel találkoznak (check-in pultok, beszállítás, vendéglátóegységek és egyéb szolgáltatók)

(Tartalom és képek forrás: bud.hu, airportal.hu)


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Bérelj autót a Pelikánon keresztül! Kattints, válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Sziasztok! Bianka vagyok, a Comenius Egyetem végzős hallgatója. Életfilozófiám, hogy a kreativitás minden dolog alapja. Mindennek a jó oldalát keresem, tudatos optimistának tartom magam. Kultúra rajongó vagyok, szeretem az irodalmat és a balettet. Szeretek kirándulni, új embereket, helyeket megismerni, az olasz konyhát, szinte minden desszertet… Jógázom, és szinte mindig pötyögök valamit a klaviatúrán.

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

Szerdától lezárják Írországot https://t.co/QbFkAjLgWJMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 óra
Madeira egész évben olyan, mint egy virágokkal teli kert https://t.co/4hWe45WqmLMennyi ideje jött ki ez a hír? 10 óra
GYIK: Hova utazhatunk – gyors áttekintés, szabályok, korlátozások https://t.co/cMuzpc6xw1Mennyi ideje jött ki ez a hír? 10 óra
FRISSÍTVE: Fontos szigorításokról döntött az olasz kormány https://t.co/W5mpfCkf1SMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
A balatonboglári Gömbkilátó lett az Év Kilátója! https://t.co/zBUZXpAx7EMennyi ideje jött ki ez a hír? 12 óra
Repülj télből a nyárba karantén és teszt nélkül: Cancún, Zanzibár, Punta Cana már 109 900 Ft-tól! https://t.co/PRFQ4NnlRYMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Napi hoppá: szellemvárosból őrületes turistamágnes, ez történik Kínában https://t.co/kn2XfuVzxtMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
NAP AJÁNLATA: Téli pihenés a Mátrában 31 900 Ft-tól! https://t.co/MDT5PF0CTkMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Fontos szigorításokról döntött az olasz kormány https://t.co/W5mpfCkf1SMennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
Koronavírus Walesben: péntektől teljesen leáll az élet https://t.co/Vqblb38ps1Mennyi ideje jött ki ez a hír? 1 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top