Connect with us

Magazin

Lenyűgöző tájak: fekete, rózsaszín és rendkívül forró. 10 egyedi tó a világ minden tájáról

Lenyűgöző tájak: fekete, rózsaszín és rendkívül forró. 10 egyedi tó a világ minden tájáról

A világ körüli vándorlásunk célja mindig más és más. Míg némelyikünket leginkább a történelem, másokat a különleges ízek, a gasztronómia vezérel, és vannak olyanok is, akik elsősorban a gyönyörű természeti kincsek miatt kelnek útra. Egy azonban mindig biztos. Az utazás szélesíti a látókörünket

Advertisement

Minden tenger és minden folyó és minden csepp víz másféle. Itt van hát 10 olyan egyedi tó, amelyet érdemes meglátogatni, ha szeretsz úszni, sétálni vagy csak a világ legvarázslatosabb tavaiban gyönyörködni.

Champagne Pool, Új-Zéland

Új-Zéland északi részén egy különleges övezet található Rotoura környékén, aminek környezetében számos aktív geotermális jelenség figyelhető meg. A térségben füstölgő kráterek, fortyogó iszapmedencék, és színes tavak sorakoznak. A sok érdekes természeti kincs közül azonban kitűnik egy, a Champagne Pool vagyis a pezsgőmedence. A tavacska a Wai-O-Tapu geotermikus terület egyik legegyedibb része. A körülbelül 900 évvel ezelőtt képződött, nevét a szén-dioxid kiáramlásáról kapta, amely miatt a geotermikus folyadék egy pohár bugyborékoló pezsgőnek tűnik.

Bombetoka-öböl, Madagaszkár

Az öböl a Betsiboka-folyó és a Mozambiki-csatorna egyesülésével jött létre. A folyó által szállított üledékek szigeteket és fövenytorlódást hoztak létre a torkolatban, melyeket mind az árapály, mind a vízáramlás alakít. Különlegessé azonban nem is ebben, mintsem inkább alakjában rejlik. Az ALOS-műhold képein a Bombetoka-öbölbe torkolló madagaszkári folyó ugyanis úgy fest, mint egy óriási polip.

Nakuru-tó, Kenya

Kenya Rift-völgyében található a Nakuru-tó, amely elsősorban különleges vadvilágáról ismert. Az egyedi tó közelében oroszlánokat, leopárdokat és flamingókat is lencsevégre kaphatunk, ha elég ügyesek vagyunk.

10 egyedi tó, Kenya

Hutt lagúna, Ausztrália

Csodálatos természeti kincs rejtőzik Nyugat-Ausztráliában, a Hutt-folyó közelében. A Hutt-lagúna egy sós tó, melynek vize rózsaszín, vagy időnként pirosas árnyalatú a benne élő Dunaliella salina nevű algafajnak köszönhetően. Ezek ugyanis karotinoidot termelnek, ami az élelmiszeriparban színezőanyagként is használt béta-karotin egy forrása. A rendkívül sós víz évszaktól függően is változik. De a színkavalkád közvetlenül naplemente előtt is igazán lenyűgöző.

Amerikai Szamoa délkeleti partvidéke

A magas csúcsok által övezett és lenyűgöző állatvilágban gazdag Amerikai Szamoa délkeleti partvidéke lélegzetelállító látványt nyújt a látogatóknak. Az egyik legszebb része a Fagatele Marine Sanctuary természetvédelmi terület, mely egy vízi élővilágban gazdag igazán egyedi vulkáni tó.

10 igazán egyedi tó

Sete Cidades, Portugália

Az Azori-szigetek legnagyobb édesvízi tava a São Miguel-sziget vulkáni krátereiben található. A tavat két lagúna alkotja – az egyik zöld, a másik kék színű –, és sziklák veszik körül.

Bacalari-tó, Mexikó

A tó Mexikó délkeleti részén, a Yucatán-félszigeten található Quintana Roo állam Bacalar és Othón P. Blanco községeinek határán. Nevezik a „hét szín tavának” is, mivel a különböző mélységű és különböző vízfenéki kőzetekkel (többnyire fehér homokkal) borított részek egyesek szerint a kék szín hét különböző árnyalatát adják a tónak. A tó ideális hely a sznorkelezéshez és a búvárkodáshoz.

10 egyedi tó a világból

Foltos-tó, Kanada

A Kliluk-tó más néven Foltos-tó, egy sós vizű tó Kanadában, Brit Columbia tartományban, a Similkameen- és az Okanagan-völgy között. Nyaranta, a víz elpárolgásával a tó ásványi anyagokból álló leopárdmintázatot ölt. Az őslakos indiánok mindig is szent helyként tisztelték a gyógyító vizet, mely számos betegségre jótékony hatással van. Bőrbetegségek, ízületi bántalmak gyógyítására használták, valamint a törzsi háborúk idején is a tóban fürödtek, hogy a harcban szerzett sebek gyorsabban gyógyuljanak. Bár manapság az indiánok elzártan tartják a tavat a látogatók elől, a törzs engedélyének megszerzésével látogatható.

Natron-tó, Tanzánia

A tavat elsősorban a Kenya közepén emelkedő Déli Ewaso Ng’iro folyó és más ásványi anyagokban gazdag források táplálják. A Natron-tó hatalmas turisztikai vonzerővel bír, közelében számos kemping található.

Jökulsárlón, Izland

Ez a mesebeli természeti szépség Izland dél-keleti részén található a Vatnajökull Nemzeti Park területén. A lagúna a Breiðamerkurjökull gleccser végénél alakult ki ott, ahol az olvadékvíz folyóként ömlik az Atlanti-óceánba. Területe az idők változásával egyre növekedett, ma 18 négyzetkilométer és ez Izland legmélyebb tava is, 248 méteres mélységével. A lagúna vize teli van hallal, ami odavonzza a fókákat, de nem szabad kihagyni az óceánpartot sem, ahol szívesen megpihennek a jéghegyek apró darabjai is.


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 3 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 3 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kattintson a megjegyzésre

Kedvezmények

Röphírek

Utazási hírek és ajánlatok

A Brexit után: többé nem elég a személyi igazolvány. 2021 októberétől útlevél szükséges https://t.co/K7TRbh2XhHMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Milánó retúrjegy Budapestről most 7 320 Ft-tól https://t.co/e8f1GS7VYEMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
NAP AJÁNLATA: 4*-os pihenés Dubajban Budapestről 129 900 Ft-tól https://t.co/nG5FO5oRQtMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
20 kihagyhatatlan látnivaló és program Dubajban https://t.co/BpEQbRQB4YMennyi ideje jött ki ez a hír? 3 nap
Tarkabarka kontinens, avagy Európa legszínesebb utcái https://t.co/1cWbByFbSGMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Városlátogatás Dániában? Repjegyek Koppenhágába most 11 421 Ft-tól https://t.co/rjNgHF6aW9Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Édes élet olasz módra: mit eszik az olasz s mit (és hol) kóstoljunk mi https://t.co/VRNGUch41dMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
Szuper repjegy! Irány a csodás Mallorca teszt és karantén nélkül (is), foglalj 7 489 Ft-tól https://t.co/OISUiCApzkMennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
NAP AJÁNLATA: Kora őszi pihenés Cipruson privát transzferrel az árban 95 900 Ft-tól https://t.co/n7BPdviM50Mennyi ideje jött ki ez a hír? 5 nap
LAST MINUTE REPJEGYEK: foglalj akár 70%-os kedvezménnyel! Repjegyek 4 968 Ft-tól https://t.co/uEUOBLKy2QMennyi ideje jött ki ez a hír? 6 nap
1 2 3 5

Mai kedvencek

Ajánljuk:

Advertisement
Advertisement
To Top