Connect with us

Király repjegyek

Történelem, brandy, védőanya. Egy újabb kaukázusi utazás: Jereván

Történelem, brandy, védőanya. Egy újabb kaukázusi utazás: Jereván

Tetszett a Bakuról szóló cikkünk? Akkor ne kattints el, a következő pár sor neked szól. Örményország fővárosát tekinthetjük valamilyen kapunak Azerbajdzsánba, például egy hosszabb kaukázusi utazás startpontjának… Bár mi teljesen őszintén úgy gondoljuk, hogy Jereván megér egy önálló kirándulást. Hogyan győződhetsz meg erről te magad is? Olvass tovább, vegyél egy repjegyet, és irány Jereván!

Történelmi kavalkád egy helyen: History Museum of Armenia

Numizmatika, néprajz, régészet, modern történelem… Nem biztos, hogy mindez mindenki számára nagyon izgalmas programnak tűnik, pedig Örményország Történelmi Múzeuma Jereván egyik legpopulárisabb turisztikai látnivalója. Nem kell múzeumőrültnek lenned ahhoz, hogy elvarázsoljon a 400 000 kiállított tárgyból álló nemzeti gyűjtemény, melyen keresztül egészen az i.e. 3000-2000-es évekbe jutsz vissza.

Ebben az épületben található a nemzeti galéria is.

Leterhelt combizmok és gyógyító kilátás: Cascade lépcsősor (és múzeum)

Ezt a látnivalót Jereván turisztikai szimbólumaként is említhetnénk. Közvetlenül a város központjában áll, és kihagyhatatlan – látogasd meg nappal ÉS éjjel is. Még a Szovjetunió idején, 1971-ben épült, de 2009-ben teljesen felújították. Nyolc szintje van, és a kilátás, mellyel megajándékozza a látogatóit, teljesen lélegzetelállító, különösen éjjel, a város fényeivel szembenézve.

Ahol a demokrácia lakik: Szabadság tér (Liberty Square)

Maradjunk még a városközpontban, látogassunk meg egy újabb helyet, amely a „ha ezt nem láttad, nem is voltál Jerevánban” kategóriába tartozik. A Szabadság tér a Jereván Operaszínház komplexumának része, a Swan-tó és az Opera Park közötti területet foglalja el. A Szabadság tér számos demonstrációnak adott már otthont, így fokozatosan a demokrácia szimbólumává vált.

A Szabadság tér testvére: a Köztársaság tér (Republic Square)

Itt egy újabb hely a nem fölösleges lézengéshez és hasznos semmittevéshez. A Köztársaság téren Jereván öt legismertebb épülete áll, mégpedig a Nemzeti galéria, a Történelmi Múzeum, a Kormányház, a Külügyminisztérium és az örmény főváros egyik legtrendibb szállodája, a Marriot Hotel. Az egyik oldalán egy elbűvölő szökőkutat találsz, ezt az adjektívumot már csak a mérete miatt is megérdemli.

Az emlékezetes egyetlen: Yerevan kék mecsetje (Great Blue Mosque)

Az isztambuli Ahmed szultán dzsámija, azaz a híres kék mecset, sok utazónál került fel a felejthetetlen élmények listájára. Bizonyára a jereváni kék mecset is kivételes helyként él majd az emlékezetedben, ha másért nem, akkor amiatt az információ miatt, hogy az ország egyetlen mecsetje. A 18. századból származik, de a szovjeturalom idejére be kellett zárnia kapuit. Csendesen várta a szabadság visszatértét és felújítását, mely Örményország függetlenségének megszerzése után jött el.

A szívfacsaró múltról: Az Örmény Genocídium Múzeum

Ezt a helyet az Armenian Genocide Museum címszó alatt keresd az turisztikai útmutatókon. Ahogy azt már az elnevezéséből is kitalálhattad, a múzeum és a hozzátartozó emlékmű látogatása nem lesz egy vidám élmény. Ám, ha nem félsz szembenézni az emberi kegyetlenség bizonyítékaival, akkor az oszmán kormány első világháború alatt és után véghezvitt népirtását bemutató helyet látogasd meg, és emlékezz meg arról a 1,5 millió örményről, akik ennek a brutalitásnak estek áldozatául.

A Nő: Mother Armenia

Ez az 51 méter magas emlékmű Örményország nőiségét jelenti, egyben a békét is szimbolizálja. Május 9-én örmények ezrei érkeznek ide minden éven, egy-egy szál virággal emlékeznek meg a második világháború örmény áldozataira. És ha érdekel a hadtörténelem, akkor a szobor talapzatában a Honvédelmi Minisztérium Katonai Múzeuma található, ahol a kiállítás nagy részét az 1988–94-es hegyi-karabahi háborúnak szentelték.

A Mother Armenia egyébként kicsit olyan, mint egy angyal, mely Jereván békéjét őrzi.

Egy pohár brandy? Persze, Ararat!

Bár ez a cikk főleg emlékművekről szól, van egy pár turista, aki a leglényegesebb attrakcióként a jereváni brandy-kóstolást említené meg. Ennek az italnak a hagyománya 1870-es években gyökerezik, és bár azelőtt Örményország bortermelése volt jelentősebb, a brandy fokozatosan feltornázta magát az első helyre. Szóval, a Hrazdan folyó mentén álló Yerevan Brandy Company épületében található Ararat Múzeum látogatásával nagyon is megtiszteled Jereván városát.

Jereván legöregebb temploma: Katoghike

A város központjában, az Abovyan utcában található, lehetetlen nem megtalálni. A Katoghike 1264-ben épült, így Jereván legrégibb ortodox temploma. Valójában egy picike kápolna, mely eltörpül a többi fiatalabb bazilika és más környező épületek között. Még mindig működik, szóval, ha érdekel és szerencséd lesz, akkor egy örmény istentiszteleten is részt vehetsz.

A művészlelkű bazár: Vernissage

A részben fedett, részben szabadtéri piac egy igazi bolhapiacnak néz ki, de az eredete nagyon is kivételes. 1980-ban egy csapat művész elhatározta, hogy a munkáját az utcán is megmutatja, és ehhez az Aznavour teret választották ki. És így jött létre a Vernissage bolhapiac. Hű maradt a gyökereihez és továbbra is számos helyi kézművesnek és művész kínálja portékaként a műveit az antik régiségek és kaukázusi szőnyegek lenyűgöző kínálata mellett.

A fényképek forrása: shutterstock.com, unsplash.com


Különleges kedvezmények olvasóink számára!

  • 7 000 Ft engedmény repülőjegyeinkből - Töltsd le az új alkalmazásunkat (androidos okostelefonnal és iPhone-nal egyaránt kompatibilis).. Válaszd ki a repülőjegyed az akciós repjegyek kínálatából vagy kattints át a foglalásra közvetlenül valamelyik cikkből – természetesen az alkalmazásunkon keresztül. A foglalás fizetés lépésben másold be a SPOROLJ kedvezménykódot, és 7 000 Ft-tal olcsóbban foglalhatsz!
  • Autóbusz a reptérre? Mi a Flixbus járatait ajánljuk! ingyenes Wi-Fi, légkondi, megálló közvetlenül a repülőtéri terminál mellett. Budapest – Bécs útvonalon napi hatszor közlekednek.
  • Autóbérlés a Pelikan.hu oldalon! Válaszd ki a kívánt úti célt, hasonlítsd össze az árakat, majd válassz egy kocsit. A megrendelt autót máris felveheted a reptéren. Bizony, barátok vagyunk a Rentalcars.com-mal.
Kérjük, értékelje ezt a cikket.
Kattintson a megjegyzésre
To Top