Connect with us

Hírek

Nagyobb eséllyel csap beléd a villám, minthogy elkapd a koronavírust a repülőgépeken!

Nagyobb eséllyel csap beléd a villám, minthogy elkapd a koronavírust a repülőgépeken!

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legújabb kutatásai azt mutatják, hogy a koronavírus átvitelének kockázata a repülőgépeken nagyon alacsony. A IATA által publikált tanulmányból kiderül, hogy 2020 eleje óta a repülőgépek fedélzetén mindössze 44 COVID-19 esetet jegyeztek fel, miközben a járatokon 1,2 milliárd ember fordult meg.

A fertőzés kockázata csekély, ha követed a szükséges óvintézkedéseket

Akik tartanak attól, hogy repülés közben megfertőződnek, most egy picit megnyugodhatnak. A IATA, az Airbus, a Boeing és az Embraer szakértői egyetértettek abban, hogy az arcot eltakaró maszk viselésének (a maszkviselés sokkal hatékonyabb védekezési forma, mint a gépek középső üléseinek szabadon hagyása) és a HEPA szűrő-berendezéseknek köszönhetően a kabinokban biztonságosan utazhatnak az utasok.

„A statisztikák szerint igen csekély az esélye annak, hogy valaki az utazás során kapja el a Covid–19-et. Az 1,2 milliárd utasból csak 44 személy fertőződött meg – azaz minden 27,3 millió utasból 1 ember. Úgy gondoljuk, hogy ezek a számok jelentősen megnyugtatják az utazóközönséget. Ezenkívül ezeknek az eseteknek a többségét még akkor regisztrálták, mielőtt a gépek fedélzetén kötelezővé tették volna az arcmaszk viselését.”– nyilatkozta dr. David Powell, a IATA orvosi tanácsadója.

New research from Airbus, The Boeing Company & Embraer demonstrates that combining the aircraft’s existing design…

Gepostet von International Air Transport Association (IATA) am Donnerstag, 8. Oktober 2020

Powell a repülőgép fedélzetén lévő koronavírus-fertőzés valószínűségét a villámcsapások lehetőségéhez hasonlította. Azaz nagyobb esély van arra, hogy belénk csapjon a villám, minthogy egy gép fedélzetén elkapjuk a koronavírust.

Miért nem terjed a vírus a repülőgépek fedélzetén?

Egy másik felmérés szerint, amelyben az Airbus, a Boeing és az Embraer – a három repülő óriás – vett részt önállóan, többek között figyelték a levegő és a részecskék mozgását is a kabinokban. Noha a mérési módszerek kissé eltértek egymástól, mindegyik szimuláció megerősítette, hogy a repülőgépek légáramlási rendszere és a jelenlegi intézkedések szinte nullára csökkentik az átvitel kockázatát.

  • A repülőgépek légáramlási rendszerei erre a célra lettek kialakítva. A levegőt a kabinban felülről lefelé áramoltatják, tehát a plafonból, a fej feletti szellőzőkből és a törzs szélén érkezik be, aztán a lábtérnél lévő réseken át távozik, ahonnan az utastér alatti szűrőrendszerbe kerül. Itt keveredik össze a friss levegővel, és kezdi meg ismételt útját a plafon felől. A repülőgép levegője tehát óránként 20, de akár 30 alkalommal is cserélődhet. Ezzel szemben egy az azonos méretű irodában csak 2-3 alkalommal cserélődik a levegő.
  • A levegő minden alkalommal átmegy egy HEPA-szűrőn is, amely képes a benne lévő, szálló részecskék, baktériumok, vírusok több mint 99 százalékának kiszűrésére.
  • A légitársaságoknak a járatok közötti fertőtlenítő takarítással, az utasok pedig a higiénés előírások betartásával, kézfertőtlenítéssel és maszkviseléssel járulnak hozzá a biztonsághoz.

A biztonság továbbra is a legfontosabb

A IATA nemrégiben készült tanulmánya azt is kimutatta, hogy az utasok 86% -a érezi úgy, hogy a COVID-19 ellen hozott intézkedések biztonságban tartják őket.

”Bár nincs egyetlen olyan intézkedés sem, amely lehetővé tenné számunkra, hogy maximális, tökéletes biztonságban éljünk a járvány idején, ugyanakkor a jelenlegi intézkedések kombinációja megnyugtatja az utasokat szerte a világon – a COVID-19 így nem sérti az utazás szabadságát. Semmi sem teljesen kockázatmentes. De mivel csak 44 esetleges COVID-19 fertőzöttet ismerünk az 1,2 milliárd utasból, úgy tűnik a vírus elkapásának a kockázata ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a villámcsapások valószínűsége.”- mondta Alexandre de Juniac, a IATA vezérigazgatója.

Csak akkor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ha felelősségteljesen viselkedünk, nem hiszünk a félretájékoztatásban és tiszteletben tartjuk a szükséges intézkedéseket. Egyetértesz? Akkor tájékoztasd ismerőseid erről a felmérésről!

Ez is érdekelhet:

A teljes cikk elérhető az új REPJEGYKIRALY alkalmazásban is! Az app értesítést küld a legkedvezőbb ajánlatokról, figyelemmel kíséri az utazás világának történéseit, cikkeinket internetkapcsolat nélkül is elérhetik a letöltők. Az alkalmazás kompatibilis mind az iPhone, mind az Androidos telefonokkal.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
5/5 - (1 vote)
Kattintson a megjegyzésre
To Top