Connect with us

Magazin

Ahol a veszély szabadságra ment. A 10 legbiztonságosabb ország a világon

Ahol a veszély szabadságra ment. A 10 legbiztonságosabb ország a világon

A világ gazdaságával és a béke mértékével foglalkozó Institute for Economics and Peace minden évben közzéteszi az aktuális globális békeindexet, ezen belül pedig a világ legbiztonságosabb és legveszélyesebb országainak listáját. Magyarország 2019-ben a 21. helyet foglalja el a világ legbiztonságosabb országai között, nézzük meg azonban, melyek érdemelték ki az első 10-et.

10. Csehország

A Cseh Köztársaság 3 hellyel romlott a múlt évi eredményekkel összehasonlítva. 2018-ig a bűnözés már harmadik éve csökkenő tendenciát mutatott, 2016-ban a gyilkosságok száma 25 év távlatából a legalacsonyabb volt. Bár a sör és a „vepro knedlo zelo” (hús, knédli, káposzta) 30 évvel ezelőtt még ismeretlen vidék volt a nyugati világ számára, mára Prága az egyik legpopulárisabb úti cél az egész világon.

9. Japán

Összességében a japán nép kedves, udvarias és tisztelettudó, az ország ideális például szingli vagy magányos női utazók számára. Néhány szálloda kimondottan női vendégekre specializálódik, nagy hangsúlyt fektetve a biztonságérzetük fokozására. Ezenkívül, speciális vonatok is közlekednek Japánban, melyekre csak nők szállhatnak fel.

Zsebtolvajok előfordulnak a világ minden táján, de Japánban, beleértve a nagyobb városokat is mint Tokió vagy Kiotó, még az ő számuk is elenyésző. Ugyanez mondható el a bűnözésről is – itt alapvetően alig létezik.

8. Szlovénia

Szlovénia viszonylag konzervatív ország, de nagyon vendégszerető és toleráns. Utazásod során alapvetően nem kell semmiféle veszélytől sem tartanod. A rendőrség adatai szerint a bejelentett bűncselekmények kb. 90%-ában lopás is szerepel, ezért ebből a szempontból nem árt az óvatosság. Ez azonban a világ többi részén is érvényes ma már. A természeti kincsei hihetetlenül szépek, de a főváros, Ljubljana, talán a legerősebb turista mágnese, mi javasoljuk, hogy nézd meg a gyönyörű Bledi várat vagy a Postojna-barlangot is.

7. Szingapúr

A különféle gazdasági és társadalmi elemzéseket végző ValueChampion adatai szerint az ázsiai csendes-óceáni országok közül Szingapúr a legjobb választás nők számára – tekintettel a kiváló egészségügyi és biztonsági faktorokra valamint a széleskörű lehetőségeket illetően. Alacsony mind a belföldi, mind a nemzetközi konfliktusok száma, a nemi egyenlőtlenség szinte alig van jelen. Szingapúrt mindenkit tárt karokkal fogad, ha még nem voltál egzotikus országban, kezdésnek teljesen ideális. Sokan Ázsia kapujának is nevezik.

6. Kanada

Noha Kanada nagyobb, mint déli szomszédja, az Amerikai Egyesült Államok, összehasonlíthatatlanul jobban teljesített a „béke” fenntartásában – az USA csak a veszélyesen hangzó 128. helyen áll ezen az éven. Kanada, Svájchoz hasonlóan, azon országok közé tartozik, ahol a legtöbb bevándorló él. A közegészségügy és a magas életszínvonal tette az országot ennyire nyugalmas és békés hellyé. Ha a juharlevelek földjére utazol, ne hagyd ki a barátságos Vancouvert, de a nyüzsgő Toronto utcáit sem, vigyél haza egy pár fényképet a hatalmas Niagara-vízesés alól is.

5. Dánia

Dánia rendszeresen szerepel a világ legboldogabb országai között. Ennek talán az az egyik oka, hogy a társadalmi osztályok közötti különbségek viszonylag alacsonyak. A nagy mértékű szerotonin-termelésről a kishableány országában a legendás Tivoli és a Legoland vidámpark is gondoskodik. Több mint 400 szigete van, ezek közül kétségkívül az egyik legszebb a Møn-sziget, mely igazán festői látványt nyújt.

4. Ausztria

Újabb szomszéddal találkozunk ezen a listán, és valljuk be, nagyon is előkelő helyen. Mozart és a Sacher torta szülőhelye kiváló életszínvonallal büszkélkedhet, de a rendkívülien tiszta levegője is megérdemli az említést. A Mercer konzultációs cég Bécset egymás után nyolc alkalommal kiáltotta ki a legmagasabb életszínvonalú városnak. Egyik legszebb arcát a karácsonyi időszakban mutatja, érdemes ezért meglátogatni Bécs adventi vásárait.

3. Portugália

Portugália megtartotta a múlt évi harmadik helyét, 2017 óta két rangsorral javult a pozíciója. Az ország szépségéhez, biztonsági indexéhez és popularitásához megfizethetőség is társul. 2017-ben a Condé Nast Traveler portál Lisszabont Európa leginkább alábecsült városának nevezte ki. És valóban, ha a legtrendibb európai fővárosok kerülnek szóba, Lisszabon gyakran marad rejtve az észrevétlenség árnyékában – elég igazságtalanul. Pedig a díszes körút, Alfama középkori negyede vagy az ősrégi sárga villamosok különleges élménnyel gazdagítják az ide utazókat.

2. Új-Zéland

A Forbes magazin Új-Zélandot kiáltotta ki a világ legbarátságosabb országának. Az ország lakói, más néven a kivik, rendkívül jószívű nemzet, békeszeretők, konfliktusokra való hajlam nélkül. Ki tudja, ez talán a szigorú törvényeinek is köszönhető, melyek súlyosan büntetik a bűncselekményeket. Az ország gyakran kerül a legkevésbé korrupt államok között az első helyre. De Új-Zéland tökéletes úti cél azoknak is, akik függenek az izgalomtól és az adrenalin-szintet megbolygató extrém sportoktól.

1. Izland

Izland, vulkánjainak és gleccsereinek köszönhetően a “Tűz és jég földje” néven is ismert. Noha viszonylag sokan birtokolnak itt fegyvert, az erőszakos bűncselekmény rendkívüli ritkaságnak számít a szigeten. Izlandnak nincs állandó hadserege, és a rendőrök nincsenek feljogosítva lőfegyver hordására (a speciális Viking-csapat kivételével). A sziget biztonsági helyzete tehát lehetővé teszi az utazók számára, hogy zavartalanul élvezhessék a fekete strandokat, a hatalmas dühöngő vízeséseket, a természetes pezsgőfürdőket, a jégbarlangokat vagy a tektonikus résekben zajló búvárkodást. És habként a tortán, természetesen, a sarki fényt.  

Kattintson a megjegyzésre
To Top